Κίνα κατηγορεί ΗΠΑ για μπαράζ κυβερνοεπιθέσεων – Πράκτορες της NSA καταζητούνται
Οι λεπτομερείς καταγγελίες, σχολιάζει το Reuters, έρχονται την ώρα που οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου βυθίζονται σε έναν εμπορικό πόλεμο δασμών
Η αστυνομία της πόλης Χαρμπίν στην βορειοανατολική Κίνα κατηγορεί την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ για μπαράζ «προηγμένων» κυβερνοεπιθέσεων σε μια σειρά στόχων τον περασμένο Φεβρουάριο.
Η αστυνομία κατονόμασε τρεις πράκτορες της NSA ως καταζητούμενους και παρουσίασε λεπτομέρειες για τις τακτικές των επιθέσεων, στις οποίες όπως υποστήριξε συμμετείχαν επίσης το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Βιρτζίνια.
Δεν διευκρίνισε ποιος ήταν ο ρόλος των δύο ιδρυμάτων.
Όπως μεταδίδει την Τρίτη το κρατικό πρακτορείο Xinhua, οι τρεις πράκτορες της NSA –Κάθριν Ουίλσον, Ρόμπερτ Σνέλινγκ και Στίβεν Τζόνσον- «πραγματοποίησαν επανειλημμένες κυβερνοεπιθέσεις σε πληροφοριακές υποδομές κρίσιμης σημασίας και συμμετείχαν σε κυβερνοεπιθέσεις κατά της Huawei και άλλων επιχειρήσεων».
Οι λεπτομερείς καταγγελίες, σχολιάζει το Reuters, έρχονται την ώρα που οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου βυθίζονται σε έναν εμπορικό πόλεμο δασμών.
Κερκόπορτες
Σύμφωνα με το Xinhua, οι αρχές της Χαρμπίν ανέφεραν πως «η NSA πραγματοποίησε κυβερνοεπιθέσεις εναντίον σημαντικών βιομηχανιών, όπως οι κλάδοι ενέργειας, μεταφορών, υδάτινων πόρων και επικοινωνιών, καθώς και ερευνητικών ινστιτούτων εθνικής άμυνας στην επαρχία Χεϊλονγκτσιάνγκ».
Οι επιθέσεις «είχαν στόχο να σαμποτάρουν τις κινεζικές πληροφοριακές υποδομές κρίσιμης σημασίας, να προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή και να κλέψουν σημαντικές εμπιστευτικές πληροφορίες».
Η επιχείρηση φέρεται να έλαβε χώρα στη διάρκεια των Χειμερινών Ασιατικών Αγώνων τον Φεβρουάριο, εκφράζονται όμως υποψίες ότι η NSA χρησιμοποίησε «προεγκατεστημένες κερκόπορτες» σε συσκευές με λειτουργικό σύστημα Windows στο Χεϊλονγκτσιάνγκ.
Προκειμένου να καλύψει τα ίχνη της, η NSA αγόρασε διευθύνσεις IP σε διάφορες χώρες και νοίκιασε «ανώνυμα» έναν μεγάλο αριθμό διακομιστών σε Ευρώπη και Ασία.
Σύμφωνα πάντα με το Xinhua, η NSA σχεδίαζε υπέκλεψε επίσης τα προσωπικά δεδομένα αθλητών που συμμετείχαν στους αγώνες. Για τον λόγο αυτό παραβίασε το ηλεκτρονικό σύστημα εγγραφών της διοργάνωσης και αντέγραψε «ευαίσθητες πληροφορίες» για μέλη του προσωπικού.
Οι ΗΠΑ κατηγορούν συχνά την Κίνα για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον υποδομών και κυβερνητικών υπηρεσιών.
Τον περασμένο μήνα ασκήθηκαν διώξεις εναντίον κινέζων φερόμενων χάκερ που κατηγορούνται για επιθέσεις στη Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών, το υπουργείο Εμπορίου και τα υπουργεία Εξωτερικών της Ταϊβάν, της Νότιας Κορέας, της Ινδίας και της Ινδονησίας.
Κατηγορούμενη εδώ και χρόνια για κυβερνοεπιθέσεις και επιχειρήσεις κυβερνοκατασκοπείας εναντίον της Δύσης, η Κίνα τα τελευταία δύο χρόνια αποδίδει ανάλογες ενέργειες στις ΗΠΑ και τους συμμάχους της.
Τον Δεκέμβριο, η Κίνα ανακοίνωσε ότι από το 2023 ως σήμερα έχει εξουδετερώσει δύο αμερικανικές κυβερνοεπιθέσεις σε κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες είχαν στόχο να «κλέψουν εμπορικά μυστικά».
Πηγή: in.gr