Κίνα: Έντονη ανησυχία για νέα παραλλαγή του κορονοϊού
Λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων
Θα μπορούσε η έκρηξη της COVID-19 στην Κίνα να απελευθερώσει έναν νέο, μεταλλαγμένο κορονοϊό;
Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν, αλλά ανησυχούν ότι μπορεί να συμβεί. Η παραλλαγή θα μπορούσε να είναι παρόμοια με αυτήν της «Ομικρον» που κυκλοφορεί τώρα στην Κίνα. Θα μπορούσε να είναι ένας συνδυασμός στελεχών. Ή κάτι τελείως διαφορετικό, λένε, σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του Associated Press.
«Η Κίνα έχει πολύ μεγάλο πληθυσμό και υπάρχει περιορισμένη ανοσία. Και αυτό φαίνεται να είναι το σκηνικό στο οποίο μπορεί να δούμε έκρηξη μιας νέας παραλλαγής», δήλωσε ο δρ Στιούαρτ Κάμπελ Ρέι, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
Κάθε νέα μόλυνση δίνει μία ευκαιρία στον κορονοϊό να μεταλλαχθεί κι έτσι ο ιός εξαπλώνεται ταχύτατα στην Κίνα. Η χώρα των 1,4 δισ. έχει εγκαταλείψει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική της «μηδενικής COVID». Αν και τα συνολικά αναφερόμενα ποσοστά εμβολιασμού είναι υψηλά, τα επίπεδα αναμνηστικών δόσεων είναι χαμηλότερα, ειδικά μεταξύ των ηλικιωμένων. Τα εγχώρια εμβόλια έχουν αποδειχθεί λιγότερο αποτελεσματικά έναντι σοβαρών λοιμώξεων από τις δυτικές εκδόσεις mRNA. Πολλά δόθηκαν πριν από περισσότερο από έναν χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι η ανοσία έχει εξασθενήσει.
Το αποτέλεσμα; Γόνιμο έδαφος για την παραλλαγή του ιού.
Ο δρ Σαν-Λου Λιου, ο οποίος μελετά τους ιούς στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, είπε ότι πολλές υπάρχουσες παραλλαγές της «Ομικρον» έχουν ανιχνευθεί στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της BF.7, που είναι εξαιρετικά ικανή στην αποφυγή της ανοσίας και πιστεύεται ότι οδηγεί στην τρέχουσα αύξηση των κρουσμάτων.
Οι ειδικοί λένε ότι ένας μερικώς ανοσοποιημένος πληθυσμός όπως αυτός της Κίνας ασκεί ιδιαίτερη πίεση στον ιό ώστε να εμφανίσει παραλλαγές. Ο Ρέι συνέκρινε τον ιό με έναν πυγμάχο που «μαθαίνει να αποφεύγει τις δεξιότητές σου και προσαρμόζεται για να τις ξεπεράσει».
Ενας μεγάλος άγνωστος «χ» είναι εάν μία νέα παραλλαγή θα προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια. Οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχει εγγενής βιολογική αιτία ώστε ο ιός να εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου.
«Μεγάλο μέρος της ηπιότητας που βιώσαμε τους τελευταίους έξι έως 12 μήνες σε πολλά μέρη του κόσμου οφείλεται στη συσσωρευμένη ανοσία είτε μέσω εμβολιασμού είτε μέσω μόλυνσης, όχι επειδή ο ιός έχει αλλάξει», είπε ο Ρέι.
«Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει», λένε οι επιστήμονες, αλλά ξεκάθαρα «η πανδημία δεν έχει τελειώσει».
Πηγή: Associated Press, kathimerini.gr