Κομισιόν για αγρότες της ΕΕ: Παρέκκλιση για ένα έτος από κανόνες
Η πρόεδρος της Κομισιόν επισημαίνει ότι οι αγρότες αποτελούν το κύριο στήριγμα της επισιτιστικής ασφάλειας της ΕΕ
Η πρόεδρος της Κομισιόν επισημαίνει ότι οι αγρότες αποτελούν το κύριο στήριγμα της επισιτιστικής ασφάλειας της ΕΕ και την «καρδιά» των αγροτικών περιοχών.
Η δέσμευση της Επιτροπής προς αυτούς αντικατοπτρίζεται μέσω του προϋπολογισμού της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, ύψους 386,7 δισ. ευρώ, που στηρίζει τα εισοδήματά τους και επιβραβεύει τις προσπάθειές τους για κλίμα και βιωσιμότητα.
Το παρόν μέτρο προσφέρει πρόσθετη ευελιξία στους αγρότες για ένα χρόνο, αντιμετωπίζοντας τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.
«Το σημερινό μέτρο προσφέρει πρόσθετη ευελιξία στους αγρότες σε μια εποχή κατά την οποία αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους αγρότες μας για να διασφαλίσουμε ότι η ΚΑΠ επιτυγχάνει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της ανταπόκρισης στις ανάγκες τους, ενώ θα συνεχίσουμε να παρέχουμε δημόσια αγαθά για τους πολίτες μας.
Για να λάβουν τη στήριξη της ΚAΠ που δικαιούνται, οι αγρότες πρέπει να σέβονται ένα ενισχυμένο σύνολο εννέα προτύπων επωφελών για το περιβάλλον και το κλίμα. Αυτή η αρχή των όρων ισχύει για σχεδόν το 90% της χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης στην ΕΕ και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενσωμάτωση των πρακτικών βιώσιμης γεωργίας.
Αυτό το σύνολο βασικών προτύπων αναφέρεται ως GAEC, που σημαίνει καλές γεωργικές και περιβαλλοντικές συνθήκες».
EU farmers put food on our table – the best and healthiest in the world.
We support them with €386.7 billion from the Common Agricultural Policy.
And in hardship, we find common solutions.
Today the @EU_Commission proposes a one-year derogation from CAP rules on fallow lands.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) January 31, 2024
Το πρότυπο GAEC 8 ζητά από τους γεωργούς να διατηρούν ένα ελάχιστο ποσοστό της καλλιεργήσιμης γης τους σε μη παραγωγικές περιοχές ή χαρακτηριστικά, όπως αγρανάπαυση ή φράκτες και δέντρα.
Οι μικροί γεωργοί με λιγότερα από δέκα εκτάρια συνήθως απαλλάσσονται από αυτήν την υποχρέωση. Η Επιτροπή προτείνει τώρα ότι οι γεωργοί μπορούν να απαλλαγούν από αυτήν την απαίτηση αν καλλιεργούν φυτά αζωτοδέσμευσης ή/και δευτερεύουσες καλλιέργειες σε ένα ποσοστό της γης τους.
Αυτές οι καλλιέργειες έχουν πλεονεκτήματα για την υγεία του εδάφους και τη βιοποικιλότητα, και πρέπει να καλλιεργούνται χωρίς φυτοπροστατευτικά προϊόντα για να διατηρηθεί η περιβαλλοντική φιλοδοξία της ΚΑΠ. Η πρόταση αυτή επιδιώκει να επιτύχει την ισορροπία μεταξύ της υποστήριξης των αγροτών και της προστασίας του περιβάλλοντος, δηλώνει η Επιτροπή.