Όσα ξέρουμε και όσα υποθέτουμε, για το πως θα απαντήσει το Ιράν στις ΗΠΑ
Περιμένοντας την απάντηση του Ιράν στη δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί

Η Τεχεράνη θα εκδικηθεί τον θάνατο του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί «τη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος», προειδοποίησε το Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν, σύμφωνα με πολλά ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Το Ιράν θεωρεί υπεύθυνες τις ΗΠΑ για τον φόνο του διοικητή της Δύναμης Κοντς, προσθέτει το Συμβούλιο Ασφαλείας που χαρακτηρίζει το αμερικανικό πλήγμα «το χειρότερο λάθος της Ουάσινγκτον» στην περιοχή.
«Το καθεστώς των ΗΠΑ θα είναι υπεύθυνο για τις συνέπειες αυτού του εγκληματικού τυχοδιωκτισμού. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη στρατηγική γκάφα των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Δυτικής Ασίας και η Αμερική δεν θα γλιτώσει εύκολα από τις συνέπειές της», πρόσθεσε.
«Η Αμερική πρέπει να ξέρει ότι η εγκληματική επίθεσή της εναντίον του στρατηγού Σουλεϊμανί ήταν το σοβαρότερο λάθος της χώρας (…) Αυτοί οι εγκληματίες θα υποστούν τη σκληρή εκδίκηση (…) στο σωστό μέρος και τη σωστή στιγμή» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Ασφαλείας.
“(T)he main question about the strike isn’t moral or even legal—it’s strategic. Soleimani was a supremely powerful leader of a state apparatus… but he was not a terror kingpin. His death doesn’t decapitate anything.”
— George Packer:https://t.co/L7ahLSfNll
— Jeffrey Goldberg (@JeffreyGoldberg) January 3, 2020
Υπάρχει το ενδεχόμενο μιας πολεμικής σύρραξης;
Η δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί έχει βυθίσει ΗΠΑ και Ιράν στην χειρότερη αντιπαράθεση τους από το μακρινό 1979. Μπορεί το χτύπημα στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης να ήταν χειρουργικό αποτελεί όμως μια άνευ προηγούμενου κλιμάκωση στην περιοχή του κόλπου. Παράλληλα δημιούργησε μεγάλη ανησυχία για μια απευθείας πολεμική αντιπαράθεση παρά το γεγονός πως ούτε το Ιράν ούτε οι ΗΠΑ επιθυμούν μια νέα πολεμική σύρραξη ο καθένας για τους δικούς του λόγους.
Πόσο σημαντικός ήταν ο στρατηγός Σουλεϊμανί;
Το Ιράν ορκίστηκε ότι θα πάρει εκδίκηση με τον δικό του τρόπο στον χρόνο που θα επιλέξει αυτό. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση αποτελεί μια σοβαρότατη δήλωση προθέσεων καθώς ο στρατηγός Σουλεϊμανί ήταν στην καρδιά του καθεστώτος και μια εμβληματική φιγούρα για τους Ιρανούς σκληροπυρηνικούς. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ήταν επικεφαλής της Δύναμης Κουντς, αρμόδιας για τις επιχειρήσεις των Φρουρών της Επανάστασης στο εξωτερικό, ενώ διέθετε τεράστια επιρροή όχι μόνο στο Ιράκ.
Ενδεικτικά:
- Είχε δεκάδες χιλιάδες ακολούθους στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Instagram.
- Είχε απορρίψει τις φήμες που τον ήθελαν να βάζει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές.
- Εμφανίστηκε σε ντοκιμαντέρ, σ’ ένα φιλμ κινουμένων σχεδίων και σ’ ένα βιντεοκλίπ τραγουδιού.
- Το 83% των Ιρανών που ερωτήθηκαν σχετικά είχε θετική γνώμη για το πρόσωπο του.
Coffins of Soleimani and al-Muhandis pic.twitter.com/uUq4jw5GeR
— David A. Daoud (@DavidADaoud) January 3, 2020
Ποια θα είναι όμως η απάντηση του Ιράν;
Παρά τα εμπάργκο των όπλων που του έχει επιβληθεί το Ιράν διαθέτει ένα μοντέρνο οπλοστάσιο πυραύλων και ρουκετών έτοιμων προς χρήση, αν το επιθυμούσαν εναντίον Αμερικανικών στόχων. Μια τέτοια απάντηση πάντως θα οδηγούσε την κατάσταση ένα βήμα πιο κοντά σε πόλεμο.
Το ίδιο θα συνέβαινε αν το Ιράν επέλεγε να χτυπήσει ένα Αμερικάνικο πλοίο στον Περσικό Κόλπο. Με τα Ιρανικά διυλιστήρια να είναι κοντά στις ακτές τα αντίποινα, τονίζουν ειδικοί, από πλευράς Αμερικανών θα ήταν εύκολα και συντριπτικά.
Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με τους υπεύθυνους στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας είναι να μια έμμεση τακτική ασύμμετρου πολέμου χρησιμοποιώντας μια από τις ομάδες που ο ίδιος Σουλεϊμανί είχε δημιουργήσει. Πιθανοί στόχοι αναμένεται να είναι οι αποδυναμωμένες δυνάμεις των Αμερικανών σε Ιράκ ή στη Συρία.
Τι θα γίνει μετά;
Ουσιαστικά κανένας δεν γνωρίζει. Είναι το μεγάλο ερώτημα. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως υπάρχει το ενδεχόμενο το Ιράν να μην απαντήσει στο χτύπημα με χτύπημα αλλά να αυξήσει την πίεση σε περιοχές που ελέγχει όπως το Ιράκ βάζοντας δύσκολα στην εκεί φιλοαμερικανική κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση το Ιράν είναι ικανό να ενορχηστρώσει περιστατικά βίας σε μια προσπάθεια να κρύψει τις πραγματικές του προθέσεις, ενώ ήδη oι ΗΠΑ στέλνουν 3000 στρατιώτες στη Μέση Ανατολή και η αστυνομία στη Νέα Υόρκη έχει βγει στους δρόμους φοβούμενη αντίποινα…