Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή – Εκατοντάδες άμαχοι νεκροί
Τέλος σε νερό, ηλεκτρική ενέργεια και καύσιμα στη Γάζα βάζει το Ισραήλ
Κλιμακώνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή με εκατοντάδες άμαχους νεκρούς και τραυματίες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται συνομιλίες των ΗΠΑ, Ισραήλ, ΟΗΕ και Αιγύπτου για τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων στη Λωρίδα της Γάζας. Την ίδια ώρα, 300.00 στρατιώτες και άρματα μάχης είναι σε αναμονή για χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, όπου όλες οι υποδομές έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας από το Ισραήλ. Εν τω μεταξύ, το απόγευμα της Παρασκευής (13/10) αναμένεται να συνεδριάσει για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ πάνω από 338.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία παραμένει σε κατάσταση πολιορκίας και σφυροκοπείται από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα
Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των θυμάτων
Ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας αυξήθηκε στους 1.200, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, καθώς πολλαπλασιάστηκαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον παλαιστινιακό θύλακα όπου κυβερνά το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.
«Ο αριθμός των μαρτύρων έφθασε τους περίπου 1.200 και ο αριθμός των τραυματιών τους περίπου 5.600», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου στη Γάζα, την έκτη ημέρα μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, εν μέσω ισραηλινών επιχειρήσεων αντιποίνων.
Κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Ισραήλ
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης, ότι το Ισραήλ «περνά στην επίθεση», υπογραμμίζοντας ότι κάθε μέλος της Χαμάς πρέπει ήδη να θεωρεί τον εαυτό του νεκρό. «Τώρα είναι καιρός για πόλεμο» δήλωσε ο πολιτικός αντίπαλος του Νετανιάχου, Μπένι Γκαντζ, ο οποίος δέχτηκε την πρόταση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Οι δυο άνδρες είπαν ότι «παραμερίζουν όλες τις διαφορές τους για να πολεμήσουν έναν εχθρό χειρότερο από την ISIS».
#BREAKING: Israel Prime Minister Benjamin Netanyahu addresses the nation on the formation of the Emergency Unity Government to fight war against Hamas which he says is ISIS. “We will crush them and get rid of them”. Bibi says men and women were burnt alive by Hamas. pic.twitter.com/ZjdBN1ofX7
— Aditya Raj Kaul (@AdityaRajKaul) October 11, 2023
Προετοιμασίες για πόλεμο σε δύο μέτωπα
Για πόλεμο δύο μετώπων προετοιμάζεται το Ισραήλ, που ανησυχεί για το ενδεχόμενο να επιχειρήσει ομάδα του Λιβάνου να εκμεταλλευτεί την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα. Ήδη, η Χεζμπολάχ έχει παραδεχτεί ότι εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και χθες οι πολίτες στα βόρεια της χώρας κλήθηκαν να καλυφθούν λόγω εισόδου ξένων αεροσκαφών, συναγερμός που αποδείχθηκε όμως λάθος. Ο Mark Regev, ανώτερος σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού , δήλωσε στο Sky News ότι «ανησυχεί εδώ και αρκετό καιρό» ότι η Χεζμπολάχ θα «κλιμακώσει την κατάσταση». «Δεν θέλουμε να δούμε κλιμάκωση στον βορρά, αλλά αν μας επιβληθεί ένας διμέτωπος πόλεμος, δεν θα βρεθούμε προ εκπλήξεως. Είμαστε προετοιμασμένοι, είμαστε έτοιμοι και θα επικρατήσουμε», δήλωσε.
#Hezbollah has released footage of its attack on #Israel near the #Lebanese border. pic.twitter.com/7nyb66dZxk
— EHA News (@eha_news) October 11, 2023
Επίθεση της Χαμάς με ρουκέτες στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν
Ρουκέτες κατά του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ εκτόξευσαν οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, παρακλάδι της Χαμάς, λίγο μετά την εκτροπή πτήσης της British Airways κατά τη διάρκεια της καθόδου. Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ δήλωσαν ότι «βομβάρδισαν» την περιοχή ως απάντηση στους αμάχους που στοχοποιούνται από το Ισραήλ.
Hamas launched several rockets at Tel Aviv's Ben Gurion Airport in Israel. The responsibility for this attack has been claimed by Hamas' Al-Qassam. It's been reported that, due to these strikes, planes were unable to land at the Ben Gurion Airport.
Watch as @deepduttajourno and… pic.twitter.com/aL9C2sRrO5
— TIMES NOW (@TimesNow) October 12, 2023
Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας
Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ δημοσίευσε χθες νέο βίντεο, σημειώνοντας ότι οι επιδρομές του Ισραήλ συνεχίζονται. Προσπαθεί να αποδυναμώσει την άμυνα της Χαμάς, προετοιμάζοντας το έδαφος για χερσαία επέμβαση, καθώς έχει συγκεντρώσει στρατεύματα στην περιοχή.
Σφίγγει ο κλοιός – Τέλος σε νερό, ηλεκτρική ενέργεια και καύσιμα στη Γάζα βάζει το Ισραήλ
Το Ισραήλ εμποδίζει την παροχή νερού, ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων στη Γάζα επιβεβαίωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Ισραέλ Κατζ, προειδοποιώντας ότι το Ισραήλ «θα συνεχίσει να σφίγγει την πολιορκία μέχρι να απομακρυνθεί η απειλή της Χαμάς». Σε ανάρτησή του, στο Χ, ο Κατζ έγραψε: «Για χρόνια προμηθεύαμε τη Γάζα με ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και καύσιμα. Αντί να μας ευχαριστήσουν, έστειλαν χιλιάδες ανθρώπινα ζώα να σφάζουν, να δολοφονούν, να βιάζουν και να απαγάγουν μωρά, γυναίκες και ηλικιωμένους. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να σταματήσουμε τη ροή του νερού, του ηλεκτρισμού και των καυσίμων και τώρα ο τοπικός τους σταθμός ηλεκτροπαραγωγής έχει καταρρεύσει και δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα στη Γάζα»
Έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου για παύση των επιθέσεων
Ο Αραβικός Σύνδεσμος ζητεί να σταματήσουν αμέσως οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Σε έκτακτη συνεδρίασή τους στο Κάιρο, οι ΥΠΕΞ των 22 κρατών προειδοποίησαν εναντίον των «καταστροφικών» συνεπειών από τη σκοπιά της ανθρωπιστικής κατάστασης και της ασφάλειας που θα έφερνε η κλιμάκωση του πολέμου.
Η ανακοίνωση της συνόδου των επικεφαλής της διπλωματίας των χωρών μελών του Αραβικού Συνδέσμου αναφέρει πως είναι απαραίτητο να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία, να γίνουν «σοβαρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Οργανισμό για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) με το Ισραήλ» προκειμένου να υπάρξει «δίκαιη και συνολική» συμφωνία ειρήνης.
Κατά τον Χουσάμ Ζακί, αναπληρωτή γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, οι υπουργοί Εξωτερικών καταδίκασαν τους θανάτους αμάχων και τις επιθέσεις εναντίον τους και από τις δυο πλευρές. Τόνισαν πως πρέπει να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας, τροφίμων και καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας αμέσως.
Στον αραβικό κόσμο δεν μοιάζει μολαταύτα να υπάρχει απόλυτη ομοφωνία για τον πόλεμο Χαμάς – Ισραήλ. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν –που έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις τους με το εβραϊκό κράτος– κάνουν ασκήσεις ισορροπίας, παρότι κράτη του Κόλπου, ανάμεσά τους το Κατάρ, το Κουβέιτ και το Ομάν, κατηγόρησαν το Ισραήλ για την κλιμάκωση. Ομοίως η Σαουδική Αραβία, που επέρριψε ευθύνες στην ισραηλινή κυβέρνηση η οποία «στερεί» από τους Παλαιστίνιους τα «δικαιώματά της».
Ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ
Απευθυνόμενος σε ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν αποκάλυψε πως σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να σεβαστεί το δίκαιο του πολέμου στις επιθέσεις που εξαπολύει εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη αναβαθμίζοντας το επίπεδο επικινδυνότητας.
Η ταξιδιωτική οδηγία για τη Γάζα παραμένει στο «Επίπεδο 4 – Μην ταξιδεύετε». Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «Τρομοκρατικές ομάδες, μοναχικοί λύκοι και άλλοι βίαιοι εξτρεμιστές συνεχίζουν να σχεδιάζουν πιθανές επιθέσεις στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.
Οι τρομοκράτες και οι βίαιοι εξτρεμιστές ενδέχεται να επιτεθούν με ελάχιστη ή καθόλου προειδοποίηση, στοχεύοντας τουριστικές τοποθεσίες, συγκοινωνιακούς κόμβους, αγορές, εμπορικά κέντρα και εγκαταστάσεις τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι επιθέσεις μπορεί να γίνουν στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα χωρίς προειδοποίηση».
Διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς ξεκίνησε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο, ο Τούρκος πρόεδρος ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς για την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων. Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε μια γυναίκα και τα δύο παιδιά της, χωρίς η πληροφορία να επιβεβαιώνεται, μέχρι στιγμής, από τον ισραηλινό στρατό.
Έκτακτο ΚΥΣΕΑ για την «έκρηξη» στη Μέση Ανατολή: Οι εκτιμήσεις και τα σενάρια για ασφάλεια και μεταναστευτικό
Με τη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας να θεωρείται θέμα χρόνου και τη Χαμάς να εξαπολύει αλλεπάλληλες επιθέσεις προς ισραηλινούς στόχους, ο συναγερμός για την προοπτική μιας γενικευμένης έκρηξης στη Μέση Ανατολή έχει σημάνει για τα καλά και στην Αθήνα. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί σήμερα στις 12:00 εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται, αλλά και και να προσδιοριστούν πιθανοί κίνδυνοι για τη χώρα μας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ψυχραιμία με τα ως τώρα δεδομένα, όπως μετέδωσε από χθες το protothema.gr, με βάση συζήτηση με ανώτερη κυβερνητική πηγή. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνει μια νηφάλια αξιολόγηση των δεδομένων, με βάση όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες. Άλλωστε στη συνεδρίαση θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης που είχε επαφές με ομολόγους του από αραβικές χώρες, αλλά και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας που χθες βρέθηκε στην υπουργική διάσκεψη του ΝΑΤΟ, παρόντος και του Αμερικανού ομολόγου του Λόιντ Όστιν. Και στο ΓΕΕΘΑ, όμως, έγιναν χθες αρκετές συσκέψεις για την αξιολόγηση της κατάστασης που διαμορφώνεται στο πεδίο, ώστε να υπάρχουν δεδομένα για τη σημερινή συζήτηση στο ΚΥΣΕΑ. Συσκέψεις έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες και στις τάξεις της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ., τόσο για τα μέτρα φύλαξης στις πύλες εισόδου της χώρας, όσο και για πιθανούς «συνδέσμους» της Χαμάς σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ούτως ή άλλως, στη συνεδρίαση μετέχει παγίως και ο διοικητής της ΕΥΠ πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, πέραν του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου.
Η κεντρική εκτίμηση της κυβέρνησης, με βάση τα δεδομένα αυτή τη στιγμή, είναι ότι δεν αναμένονται οικονομικές συνέπειες τύπου Ουκρανίας, με δεδομένο ότι στις χρηματαγορές επικρατεί ψυχραιμία, ενώ και το πετρέλαιο κινήθηκε και χθες πτωτικά. Όσο για το μεταναστευτικό, στην κυβέρνηση δεν ανησυχούν τόσο για ένα νέο μεταναστευτικό κύμα μέσω Τουρκίας, όσο περισσότερο για μετακίνηση Παλαιστινίων προς την Αίγυπτο. Το θετικό για τη χώρα μας είναι ότι οι διπλωματικές σχέσεις με το Κάιρο είναι σε ανώτατο επίπεδο εξαιρετικές και υπάρχει το περιθώριο απευθείας συνεννόησης, εφόσον παραστεί ανάγκη. Και από την Ευρώπη παράλληλα έχει σταλεί το μήνυμα στην Αίγυπτο για την ανάγκη φύλαξης των συνόρων.
Βεβαίως, το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιο θα είναι το ευρύτερο περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή μας. Από την απάντηση αυτού του ερωτήματος με βάση τις εισηγήσεις των υπουργείων και την ανταλλαγή πληροφοριών από τα αρμόδια μέλη του Συμβουλίου θα φανεί, αν πρέπει να υπάρξει κάποια επικαιροποίηση στα σχέδια της χώρας μας, με δεδομένη τη γειτνίαση με την περιοχή των συγκρούσεων.
Η θέση της Τουρκίας
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν στο protothema.gr ότι η καθαρή στάση της χώρας μας υπέρ του Ισραήλ έχει εκτιμηθεί τόσο από το Τελ Αβίβ όσο και από τις ΗΠΑ που κυριαρχούν στο ΝΑΤΟ. Η σαφήνεια της Ελλάδας, πάντως, έρχεται σε αντιδιαστολή με την επαμφοτερίζουσα στάση της Τουρκίας, η οποία, από εκεί που επιχειρούσε επαναπροσέγγιση με τη Δύση, τα βάζει με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Μένει να φανεί, αν αυτή η επανατοποθέτηση της Τουρκίας σε ένα κρίσιμο ζήτημα για το ΝΑΤΟ θα έχει κάποια επίπτωση στον ελληνοτουρκικό διάλογο, αλλά και στη συζήτηση για μια νέα ευρωτουρκική συμφωνία για το μεταναστευτικό. Υπενθυμίζεται ότι για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας έχουν προγραμματιστεί δύο σημαντικά ραντεβού, αυτό της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου με τον Τούρκο υφυπουργό Μπουράκ Ακτσαπάρ για τον πολιτικό διάλογο, αλλά και αυτή του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη με τον κ. Ακτσαπάρ για τη θετική ατζέντα.
Ο Νίκος Δένδιας, πάντως, προσερχόμενος χθες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ άφησε αιχμές για την Τουρκία, επικαλούμενος την ανάγκη ενότητας της Συμμαχίας στο θέμα της Γάζας. «Η Ελλάδα αντιλαμβάνεται πλήρως τις προσδοκίες των Παλαιστινίων μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του συμβουλίου ασφαλείας των ηνωμένων εθνών όμως οι βάρβαρες επιθέσεις όπως αυτή της χαμάς την υποθηκεύουν και υποθηκεύουν αυτές τις προσδοκίες. Η Ελλάδα έχει σαφώς τεθεί δίπλα στο κράτος του Ισραήλ σε αυτήν την τραγική περίσταση. Αλλά θέλω να πω ότι αυτό πρέπει να το κάνουν όλες οι χώρες της Συμμαχίας μας», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας με νόημα.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / ΕΡΤ / protothema.gr