«Κληρώνει» για φον ντερ Λάιεν – Οι συσχετισμοί στο Ευρωκοινοβούλιο και η «σκιά» του Pfizergate
Η ώρα της κρίσης για τη δεύτερη θητεία της
Σήμερα κρίνεται η δεύτερη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (14:00 ώρα Ελλαδος) στο τιμόνι της Κομισιόν στη μυστική ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τη διαδικασία ωστόσο έχει σκεπάσει η σκιά της απόφασης του ανώτερου Δικαστηρίου της Ένωσης σύμφωνα με την οποία, η πρόεδρος της Κομισιόν δεν έπρεπε να περιορίσει την πρόσβαση του κοινού σε ορισμένες λεπτομέρειες και ρήτρες των συμβολαίων αγοράς εμβολίων κατά της COVID-19 στη διάρκεια της πανδημίας.
Στις περιπτώσεις που εξέτασε το Δικαστήριο της ΕΕ, η Επιτροπή παραδέχθηκε ότι «χρειαζόταν να βρει μια δύσκολη ισορροπία» μεταξύ του δικαιώματος του κοινού, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών, στην πληροφόρηση και των νομικών απαιτήσεων που απορρέουν από τις ίδιες τις συμβάσεις COVID-19, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αξιώσεις χρηματικής αποζημίωσης σε βάρος των φορολογουμένων.
H Κομισιόν, απαντώντας στην απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, τόνισε σε ανακοίνωσή της ότι «γενικά παρέχει την ευρύτερη δυνατή πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα, σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας».
Οι εκτιμήσεις για την ψηφοφορία
Προκειμένου να παραμείνει πρόεδρος της Κομισιόν, χρειάζεται τη στήριξη τουλάχιστον 361 εκ των 720 ευρωβουλευτών. Αν την ψηφίσουν όλοι οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (188), των Σοσιαλιστών (136) και του Renew (77), θα έχει 401 ψήφους. Όμως, η ψηφοφορία είναι μυστική και κάποιοι από αυτούς αναμένεται να μην ακολουθήσουν την επίσημη γραμμή. Επίσης, ήδη ορισμένοι έχουν δηλώσει δημόσια ότι δεν θα τη στηρίξουν.
Το Reuters αναφέρεται στην προσπάθεια της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να πείσει για τη δεύτερη θητεία της στην προεδρία της Κομισιόν.
Για να εκλεγεί άνετα, μπορεί να χρειαστεί υποστήριξη από τμήματα της 78μελούς ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) ή των Πρασίνων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ψήφοι που χρειάζεται η φον ντερ Λάιεν είναι πιο πιθανό να προέλθουν από τους Πράσινους λόγω των πολιτικών διαιρέσεων στην ευρωομάδα ECR.
Το να κερδίσει και τις δύο παρατάξεις είναι απίθανο, γράφει το Reuters, δεδομένων των αντίθετων αιτημάτων τους. Για παράδειγμα, οι Πράσινοι θέλουν να διασφαλιστούν οι πολιτικές για το κλίμα. Η ευρωομάδα ECR θέλει την αποδυνάμωσή τους.
Αβέβαιη για την επανεκλογή της, έχει επιδοθεί εντατικές διαπραγματεύσεις. Αρχικά, προσπάθησε να χτίσει γέφυρες με τους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές, που έχουν 78 ευρωβουλευτές- μεταξύ των οποίων και από το κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι- όμως αυτό προκάλεσε επικρίσεις από την Κεντροδεξιά. Στη συνέχεια στράφηκε στους Πράσινους, που έχουν 53 έδρες, επιβεβαιώνοντας τις δεσμεύσεις της για το κλίμα.
«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν», δήλωσε ο Άνταμ Μπίλαν, επικεφαλής των 18 Πολωνών βουλευτών της ECR, μετά από συνάντηση μαζί της την Τρίτη, επικαλούμενος «λανθασμένες αποφάσεις» για τη μετανάστευση και την κλιματική αλλαγή.
Η ομάδα «Αδέλφια της Ιταλίας» της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, η οποία ανήκει στην ECR, δεν έχει επιβεβαιώσει αν οι 24 βουλευτές της θα υποστηρίξουν τη φον ντερ Λάιεν.
Δεν υπάρχει, όμως, και εναλλακτικός υποψήφιος που να συγκεντρώνει την υποστήριξή τους αν δεν το πράξει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημειώνει το Reuters.
Ορισμένα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λένε ότι ενδεχόμενη αποτυχία της φον ντερ Λάιεν θα ενθάρρυνε τους ευρωσκεπτικιστές βουλευτές – οι οποίοι έχουν δεσμευτεί να της αντιταχθούν – αφού θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι τα ενισχυμένα ποσοστά τους μετά τις εκλογές του περασμένου μήνα τους έδωσαν τη δυνατότητα να διαταράξουν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.
«Θα θεωρηθεί ως νίκη, ιδίως για την ακροδεξιά», δήλωσε ο βουλευτής του ΕΛΚ Σον Κέλι, ο οποίος σχεδιάζει να την υποστηρίξει.
Κανείς δεν μπορεί να θεωρείται σίγουρος
Πάντως τις τελευταίες ώρες υπάρχουν κι άλλες φωνές που τάσσονται κατά της επανεκλογής της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Χαρακτηριστική είναι η άποψη του καθηγητή Δικαίου της ΕΕ, Αλμπέρτο Αλεμάνο που φιλοξενείται στον Guardian.
Το άρθρο του τιτλοφορείται ως εξής: «Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει χάσει την εμπιστοσύνη της Ευρώπης. Δεν της αξίζει δεύτερη θητεία».
Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι ορισμένοι βουλευτές από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το κόμμα της 65χρονης Γερμανίδας πολιτικού, τους σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους έχουν ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα την υποστηρίξουν, ενώ και αυτός στέκεται στο γεγονός ότι η ψηφοφορία είναι μυστική και άρα κανείς δεν μπορεί να θεωρείται σίγουρος.
Οι ευρωομάδες- συμπεριλαμβανομένων εκείνων της πλειοψηφίας της- έχουν διατυπώσει ένα φάσμα απαιτήσεων που είναι δύσκολο να συμβιβαστούν, γράφει ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο HEC Paris.
Για παράδειγμα, οι Πράσινοι επιθυμούν ισχυρότερες δεσμεύσεις για τις περιβαλλοντικές πολιτικές, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θέλει να ανακαλέσει την απόφαση για την απαγόρευση των αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης έως το 2035, το Renew επιζητά περιορισμό της γραφειοκρατίας και η Μελόνι πιο περιοριστική διαχείριση του μεταναστευτικού.
Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι η Γερμανίδα να έχει υποσχεθεί κάτι σε όλους, αλλά δεν μην ικανοποιεί πλήρως κανέναν, γράφει ο Αλεμάνο. Μια κίνηση τακτικής, που μπορεί να έχει πλήξει την υποστήριξη στο πρόσωπό της και τις πιθανότητες επανεκλογής της, επισημαίνει.
Ανάμεσα σε άλλα, ο Αλεμάνο σημειώνει ότι: «Η φον ντερ Λάιεν έχει απλωθεί υπερβολικά, υποσχόμενη κάτι σε όλους αλλά χωρίς να ικανοποιεί πλήρως κανέναν. Αυτή η πολιτική αμφιθυμία είναι σκόπιμη και τακτική, αλλά μπορεί να έχει βλάψει την υποστήριξή της στο κοινοβούλιο και να έχει θέσει σε κίνδυνο τις πιθανότητες επανεκλογής της».
«Πράγματι, μια αρνητική ψήφος για τη φον ντερ Λάιεν θα ήταν πρωτοφανής. Ωστόσο, δεν θα δημιουργούσε απαραίτητα συνταγματική κρίση. Αντίθετα, θα αποτελούσε απόδειξη της δημοκρατικής φύσης του συνταγματικού συστήματος της ΕΕ, στο οποίο ο υποψήφιος πρόεδρος πρέπει να εκπροσωπεί μια πλειοψηφία ικανή να κατευθύνει ένα σαφώς καθορισμένο σύνολο πολιτικών προτεραιοτήτων.
Η συγκρότηση μιας ισχνής και ασυνεπούς πλειοψηφίας ανίκανης να την υποστηρίξει μόνιμα για τα επόμενα πέντε χρόνια θα ήταν συνταγή καταστροφής. Η ΕΕ χρειάζεται ένα σαφώς καθορισμένο σύνολο πολιτικών προτεραιοτήτων και μια μόνιμη πλειοψηφία ικανή να τις προωθήσει για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις πολλές αυξανόμενες προκλήσεις εντός και εκτός των συνόρων της. Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να αρκεστούν σε κάποιον που οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να υποστηρίξουν ελλείψει καλύτερου υποψηφίου», υποστηρίζει ο ίδιος.
Πηγή: ieidiseis.gr