Κεφτέδες από σκουλήκια, σούσι με μεταξοσκώληκες: 16 έντομα θα τρώγονται επίσημα στη Σιγκαπούρη

«Τα έντομα είναι ένα νέο είδος διατροφής εδώ»

Parallaxi
κεφτέδες-από-σκουλήκια-σούσι-με-μεταξ-1187225
Parallaxi

Η Σιγκαπούρη πήρε το ρίσκο και ενέκρινε 16 είδη εντόμων ως ασφαλή για κατανάλωση.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων της Σιγκαπούρης (SFA), σε αυτά περιλαμβάνονται γρύλοι, κάμπιες και ένα είδος μέλισσας. Ο οργανισμός λέει ότι έλαβε αυτή την απόφαση απλώς και μόνο επειδή η βιομηχανία εντόμων είναι «υπό διαμόρφωση και τα έντομα είναι ένα νέο είδος διατροφής εδώ».

Την ίδια ώρα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) συνεχίζει να προωθεί την κατανάλωση εντόμων ως έναν φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο για την πρόσληψη πρωτεϊνών στη διατροφή μας – τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα.

Η Σιγκαπούρη έχει εγκρίνει 16 είδη εντόμων, σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Στο στάδιο της ενηλικίωσης βρίσκονται τέσσερις γρύλοι, δύο ακρίδες και μια μέλισσα. Στο στάδιο της προνύμφης βρίσκονται τρία είδη αλευροσκώληκων, μια μικρή λευκή κάμπια και μια γιγάντια, καθώς και δύο είδη σκόρου.

«Είναι πραγματικά εκπληκτικό να βλέπεις ότι υπάρχει τώρα ένας τόσο μεγάλος κατάλογος ειδών που έχουν εγκριθεί για ανθρώπινη κατανάλωση», λέει ο Σκάι Μπλάκμπερν, αυστραλός εντομολόγος και τεχνολόγος τροφίμων που υποστηρίζει με ζέση την κατανάλωση εντόμων, ενώ πουλά προϊόντα με βάση τα έντομα. «Το γεγονός αποδεικνύει ότι η Σιγκαπούρη είναι λίγο πιο μπροστά από ό,τι πιστεύαμε όσον αφορά τα βρώσιμα έντομα».

Μια αλυσίδα εστιατορίων της Σιγκαπούρης με την ονομασία House of Seafood ετοιμάζεται ήδη να σερβίρει 30 πιάτα με βάση τα έντομα, αναφέρουν οι Straits Times, μεταξύ των οποίων σούσι γαρνιρισμένο με μεταξοσκώληκες και γρύλους, αλατισμένο καβούρι με σούπερ σκουλήκια και «Minty Meatball Mayhem»: κεφτεδάκια με σκουλήκια.

Μεταξύ των προϊόντων από έντομα που οι αρχές της Σιγκαπούρης δήλωσαν ότι μπορούν να εισαχθούν είναι: λάδι εντόμων, μη μαγειρεμένα ζυμαρικά με έντομα ως πρόσθετο συστατικό, σοκολάτα και άλλα είδη ζαχαροπλαστικής που δεν περιέχουν πάνω από 20% έντομα, αλατισμένες, αλμυρές, καπνιστές και αποξηραμένες προνύμφες μελισσών, μαριναρισμένο γόνο σκαθαριού και κουκούλια μεταξοσκώληκα.

Ο Μπλάκμπερν λέει ότι ένα από τα πράγματα που είναι ενθαρρυντικά για τον κατάλογο της Σιγκαπούρης είναι ότι περιλαμβάνει είδη που δεν εκτρέφονται ακόμη για κατανάλωση, όπως η ευρωπαϊκή μέλισσα και του γιγαντιαίου σκαθαριού.

Πού αλλού οι άνθρωποι τρώνε έντομα;

Έντομα τρώγονται σε 128 χώρες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε φέτος στο περιοδικό Scientific Reports, η οποία διαπίστωσε ότι 2.205 είδη τρώγονται παγκοσμίως. Τα περισσότερα από αυτά τα είδη βρίσκονται σε χώρες της Ασίας, ακολουθούμενα από το Μεξικό και τις αφρικανικές χώρες.

Στην Ταϊλάνδη, την Ινδία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Κίνα καταναλώνονται εκατοντάδες είδη εντόμων, ενώ η Βραζιλία, η Ιαπωνία και το Καμερούν τρώνε από 100 ή περισσότερα είδη.

Οι σεφ της Σιγκαπούρης θα μπορούν να εισάγουν πολλές δημιουργικές συνταγές εντόμων από όλο τον κόσμο, όπου σερβίρονται τηγανητά, σε μπαστουνάκια, σε νουντλς, σε μαργαρίτες και σε κονσέρβες. Τα προϊόντα εντόμων πωλούνται σε όλο τον κόσμο σε εστιατόρια, αγορές, σούπερ μάρκετ και από αυτόματους πωλητές.

Η ΕΕ βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης περισσότερων εντόμων ως αυτό που αποκαλεί «νέα πηγή τροφίμων», αλλά μέχρι σήμερα έχει εγκρίνει μόνο τέσσερα. Η Αυστραλία έχει εγκρίνει μέχρι στιγμής μόνο τρία είδη ως «μη καινοτόμες, μη παραδοσιακές» πηγές τροφίμων.

Είναι εντάξει να τρώμε μέλισσες;

Ο Μπλάκμπερν λέει ότι σχεδόν όλες οι μέλισσες που καταναλώνονται είναι κηφήνες (η αρσενική μέλισσα) —οι οποίες δεν έχουν κεντρί— και συνήθως αφαιρούνται από τις κυψέλες για την αντιμετώπιση της προσβολής από παράσιτα.

«Αφαιρούν τις μέλισσες κηφήνες από τις κυψέλες επειδή εκεί ζουν τα ακάρεα βαρρόα», εξηγεί ο Μπλάκμπερν. «Γι’ αυτό, λοιπόν, οι κηφήνες χρησιμοποιούνται στην πραγματικότητα ως πηγή τροφής, επειδή είναι υποπροϊόν της κυψέλης», προσθέτει.

Σε ορισμένες χώρες της Αφρικής και της Ασίας τρώγονται και οι θηλυκές μέλισσες, λέει: αλλά το δηλητήριο διασπάται ή «μετουσιώνεται» όταν τις μαγειρεύεις. Τρώγονται αλεσμένες ή τηγανητές.

Ο Μπλακμπερν έχει φάει κηφήνες και λέει ότι έχουν γεύση «γλυκού βουτύρου». «Ήταν πολύ ωραίο, όχι ακριβώς σαν κηρήθρα, αλλά [είχε] μια πολύ ήπια, γλυκιά γεύση».

Πηγή Εικόνας: pexels-sippakorn-yamkasikorn

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα