Διεθνή

Κίνημα κατά του τουρισμού στη Μαγιόρκα: «Πηγαίνετε σπίτια σας»

Οι φανατικοί αντιτουριστές «εισέβαλαν» σε μια διάσημη για τους χρήστες του Instagram παραλία, προκαλώντας αναστάτωση.

Parallaxi
κίνημα-κατά-του-τουρισμού-στη-μαγιόρκ-1176127
Parallaxi

Η Μαγιόρκα έχει πρωτοστατήσει στο κίνημα του αντιτουρισμού, το οποίο εξαπλώνεται από άκρη σε άκρη στον κόσμο ενάντια στο φαινόμενο του υπερτουρισμού και διεκδικώντας μια πιο βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Οι κάτοικοι μιας περιοχής στη Μαγιόρκα που δεν άντεξαν την ασφυκτικά γεμάτη παραλία από τους τουρίστες που κατακλύζουν το νησί, κατέφυγαν σε άλλες λύσεις.

Οι φανατικοί αντιτουριστές «εισέβαλαν» σε μια διάσημη για τους χρήστες του Instagram παραλία της Μαγιόρκα, προκαλώντας αναστάτωση.

Οι παραθεριστές που προσπαθούσαν να βρουν από νωρίς μια θέση στην άμμο… μόλις που πρόλαβαν να απλώσουν τις πετσέτες τους, καθώς οι Ισπανοί αστυνομικοί αναγκάστηκαν να τους διώξουν.

Κάπου εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι μία από τις ειδυλλιακότερες παραλίες της Ισπανίας – Calo des Moro – έχει γίνει μήλον της έριδος ανάμεσα σε τουρίστες και ντόπιους, με τους τελευταίους να προειδοποιούν ότι έχουν ανεχθεί αρκετές από τις συνέπειες του υπερτουρισμού και ότι από εδώ και στο εξής θα οργανώνουν πολιτικές αντεπίθεσης σε τουρίστες και influencers.

Η Ισπανία και τα νησιά της είναι πόλος έλξης για τους τουρίστες και κυρίως για τους Βρετανούς που κάθε χρόνο κατακλύζουν παραλίες, καταλύμματα και ξενοδοχεία, προκειμένου να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα, ωστόσο και εδώ, όπως και παντού στον κόσμο ο υπερτουρισμός έχει αρχίσει να δυσκολεύει την καθημερινότητα των μόνιμων κατοίκων.

Η συγκεκριμένη παραλία, η οποία κατατάσσεται στις 25 καλύτερες παραλίες του κόσμου στη μακρά λίστα με τις 50 καλύτερες παραλίες του κόσμου, δεν είναι άλλη από την Calo des Moro, η οποία βρίσκεται στη Μαγιόρκα. Περιγράφεται ως «ένας από τους τελευταίους παραδείσους της Μαγιόρκα», ενώ πρόσφατα έγινε επίσης τοποθεσία που προστέθηκε στη μαζική απαγόρευση του καπνίσματος στις παραλίες της Ισπανίας.

Όπως αναφέρει, λοιπόν, σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Sun, ο αριθμός των διαδηλωτών έχει ξεπεράσει τους 300.

Οι τουρίστες εγκατέλειψαν γρήγορα την παραλία, αφού ήρθαν αντιμέτωποι με τους εκατοντάδες εξαγριωμένους ντόπιους που κατέβαιναν στις βραχώδεις ακτές.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 12 αξιωματικοί της Πολιτικής Φρουράς εμφανίστηκαν επίσης περίπου την ίδια ώρα, ζητώντας στοιχεία ταυτοποίησης των ατόμων που διαμαρτύρονται.

Οι εικόνες δείχνουν δεκάδες ντόπιους να κρατούν πινακίδες με συνθήματα και να ανεμίζουν πανό με το σύνθημα “SOS κάτοικοι” και “ήρθε η ώρα να δράσουμε”.

Calo des Moro

Βρίσκεται σε έναν μικρό όρμο κρυμμένο από την κύρια παραλία και διαθέτει ρηχά, γαλαζοπράσινα νερά που είναι κάτι περισσότερο από ειδυλλιακά. Όμως, το μικροσκοπικό νησάκι δεν χωρά πολύ κόσμο και δεν αντέχει, όπως καταγγέλεται, άλλη… κακοποίηση (σκουπίδια, φωνές, φασαρία, πολλά ντεσιμπέλ) και το ίδιο ισχύει και για τους μόνιμους κατοίκους του. Και κάπως έτσι ξεκίνησε μία ηλεκτρονική εκστρατεία εναντίον των τουριστών στην πλατφόρμα Mallorca Platja Tour [Majorcan Beach Tour], πρακτικά ένα κάλεσμα «αντεπίθεσης» προς τους ντόπιους όλης της νότιας ακτής του νησιού στην παραλία Sa Rapita.

Το κάλεσμα θέλει τους ντόπιους να συσπειρώνονται και να κατεβαίνουν για μία βουτιά σ’ αυτό το μέρος που εδώ και χρόνια, τους καλοκαιρινούς μήνες το βλέπουν με το κυάλι και αδυνατούν να το απολαύσουν έστω και για λίγο, λόγω της φρενίτιδας που ο υπερτουρισμός έχει φέρει στον τόπο τους.

Πηγή: protothema.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα