Διεθνή

Κωνσταντινούπολη: Βίντεο – ντοκουμέντο από τη στιγμή πυροβολισμών στην καθολική εκκλησία

Την ένοπλη επίθεση πραγματοποίησαν 2 άτομα που φορούσαν μάσκες

Parallaxi
κωνσταντινούπολη-βίντεο-ντοκουμέν-1111691
Parallaxi

Σε βίντεο από κάμερα ασφαλείας καταγράφονται οι πυροβολισμοί στην καθολική εκκλησία Santa Maria στην Κωνσταντινούπολη. Την ένοπλη επίθεση πραγματοποίησαν 2 άτομα που φορούσαν μάσκες, την Κυριακή (28/01), κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης λειτουργείας στην εκκλησία Santa Maria στην περιοχή Sarıyer της Κωνσταντινούπολης.

Δείτε το βίντεο από την επίθεση στην εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη:

Σύμφωνα με το Gazete Duvar, ένα άτομο έχασε τη ζωή του και πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση. Η περιοχή αποκλείστηκε μετά την επίθεση στη λειτουργία που άρχισε στις 11:00 [τοπική ώρα]. Σε πολλές ομάδες της αστυνομίας εστάλη στο σημείο.

Τι ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών 

Από τους πυροβολισμούς νεκρό έπεσε με τραύμα στο κεφάλι ένα άτομο, το οποίο βρισκόταν μεταξύ των εκκλησιαζομένων. Επί τόπου έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ασθενοφόρα.

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε μέσω ανάρτησής του στα κοινωνικά δίκτυα ότι διεξάγεται εισαγγελική έρευνα για το περιστατικό και για τον σκοπό αυτό ορίστηκαν δυο προϊστάμενοι της Γενικής Εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης και ένας αντιεισαγγελέας.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ καταδικάζει την επίθεση και αφήνει να εννοηθεί ότι η επίθεση στρεφόταν κατά του ατόμου με αρχικά του ονόματός του CT που έπεσε νεκρό κατά την επίθεση.

Η ανάρτηση του Αλί Γερλίκαγια αναφέρει:

«Σήμερα, γύρω στις 11.40, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας στην εκκλησία Σάντα Μαρία στο Μπουγιούκντερε της περιφέρειας Σαρίγερ, έπεσε νεκρός ο CT, ο οποίος ήταν μεταξύ των πιστών που συμμετείχαν στη λειτουργία, δέχθηκε επίθεση από δύο μασκοφόρους και δυστυχώς έχασε τη ζωή του.

»Έχουν ξεκινήσει ευρείας κλίμακας έρευνες και προσπάθειες για τη σύλληψη των δραστών.

Καταδικάζουμε κατηγορηματικά αυτή την άθλια επίθεση».

Ανάρτηση για την επίθεση έκανε και ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ): «Καταδικάζουμε κατηγορηματικά την επίθεση εναντίον ενός πολίτη μας κατά τη λειτουργία την εκκλησία Σάντα Μαρία, στην Κωνσταντινούπολη. Οι δυνάμεις ασφαλείας μας διεξάγουν εκτεταμένες έρευνες για το θέμα. Όσοι στρέφονται εναντίον της ειρήνης και της ασφάλειας των πολιτών μας δεν θα πετύχουν ποτέ τον στόχο τους».

Και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου καταδίκασε με ανάρτησή του την επίθεση: «Καταδικάζω την ένοπλη επίθεση κατά την κυριακάτικη λειτουργία στην εκκλησία Σάντα Μαρία στο Σαρίγερ. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου για τον CT που έχασε τη ζωή του και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ σε αυτούς που προσπαθούν να διαταράξουν την ενότητα και την ειρήνη μας επιτιθέμενοι στους τόπους πίστης στην πόλη μας».

Μήνυμα από τον πάπα Φραγκίσκο

Ο πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε στην ένοπλη επίθεση που πραγματοποιήθηκε σε καθολική εκκλησία της Κωνσταντινούπολης.

«Εκφράζω την εγγύτητα μου προς την κοινότητα της εκκλησίας Σάντα Μαρία στην Κωνσταντινούπολη, η οποία κατά την τέλεση της λειτουργίας υπέστη ένοπλη επίθεση που προκάλεσε έναν νεκρό και τραυματίες», είπε ο ποντίφικας, απευθυνόμενος στους πιστούς που βρίσκονταν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, επίσης, εξέφρασε την καταδίκη της κυβέρνησης της Ρώμης για το τραγικό συμβάν και πρόσθεσε: «Παρακολουθούμε την κατάσταση με την πρεσβεία και το προξενείο μας, είμαι βέβαιος ότι οι τουρκικές αρχές θα συλλάβουν τους υπεύθυνους».

Δείτε φωτογραφίες από το AP στην εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη που έγινε η επίθεση των ενόπλων:

turkey_attack1_57650.jpg

turkey_attack2_ba93c.jpg

Πηγή: ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα