Κάτοικος της Γάζας περιγράφει την πείνα και όσα ζουν – «Πολλοί πόλεμοι, αλλά τίποτα σαν αυτό»

Συζητήσεις για αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μετά τις πιέσεις του ΟΗΕ - Οι τελευταίες εξελίξεις

Parallaxi
κάτοικος-της-γάζας-περιγράφει-την-πεί-1085246
Parallaxi

Άνθρωποι τόσο πεινασμένοι που κάνουν διάρρηξη σε αποθήκες των Ηνωμένων Εθνών για να πάρουν ό,τι βρουν. Παιδιά που τρομοκρατούνται από τον ήχο των αεροπορικών πληγμάτων. Οικογένειες που χρησιμοποιούν θαλασσινό νερό για να πλυθούν. Άνδρες που κόβουν δέντρα σε νεκροταφεία για να τα χρησιμοποιήσουν ως καύσιμη ύλη και να ψήσουν ψωμί.

Και τα πρωινά, τις ημέρες που λειτουργούν τα τηλέφωνα, κλήσεις σε φίλους και συγγενείς για να μάθουν εάν επέζησαν από μια ακόμα νύχτα στον δίμηνο πόλεμο στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Ο Ιμπραχίμ, ένας 50χρονος συγγραφέας που δήλωσε ότι δεν θέλει να τραβήξει την προσοχή στο πρόσωπό του δίνοντας το πλήρες του όνομα, είπε ότι η καθημερινή αιματοχυσία, οι αποτροπιαστικές εικόνες στα νοσοκομεία και τα δεινά των εκτοπισμένων που κοιμούνται στο ύπαιθρο ή σε σκηνές είναι μόνο τα ορατά στοιχεία της ανθρωπιστικής καταστροφής που βιώνουν όλοι στη Γάζα.

«Πάνω από μία φορά, οι εκτοπισμένοι εξοργίστηκαν και κάποιες φορές εισέβαλαν στις αποθήκες της UNRWA διότι η πείνα δεν είναι λιγότερο φονική από τους βομβαρδισμούς», δήλωσε ο ίδιος μέσω τηλεφώνου.

«Η τραγωδία αυτή δεν είναι ορατή στον κόσμο. Οι σκηνές με πτώματα, ανθρώπινα μέλη, αίμα και βομβαρδισμούς είναι ορατές αλλά αυτή η κρίση προκαλεί οργή μεταξύ των κατοίκων της Γάζας», δήλωσε ο ίδιος.

Ως πατέρας πέντε παιδιών, ο Ιμπραχίμ είναι μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στη βόρεια Γάζα για να βρουν καταφύγιο στις νότιες περιοχές, που πλέον διεξάγοντας σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Η ισραηλινή πίεση δεν είναι μόνο η πίεση από τους βομβαρδισμούς», δήλωσε.

Μετά τη λήξη της επταήμερης εκεχειρίας την 1η Δεκεμβρίου, η ροή φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια από την Αίγυπτο στη Γάζα έχει μειωθεί πολύ και περιορισμένες ποσότητες βοήθειας φθάνουν στο νότιο σημείο του θύλακα.

Το γραφείο συντονισμού ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) δήλωσε σήμερα ότι για τέσσερις συνεχείς ημέρες, η Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο είναι η μοναδική τοποθεσία στη Γάζα όπου υπάρχει περιορισμένη διανομή βοήθειας. Αυτό σημαίνει άδεια ράφια στα καταστήματα, αστρονομικές τιμές για τα λίγα διαθέσιμα αγαθά και επιστροφή στο ανταλλακτικό εμπόριο.

ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ

«Καίμε κάρβουνο και ψήνουμε για να ταΐσουμε τα παιδιά μας. Τα τρόφιμα είναι πολύ περιορισμένα», δήλωσε ο Ιμπραχίμ.

«Τα βασικά αγαθά λείπουν. Δεν υπάρχει γάλα για βρέφη. Αγοράζουμε οτιδήποτε είναι διαθέσιμο στην αγορά», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η τιμή για ένα σάκο αλεύρι εκτοξεύθηκε από τα περίπου 40 σεκέλ (10,8 δολάρια) πριν από τον πόλεμο στα 500 σεκέλ τώρα.

Ο Ιμπραχίμ είπε ότι κάποια προϊόντα κονσέρβας έκαναν την εμφάνισή τους στα καταστήματα κατά της εκεχειρία, έχοντας μεταφερθεί με τα φορτηγά που εισήλθαν στον θύλακα, αλλά τώρα εξαντλήθηκαν.

«Κάποιοι κάνουν ανταλλαγές. Πωλούν κονσέρβες για να αγοράσουν άλλα προϊόντα όπως ρύζι ή φακές εάν τα βρουν».

Είπε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο ήχος από τους βομβαρδισμούς, τον οποίο περιέγραψε ως ένα ηφαίστειο που εκρήγνυται πάνω από το σπίτι, τους κρατά όλους ξύπνιους. Οι δουλειές του πρωινού περιλαμβάνουν τηλεφωνήματα για να δουν εάν οι δικοί τους άνθρωποι είναι ζωντανοί καθώς και το κόψιμο ξύλων από δέντρα.

«Τα νεκροταφεία μας στη Γάζα, για παράδειγμα, πάντα έχουν δέντρα. Οι άνθρωποι στη γειτονιά πήγαν και άρχισαν να πριονίζουν τα δέντρα, να τα κόβουν, να χρησιμοποιούν το ξύλο για να ζεσταθούν και να μαγειρέψουν».

Η ρουτίνα επιβίωσης της οικογένειας περιλαμβάνει επίσης τη μεταφορά νερού από τη θάλασσα, περίπου μία φορά την εβδομάδα, για να μπορέσουν να πλυθούν.

Ο Ιμπραχίμ είπε ότι όποιος γνώριζε τη Γάζα πριν από τον πόλεμο δεν θα την αναγνώριζε καθώς τώρα μοιάζει σαν να έχει πληγεί από πολύ ισχυρό σεισμό.

Είπε ότι ενώ έζησε την πρώτη Ιντιφάντα, που ξεκίνησε στη Γάζα το 1987, και τη δεύτερη, που ξεκίνησε το 2000, καθώς και σειρά πολέμων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, τίποτα από όλα αυτά δεν μοιάζει με ό,τι ζει σήμερα.

«Ο κόσμος έμενε στα σπίτια του. Είχαν προμήθειες με νερό και άλλα πράγματα, αλλά καμία σχέση με τώρα».

«Τώρα υπάρχει εκτοπισμός, θάνατος, πείνα και πολιορκία. Ο κόσμος βλέπει τα παιδιά του να θάβονται κάτω από τα χαλάσματα. Τα υπομένουμε όλα αυτά μαζί».

Συζητήσεις για αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μετά τις πιέσεις του ΟΗΕ

Καθώς ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει με πλήρη ένταση το σφυροκόπημα τόσο στη βόρεια όσο και στη νότια Λωρίδα της Γάζας, με τις συγκρούσεις να μαίνονται πια και στη Ράφα, το μοναδικό πέρασμα ανθρωπιστικής βοήθειας στα σύνορα με την Αίγυπτο, το Κάιρο προσπαθεί να επιταχύνει την παροχή βοήθειας, όπως δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος.

Ο Ντίαα Ρασουάν, επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας Πληροφοριών της Αιγύπτου, τόνισε ότι η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στον παλαιστινιακό θύλακα μετά το τέλος της εκεχειρίας, την 1η Δεκεμβρίου, έχει μειωθεί δραστικά.

Ο αριθμός των φορτηγών που περνούν καθημερινά από τη Ράφα έχει μειωθεί τις τελευταίες ημέρες και πλέον λιγότερα από 100 εισέρχονται στη Γάζα, έναντι σχεδόν 200 ημερησίως που έφταναν στον παλαιστινιακό θύλακα τις επτά ημέρες που διήρκεσε η εκεχειρία.

Χθες, Τετάρτη, 80 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια και 69.000 λίτρα καυσίμων εισήλθαν στη Γάζα μέσω της Αιγύπτου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος τόνισε παράλληλα ότι η Αίγυπτος δεν θα δεχθεί ποτέ την απομάκρυνση των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που, λόγω των επιχειρήσεων του Ισραήλ, οι κάτοικοι του θύλακα ωθούνται νότια προς τα σύνορα με την αιγυπτιακή χερσόνησο του Σινά.

Όπως μετέδωσε ο Guardian αργά το μεσημέρι, ο Ισραηλινός αξιωματούχος της πολιτικής προστασίας Ελάντ Γκόρεν ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ δεν θα περιορίζει πλέον την ποσότητα των ανθρωπιστικών προμηθειών που διασχίζουν το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, υπό τον όρο ότι τα φορτηγά θα ελεγχθούν.

Ο Γκόρεν είπε: «Καθώς μιλάμε αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια ομάδα από την Cogat που συζητούν με τις ΗΠΑ, τον ΟΗΕ και τους Αιγύπτιους στη Nitzana για το πώς να αυξηθεί ο όγκος της ανθρωπιστικής βοήθειας. Δεν θα είμαστε εμείς το πρόβλημα. Θα προσαρμοστούμε σε όλες τις ανάγκες. Οι ανάγκες εναπόκεινται στον ΟΗΕ. Αν μας πουν ότι χρειάζονται 200 φορτηγά και έχουν τις δυνατότητες να τα πάρουν, δεν είναι πρόβλημα».

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ακόμα ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να επιθεωρεί 250 φορτηγά την ημέρα στη Nitzana και ότι «τις επόμενες ημέρες» οι εγκαταστάσεις επιθεώρησης στο Keren Shalom στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας κοντά στην Αίγυπτο, θα είναι διαθέσιμες για να επεκτείνουν αυτή την ποσότητα.

Αυτό έρχεται, ωστόσο, τη στιγμή που ο ΟΗΕ έχει πει ότι η επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεων του Ισραηλινού Στρατού στο νότο έχουν καταστήσει άνευ σημασίας τις επιχειρήσεις βοήθειας, χωρίς ασφαλείς περιοχές για συγκέντρωση ανθρώπων και για διανομή βοήθειας. Επιπλέον, το προσωπικό δεν μπόρεσε να φτάσει στη Ράφα για να βοηθήσει στην εκφόρτωση των φορτηγών και στη διανομή των προμηθειών βοήθειας γύρω από τη Γάζα.

Με πλήρη κατάρρευση προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποίησε χθες πως επαπειλείται «πλήρης κατάρρευση της δημόσιας τάξης προσεχώς εξαιτίας των απελπιστικών συνθηκών».

Ο Αντόνιο Γκουτέρες χρησιμοποίησε —για πρώτη φορά αφότου ανέλαβε την ηγεσία του διεθνούς οργανισμού το 2017— το άρθρο 99 του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο «εφιστά την προσοχή» του Συμβουλίου Ασφαλείας σε κάποιο ζήτημα που «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Αντιδρώντας, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ χαρακτήρισε «κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη» τη «θητεία» του Γκουτέρες. «Το αίτημά του να ενεργοποιηθεί το άρθρο 99 (σ.σ. του Χάρτη του ΟΗΕ) και η έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αποτελούν υποστήριξη στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και υποστήριξη στις δολοφονίες ηλικιωμένων, στις απαγωγές βρεφών και στους βιασμούς γυναικών», ανέφερε ο Έλι Κόεν μέσω X (του πρώην Twitter).

Άλλες εξελίξεις

►Η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) ζήτησαν σήμερα να ανοίξει για τους δημοσιογράφους το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα, που ελέγχεται από τους Παλαιστίνιους και τους Αιγύπτιους. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση των RSF, «το Ισραήλ επιβλέπει όλες τις δραστηριότητες στα νότια σύνορα και βομβάρδισε τέσσερις φορές αυτήν την μεθοριακή πύλη στην αρχή του πολέμου». Στην ανακοίνωση αυτή, η  οργάνωση ζητεί από τις ισραηλινές και τις αιγυπτιακές αρχές να «ανοίξουν τις πύλες» του μεθοριακού σταθμού «προκειμένου οι δημοσιογράφοι να μπορούν επιτέλους να πηγαίνουν και να έρχονται από τις δύο πλευρές των συνόρων».

«Σε δύο μήνες πολέμου, κανένας δημοσιογράφος δεν έλαβε άδεια να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας από τη Ράφα, κάτι το οποίο συνιστά ξεκάθαρα επίθεση στην δυνατότητα των μέσων ενημέρωσης να καλύψουν την σύγκρουση», τονίζει. Επίσης υπενθυμίζει ότι «58 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στη Γάζα, 14 από τους οποίους στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους, από ισραηλινά πλήγματα».

►Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε σήμερα ότι τα ισραηλινά χτυπήματα που σκότωσαν τον δημοσιογράφο του Reuters Issam Abdallah και τραυμάτισαν άλλους έξι στο νότιο Λίβανο στις 13 Οκτωβρίου ήταν πιθανόν μια άμεση επίθεση εναντίον αμάχων που πρέπει να διερευνηθούν ως έγκλημα πολέμου. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι τα δύο ισραηλινά πλήγματα ήταν «μια προφανώς σκόπιμη επίθεση εναντίον αμάχων και επομένως ένα έγκλημα πολέμου».

►Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στον τελευταίο του απολογισμό αναφέρει 17.177 νεκρούς και 46.000 τραυματίες στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

►Νωρίς το απόγευμα ηχούσαν σειρήνες και στα σύνορα με τον Λίβανο, όπως μεταδίδει η Haaretz.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα