Κέιτ Μπλάνσετ: «Τα συρματοπλέγματα δεν αποτελούν απάντηση»- Η συγκλονιστική ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο

Μίλησε με συγκλονιστικό τρόπο σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο για τα θέματα των προσφύγων

Parallaxi
κέιτ-μπλάνσετ-τα-συρματοπλέγματα-δε-1079344
Parallaxi

Η Κέιτ Μπλάνσετ μίλησε με συγκλονιστικό τρόπο σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο για τα θέματα των προσφύγων.

Η Αυστραλιανή ηθοποιός και σταρ του Χόλιγουντ, Κέιτ Μπλάνσετ είναι και πρέσβειρα καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και με την ιδιότητά της αυτή επισκέφθηκε το Ευρωκοινοβούλιο σήμερα (8.11.2023) και μίλησε από το βήμα για το όλο ζήτημα που έχει γίνει ακόμα πιο έντονο μετά τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή.

Η Κέιτ Μπλάνσετ τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πρωτοστατήσει στην απόρριψη των «επικίνδυνων μύθων» που τροφοδοτούν την άνοδο των σκληροπυρηνικών αντιμεταναστευτικών πολιτικών, καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει μαζικές μετακινήσεις ανθρώπων.

Η έκκληση αυτή είναι ακόμη πιο επείγουσα λόγω του πολέμου στη Γάζα, όπου το Ισραήλ διεξάγει εντατικούς βομβαρδισμούς σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εναντίον ισραηλινών κοινοτήτων, δήλωσε η Κέιτ Μπλάνσετ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

«Η σύγκρουση έχει στοιχίσει και εξακολουθεί να στοιχίζει χιλιάδες αθώες ζωές», είπε η διάσημη ηθοποιός, επαναλαμβάνοντας την έκκληση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και την άμεση απελευθέρωση όλων των αμάχων που κρατούνται όμηροι».

Έχουν οδηγηθεί 114 εκατ. άνθρωποι σε βίαιους εκτοπισμούς

Η Κέιτ Μπλάνσετ επισήμανε ότι οι ένοπλες συγκρούσεις, η βία, η πολιτική αναταραχή και η καταστολή σε όλο τον κόσμο έχουν οδηγήσει 114 εκατομμύρια ανθρώπους σε βίαιους εκτοπισμούς. Περίπου οι μισοί απ’ αυτούς ξεριζώθηκαν εντός των χωρών τους, ενώ 36,4 εκατομμύρια αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο στο εξωτερικό.

Η σταρ του Χόλιγουντ τόνισε ότι ανησυχεί γιατί κάποιοι υποδαυλίζουν τον «φόβο ότι κάθε πρόσφυγας κατευθύνεται εδώ στην Ευρώπη» και όπως επισήμανε αυτό είναι «μια εσφαλμένη αντίληψη, που ώθησε ορισμένες κυβερνήσεις να ισχυριστούν ότι η Σύμβαση του 1951 για τους πρόσφυγες είναι ξεπερασμένη και ακατάλληλη για την αντιμετώπιση της πρόκλησης».

«Σας καλώ όλους και όλες εδώ σήμερα να παραμείνετε σταθεροί στην αμφισβήτηση των επικίνδυνων μύθων που διακινούνται υπερβολικά συχνά», δήλωσε στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η Κέιτ Μπλάνσετ.

«Η Σύμβαση του 1951 είναι ένα έγγραφο-ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο όχι μόνο εξακολουθεί να είναι επίκαιρο, αλλά και θεμελιώδες για την κοινή μας ανθρωπιά», δήλωσε.

«Τα συρματοπλέγματα δεν αποτελούν απάντηση»

Η Κέιτ Μπλάνσετ τόνισε ότι, ως Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ήταν «μάρτυρας» του κόστους του πολέμου για τις ανθρώπινες ζωές. Μάλιστα αναφέρθηκε σε συναντήσεις που είχε με αρκετούς πρόσφυγες.

«Φανταστείτε για μια στιγμή τους δικούς σας γιους και τις κόρες, τα παιδιά και τα εγγόνια σας, στην ίδια κατάσταση. Τότε ίσως μπορέσετε να καταλάβετε ότι τα τείχη, τα συρματοπλέγματα, οι οπισθοχωρήσεις δεν αποτελούν απάντηση», είπε η ηθοποιός και συνέχισε με συγκλονιστικό ύφος: «Πρέπει να καταλάβετε ότι κανείς δεν βάζει τα παιδιά του σε μια βάρκα, εκτός αν το νερό είναι πιο ασφαλές από τη στεριά».

«Ντροπή για την Αυστραλία»

Η ηθοποιός τα έβαλε και με την πατρίδα της, την Αυστραλία και δήλωσε ότι αισθάνεται «ντροπή και λύπη» για τη σκληρή πολιτική της χώρας της, η οποία εδώ και χρόνια στέλνει τους αιτούντες άσυλο σε κέντρα κράτησης στην Παπούα Νέα Γουινέα και το Ναούρου και τους απαγορεύει να εγκατασταθούν στην Αυστραλία.

«Το ανθρωπιστικό έργο χρειάζεται πόρους. Μόνο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες χρειάζεται επειγόντως 600 εκατομμύρια δολάρια πριν από το τέλος του έτους», δήλωσε η Κέιτ Μπλάνσετ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα