Διεθνή

Κίνα: Οργή για τον νέο πρόεδρο της Ταϊβάν – «Αναπόφευκτη η επανένωση»

Το μήνυμα που έστειλε η Ταϊβάν στο Πεκίνο «να σεβαστεί τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών»

Parallaxi
κίνα-οργή-για-τον-νέο-πρόεδρο-της-ταϊβά-1105850
Parallaxi

Πριν ακόμη αναλάβει καθήκοντα ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ-τε που επικράτησε στην αναμέτρηση που έγινε το Σάββατο και η Κίνα επιμένει στη σκληρή ρητορική του, συντηρώντας της διαμάχη για ένα σημείο του πλανήτη που μπορεί να εξελιχθεί σε εστία σύγκρουσης.

Οι εκλογές δεν θα εμποδίσουν «την αναπόφευκτη τάση προς την επανένωση με την Κίνα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού γραφείου που είναι υπεύθυνο για τις σχέσεις με την Ταϊβάν. Ο ίδιος υποστήριξε μάλιστα πως τα αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν ότι το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα του Λάι δεν αντιπροσωπεύει την κοινή γνώμη στο νησί.

Στο παρελθόν ο Λαί είχε χαρακτηριστεί από το Πεκίνο «σοβαρός κίνδυνος» επειδή το κόμμα του διακηρύσσει ότι το νησί είναι de facto ανεξάρτητο.

Το Πεκίνο δηλώνει ότι επιθυμεί την «ειρηνική επανένωση» με την Ταϊβάν, αλλά δεν έχει αποκλείσει καθόλου τη χρήση βίας. Φροντίζει εξάλλου με κάθε τρόπο να πιέζει σε στρατιωτικό επίπεδο, όπως με πτήσεις σε περιοχές που η Ταϊβάν θεωρεί ότι ελέγχει ή ακόμη και ναυτικά γυμνάσια που κυκλώνουν το νησί.

Για αυτή την εκλογική αναμέτρηση, το Πεκίνο θεωρούσε ότι το δίλημμα είναι «μεταξύ του πολέμου και της ειρήνης». Η Κίνα, η οποία θεωρεί την Ταϊβάν μία από τις επαρχίες της, είχε καλέσει τους ψηφοφόρους να κάνουν «τη σωστή επιλογή», με το στρατό της να υπόσχεται να «συντρίψει» οποιαδήποτε διάθεση για «ανεξαρτησία».

Εν τω μεταξύ, ο Λάι Τσινγκ-τε χαιρέτισε το «νέο κεφάλαιο στη δημοκρατία» του νησιού που άνοιξε μετά τις εκλογές.

«Λέμε στη διεθνή κοινότητα πως ανάμεσα στη δημοκρατία και τον αυταρχισμό, θα είμαστε με την πλευρά της δημοκρατίας», είπε μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων.

Αναφέρθηκε και «στις προσπάθειες εξωτερικών δυνάμεων να επηρεάσουν αυτές τις εκλογές», μια έμμεση αναφορά στην Κίνα. Υποσχέθηκε ακόμη να προστατεύσει τη χώρα του «από τις απειλές και τους εκφοβισμούς της Κίνας».

«Η χώρα θα συνεχίσει στον σωστό δρόμο προς τα εμπρός. Δεν θα γυρίσουμε ούτε θα κοιτάξουμε προς τα πίσω», είπε ακόμη.

Μήνυμα στο Πεκίνο «να σεβαστεί τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών»

Η Ταϊβάν κάλεσε σήμερα την ηγεσία της Κίνας «να σεβαστεί τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών» που κέρδισε χθες Σάββατο ο Λάι Τσινγκ-τε, ο οποίος υποσχέθηκε να προστατεύσει τη νήσο από «τις απειλές και τους εκφοβισμούς» του Πεκίνου.

Διαβάστε επίσης: Η Κίνα εξέφρασε την αντίθεσή της στο συγχαρητήριο μήνυμα της Ιαπωνίας προς τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ταϊβάν

«Το υπουργείο Εξωτερικών καλεί τις αρχές του Πεκίνου να σεβαστούν τα αποτελέσματα των εκλογών, να αποδεχθούν την πραγματικότητα και να σταματήσουν να καταπιέζουν την Ταϊβάν», αναφέρει η ανακοίνωση του ταϊβανέζικου υπουργείου.

Πηγή: protothema.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα