Κορονοϊός: Χάος σε Βραζιλία και Ινδία – Μερικό άνοιγμα σε Ευρωπαϊκές χώρες

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
κορονοϊός-χάος-σε-βραζιλία-και-ινδία-734222
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.

Στα νοσοκομεία της Βραζιλίας τα φάρμακα για την αναισθησία, τα οποία απαιτούνται για την νάρκωση των ασθενών με COVID-19, εξαντλούνταν χθες και η κυβέρνηση επιδιώκει την επείγουσα εισαγωγή προμηθειών την ώρα που πληροφορίες αναφέρουν ότι δένουν στα κρεβάτια τους τούς βαριά νοσούντες για να τους διασωληνώσουν χωρίς επαρκή αναισθησία.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας Μαρσέλου Κεϊρόγκα δήλωσε ότι η Βραζιλία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ισπανία και με άλλες χώρες για να εξασφαλίσει τα επείγοντα φάρμακα.

Τα νοσοκομεία, όπως πρόσθεσε, αγωνίζονται επίσης να εξασφαλίσουν αρκετό οξυγόνο.

Η εικόνα σε όλη τη Βραζιλία, μια από τις σφοδρότερα πληγείσες χώρες από την πανδημία της COVID-19, ασκεί αυξανόμενη διεθνή πίεση επί του προέδρου Ζαϊχ Μπολσονάρου.

Η οργάνωση αρωγής Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανέφερε ότι η “αποτυχημένη διαχείριση” της Βραζιλίας έχει προκαλέσει χιλιάδες θανάτους που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί και έχει δημιουργήσει μια ανθρωπιστική καταστροφή που θα μπορούσε να επιδεινωθεί και άλλο.

Η Βραζιλία έχει καταγράψει συνολικά 361.884 θανάτους από covid-19–μόνο οι ΗΠΑ έχουν περισσότερους–και 13.673.507 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Περισσότεροι Βραζιλιάνοι πεθαίνουν καθημερινά από τον ιό σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο μέρος στον κόσμο με την μεγαλύτερη αυτή χώρα της Νότιας Αμερικής να έχει καταγράψει χθες άλλους 3.560 θανάτους.

Ο Μπολσονάρου είναι αντίθετος στα λοκντάουν και έχει πραγματοποιήσει μεγάλες εκδηλώσεις όπου πολλές φορές έχει εμφανιστεί χωρίς μάσκα. Μόλις πρόσφατα παραδέχτηκε ότι τα εμβόλια συνιστούν πιθανή λύση της υγειονομικής κρίσης.

Τα νοσοκομεία της Βραζιλίας δίνουν μάχη για να αντεπεξέλθουν.

Το Ρίο ντε Τζανέιρο και το Σάο Πάουλο έχουν αμφότερα σημάνει συναγερμό για ελλείψεις σε αναισθητικά φάρμακα και ο υπουργός Υγείας του Σάο Πάουλο ανακοίνωσε ότι οι δυνατότητες της πόλης να φροντίσει τους σοβαρά νοσούντες από COVID-19 βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης. “Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα ζούσα κάτι τέτοιο έπειτα από 20 χρόνια εργασίας στις ΜΕΘ”, δήλωσε στο Reuters ο Αουρέο ντο Κάρμο Φίλιο, εντατικολόγος στο Ρίο.

“Η χρήση μηχανική υποστήριξης χωρίς αναισθησία είναι κακή πρακτική…ο ασθενής υποβάλλεται σε μια μορφή βασανιστηρίου”, είπε.

Οι σοβαρά νοσούντες από COVID-19 που πασχίζουν να πάρουν ανάσα, ναρκώνονται ώστε να τους τοποθετηθεί αναπνευστήρας, μια διεισδυτική πρακτική στην οποία, φυσιολογικά, αντιδρά ο οργανισμός.

Με τις κλίνες στις ΜΕΘ να βρίσκονται κοντά ή στα όρια των δυνατοτήτων τους σε όλη τη χώρα, τα νοσοκομεία συχνά υποχρεούνται να δημιουργήσουν αυτοσχέδιες κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες πολλές φορές στερούνται εξοπλισμού ή επαγγελματικών γνώσεων.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Globo μετέδωσε την Τετάρτη ότι σε ένα νοσοκομείο του Ρίο ασθενείς διασωληνώνονταν χωρίς αναισθητικό, αλλά δεμένοι στα κρεβάτια τους.

Το νοσοκομείο Albert Schweitzer, μέσω του γραφείου Τύπου της πόλης του Ρίο που το διαχειρίζεται, ανακοίνωσε ότι υπάρχει έλλειψη σε αναισθητικά φάρμακα για την διασωλήνωση αλλά ότι χρησιμοποιούνται υποκατάστατα ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θυσιάζεται η ιατρική φροντίδα. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι μηχανικοί περιορισμοί χρησιμοποιούνται μόνο κατόπιν ιατρικής εντολής.

Η πόλη του Ρίο ανακοίνωσε ότι μια παρτίδα φαρμάκων για διασωλήνωση επρόκειτο να φθάσει την Πέμπτη.

Το Σάο Πάουλο απέδωσε την έλλειψη στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

“Η ανευθυνότητα και η παραμέληση των Βραζιλιάνων είναι απίστευτη”, έγραψε στο Twitter ο κυβερνήτης του Σάο Πάουλο Ζοάο Ντορία. “ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ”

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση Μπολσονάρου δεν έκανε αρκετά για να αποτρέψει την τραγωδία. “Πάνω από ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας, η αποτυχημένη διαχείριση της κυβέρνησης έχει προκαλέσει μια ανθρωπιστική καταστροφή”, λέει ο Χρήστος Χρήστου, γιατρός και πρόεδρος των ΓΧΣ.

“Κάθε εβδομάδα υπάρχει ένα ακόμη θλιβερό ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων–τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη και ακόμη δεν υπάρχει κάποια συντονισμένη κεντρική απάντηση”, πρόσθεσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων σημειώνοντας μάλιστα ότι η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ο Μπολσονάρου έχει ανοιχτά αντιτεθεί στις τοπικές αρχές που ζητούσαν την επιβολή λοκντάουν λέγοντας ότι οι Βραζιλιάνοι έχουν ανάγκη να συνεχίσουν την κανονική ζωή τους και ότι οι απολύσεις είναι πιο επικίνδυνες από τον ιό.

Η γενική διευθύντρια της μκο Μίνι Νικολάι δήλωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο στην πιο μεταδοτική βραζιλιάνικη παραλλαγή του ιού, γνωστή ως P.1. “Η παραλλαγή P.1 είναι σαφώς ένα πρόβλημα, αλλά αυτό δεν εξηγεί την κατάσταση στη Βραζιλία”, λέει.

Στην Ινδία σημειώθηκε νέο τρομακτικό ρεκόρ μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό, με πάνω από 217.000 να καταγράφονται μέσα σε μία ημέρα, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησαν σήμερα οι αρχές.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 217.353 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολό τους να φθάνει πλέον τα 14,3 εκατομμύρια· πρόκειται για τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ (31+ εκατ.).

https://parallaximag.gr/epikairotita/erevna-dyo-stous-100-astheneis-covid-19-se-meth-pathainoun-egkefaliko
Θεατές στα στάδια και πελάτες στα εστιατόρια: χάρη στη βελτιωμένη επιδημιολογική κατάσταση της covid-19 στη Δανία η χώρα θα επιταχύνει το άνοιγμά της ήδη από τις 21 Απριλίου, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

“Η Δανία βρίσκεται σε μια κατάσταση στην οποία μπορούμε να ανοίξουμε περισσότερο. Αυτό είναι υπεύθυνο και πολύ θετικό, αλλά απαιτεί να διατηρήσουμε τις καλές μας συνήθειες, να συνεχίσουμε να υποβαλλόμαστε σε διαγνωστικά τεστ και να χρησιμοποιούμε το ‘διαβατήριο κορονοϊού’ για να συμμετάσχουμε σε κάποιες δραστηριότητες”, εξήγησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικ Χέκερουπ σε ανακοίνωσή του.

Το σχέδιο ανοίγματος της χώρας ωστόσο μπορεί να τροποποιείται σε τοπικό επίπεδο, με στοχευμένους περιορισμούς, αν επιταχυνθεί η εξάπλωση της covid-19.

Η μεγαλύτερη καινοτομία είναι ότι από την Τετάρτη θεατές θα μπορούν να παρακολουθούν αγώνες σε στάδια, με αυστηρή τήρηση των αποστάσεων και αφού επιδείξουν το “διαβατήριο κορονοϊού”, ένα υγειονομικό διαβατήριο που δείχνει ότι ο κάτοχός του είτε έχει εμβολιαστεί κατά της covid-19, είτε ανέρρωσε πρόσφατα από τη νόσο, είτε έχει ένα αρνητικό τεστ τις τελευταίες 72 ώρες.

Το άνοιγμα των εστιατορίων –με κρατήσεις, “διαβατήριο κορονοϊού” και λειτουργία ως τις 22:00– θα γίνει τελικά νωρίτερα, στις 21 Απριλίου, αντί για τις 6 Μαΐου και το υγειονομικό διαβατήριο δεν θα είναι υποχρεωτικό για όσους πίνουν ένα ποτό στις ταράτσες των εστιατορίων, αντίθετα με τις προηγούμενες ανακοινώσεις.

Εξάλλου από την Τετάρτη αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που επιτρέπεται να συναθροίζονται, φτάνοντας τους 10 σε εσωτερικό χώρο και σε 50 σε εξωτερικό χώρο. Οι περιορισμοί αναμένεται να αρθούν εντελώς από τις 11 Ιουνίου για τις συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους, οπότε στους εσωτερικούς χώρους θα επιτρέπονται έως και 100 άτομα.

Στη Δανία, μια χώρα 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων covid-19 έχει μειωθεί κατά τέσσερις φορές σε σχέση με τον Δεκέμβριο, όταν επιβλήθηκαν στη χώρα αυστηροί περιορισμοί, με το κλείσιμο σχολείων και μη απαραίτητων καταστημάτων, τα οποία πλέον επαναλειτουργούν.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης καθυστερεί καθώς η Δανία δεν θα χρησιμοποιεί πλέον το εμβόλιο της AstraZeneca. Αυτή τη στιγμή περίπου το 8,2% του πληθυσμού έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίου κατά της covid-19 και το 17,2% μία πρώτη δόση.

Η Σουηδία θα χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα για τους πολίτες, στην πλειονότητά τους μεγαλύτερης ηλικίας, που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας.

Περί το ένα πέμπτο των Σουηδών έχει εμβολιασθεί, περιλαμβανομένου του συνόλου των ηλικιωμένων που ζουν σε οίκους ευγηρίας, και οι εμβολιασμοί επεκτείνονται σταδιακά στον γενικό πληθυσμό άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με τις σουηδικές αρχές, τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, οι άνθρωποι μπορούν να συναντώνται με άλλους εκτός της κοινωνικής τους «φούσκας» – ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους – και οι κοινές εκδηλώσεις στους οίκους ευγηρίας μπορούν να επαναληφθούν. Οι συνταξιούχοι που έχουν εμβολιασθεί μπορούν επίσης και πάλι να πάνε για ψώνια στα καταστήματα.

«Τώρα μία εμβολιασμένη γιαγιά μπορεί να αγκαλιάσει τα εγγόνια της», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας Γιόχαν Κάρλσον.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι οι αλλαγές αυτές είναι «μία μικρή χαλάρωση» των περιορισμών και ότι και αυτοί που έχουν εμβολιασθεί δεν θα μπορούν ακόμη να ζουν τις ζωές τους κανονικά με συγκεντρώσεις μεγάλων ομάδων, ούτε να σταματήσουν την εξ αποστάσεως εργασία όταν αυτό είναι δυνατόν.

Η Σουηδία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο ρυθμό νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη μετά το Σαν Μαρίνο και οι αρχές προειδοποιούν ότι δεν είναι η ώρα για την χαλάρωση των μέτρων για άλλες πληθυσμιακές ομάδες.

«Μέχρι σήμερα δεν έχουν εμβολιασθεί αρκετοί άνθρωποι για να υπάρξει διαφορά στην πίεση προς το σύστημα υγείας ή την διάδοση της επιδημίας γενικώς», δήλωσε η υπουργός Υγείας Λένα Χάλενγκρεν.

Περί τα 2,2 εκατομμύρια Σουηδοί επί πληθυσμού 10,4 εκατομμυρίων έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Αλλά το πρόγραμμα εμβολιασμού παρουσιάζει καθυστερήσεις λόγω του ρυθμού της τροφοδοσίας και ανησυχιών για τυχόν παρενέργειες των εμβολίων των Astra Zeneca και Johnson & Johnson.

Η Σουηδία περιλαμβάνεται στις ευρωπαϊκές χώρες που διαπραγματεύονται με την Ρωσία την προμήθεια του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.

Η Φινλανδία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιτρέψει στα εστιατόρια σε όλη τη χώρα να επαναλειτουργήσουν από την επόμενη εβδομάδα, μετά τη σταθερή μείωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού τον τελευταίο μήνα.

Ωστόσο θα εξακολουθήσουν να ισχύουν περιορισμοί στο ωράριο λειτουργίας τους, στην πώληση αλκοόλ και στον αριθμό των πελατών, επισήμανε η κυβέρνηση.

Στην περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα Ελσίνκι και σε κάποιες ακόμη στις οποίες εξακολουθεί να εξαπλώνεται η επιδημία Covid-19, τα εστιατόρια θα επιτρέπεται να γεμίζουν στο 50% της χωρητικότητάς τους, να πωλούν αλκοόλ έως τις 17:00 και να κλείνουν στις 19:00.

Επίσης σήμερα η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει περισσότερα εμβόλια κατά του Covid-19 στις περιοχές όπου παρατηρείται πιο γρήγορη εξάπλωση της ασθένειας, όπως η πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου υγείας της Φινλανδίας, 1,2 εκατ. Φινλανδοί έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του Covid-19.

Χθες Πέμπτη ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι η χώρα επιθυμεί να διαπραγματευθεί μια συμφωνία για να αγοράσει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V.

Παρά τον υψηλό αριθμό των μολύνσεων τον Μάρτιο, η Φινλανδία παραμένει μία από τις χώρες που έχουν επηρεαστεί λιγότερο από την πανδημία του κορωνοϊού. Μέχρι στιγμής στη χώρα των 5,5 εκατ. κατοίκων, έχουν καταγραφεί 83.253 κρούσματα και 558 θάνατοι από Cοvid-19.

Άνθρωποι ηλικίας 30 ετών σχημάτιζαν ουρές σήμερα το πρωί στη Λετονία προκειμένου να εμβολιαστούν κατά της covid-19 με το εμβόλιο της AstraZeneca, αφού οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι προσφέρουν το εμβόλιο αυτό σε όποιον το επιθυμεί, μετά τη δημιουργία αποθεμάτων καθώς πολλοί πιο ηλικιωμένοι αρνούνται να εμβολιαστούν με το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Η Λετονία εμβολιάζει αυτή την περίοδο τους ενήλικες ενώ των 65 ετών και όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όμως πολλοί δεν εμφανίζονται να εμβολιαστούν όταν ενημερώνονται ότι θα τους χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η Δανία έγινε η πρώτη χώρα που σταμάτησε να χρησιμοποιεί το εμβόλιο αυτό εντελώς, καθώς Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ερευνούν τις αναφορές ότι ενδέχεται να συνδέεται με σπάνιες περιπτώσεις εμφάνισης θρομβώσεων. Πολλές χώρες έχουν επαναλάβει τον εμβολιασμό με το AstraZeneca, με κάποιες να περιορίζουν τη χρήση τους κυρίως στους ενήλικες άνω των 50 ή των 60 ετών.

“Περιμέναμε στην ουρά δυόμιση ώρες προτού ανοίξουν, περίπου στις 6:30 το πρωί, διότι είναι ο μόνος τρόπος να γλιτώσουμε αυτό”, δήλωσε ο Βλάντλενς Κόβαλενβς, ένας κάτοικος της Ρίγα.

Εν μέρει λόγω της διστακτικότητας των πολιτών να εμβολιαστούν με το AstraZeneca η Λετονία έχει μείνει πίσω στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της covid-19, έχοντας χορηγήσει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου μόνο στο 7,8% του πληθυσμού της, το χειρότερο ποσοστό στην ΕΕ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC).

Συνολικά περίπου 8.000 δόσεις διανεμήθηκαν σε επτά εμβολιαστικά κέντρα στη Λετονία για να χορηγηθούν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μία από τις πρώτες φορές στην ΕΕ που χορηγούνται εμβόλια κατά της covid-19 σε όσους το επιθυμούν.

“Είχαμε πλεόνασμα του AstraZeneca και για να αποφύγουμε να κρατήσουμε τα εμβόλια στις αποθήκες αποφασίσαμε να ανοίξουμε τον εμβολιασμό σε όσους ενδιαφέρονται”, εξήγησε η Έβα Γιονέβιτα επικεφαλής του προγράμματος εμβολιασμού της Λετονίας.

Η Λετονία και η γειτονική της Λιθουανία έχουν ζητήσει από τη Δανία να τους πωλήσει τα αποθέματα του εμβολίου που διαθέτει προκειμένου να επιταχύνουν την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19.

Στο Βίλνιους παρατηρήθηκε αντίστοιχο πλεόνασμα εμβολίων της AstraZeneca τα οποία προσφέρθηκαν στους νέους.

“Οι ενήλικες άνω των 65 ετών στο Βίλνιους ήταν εξαιρετικά διστακτικοί να λάβουν το εμβόλιο της AstraZeneca, οπότε αρχίσαμε να τους χορηγούμε αυτό της Pfizer, και ανοίξαμε τον εμβολισμό με το AstraZeneca σε άλλες ομάδες που έχουν προτεραιότητα, στις οποίες ανήκουν και νεότεροι”, δήλωσε ο δήμαρχος του Βίλνιους. “Και ο εμβολιασμός προχωρά ομαλά τώρα”.

Νέες εκκλήσεις ειδικών για αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων

Η Ταϊλάνδη θα κλείσει σχολεία, μπαρ και ινστιτούτα μασάζ και θα απαγορεύσει την πώληση αλκοολούχων ποτών στα εστιατόρια για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ξεκινώντας από την Κυριακή έπειτα από την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος.

Οι δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από 50 άτομα επίσης θα απαγορευτούν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της υπηρεσίας αντιμετώπισης του κορονοϊού Ταγουισίν Βισανουγιοτίν, ο οποίος πρόσθεσε ότι 18 επαρχίες, στις οποίες υπάγεται και η πρωτεύουσα Μπανγκόκ, έχουν χαρακτηριστεί “κόκκινες ζώνες”, ενώ η υπόλοιπη χώρα βρίσκεται στην κατηγορία της “πορτοκαλί ζώνης”.

Η Ταϊλάνδη ανέφερε σήμερα 1.582 νέα κρούσματα– τον πέμπτο μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού αυτή την εβδομάδα– καθώς οι αρχές έχουν στήσει χιλιάδες νοσοκομεία εκστρατείας για να αντιμετωπίσουν την ροή των ασθενών και έχουν επιστρατεύσει τα ξενοδοχεία για να προσφέρουν επιπλέον κλίνες για τους ασυμπτωματικούς.

Με τα νέα αυτά κρούσματα ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων ανήλθε σε 39.038 και ο αριθμός των θανάτων παραμένει 97.

Όλα τα θετικά κρούσματα πρέπει να νοσηλεύονται, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς στη χώρα, και με 10.461 ασθενείς να νοσηλεύονται ο νοσοκομειακός τομέας κινδυνεύει να επιβαρυνθεί επιπλέον.

Περισσότερες από 20.000 κλίνες έχουν τοποθετηθεί σε νοσοκομεία εκστρατείας της χώρας, σε γυμναστήρια και σε κοινοτικά κέντρα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, 5.000 κλίνες από 23 ξενοδοχεία πρόκειται να αξιοποιηθούν.

Σχεδόν 2.000 κλίνες είναι κατειλημμένες και άλλες 7.000 μπορεί να δοθούν προς χρήση.

Τα ξενοδοχεία, όπου φιλοξενούνται ήδη ταξιδιώτες στην Ταϊλάνδη σε καθεστώς καραντίνας, είναι τα καταλληλότερα για αυτή τη χρήση, δήλωσε στο Reuters η Μαρίζα Σουκοσόλ Νουνμπάκντι, πρόεδρος της Ένωσης Ταϊλανδών Ξενοδόχων.

Τα ξενοδοχεία εγγράφονται μέσω το υπουργείου Υγείας και συνεργάζονται με τα νοσοκομεία εκείνα που έχουν ανάγκη από επιπλέον κλίνες.

Τα ξενοδοχεία ποικίλλουν, από τριών έως πέντε αστέρων εγκαταστάσεις που βρίσκονται κυρίως στα περίχωρα της πρωτεύουσας, η οποία είναι το επίκεντρο του τελευταίου κύματος της πανδημίας και όπου σήμερα καταγράφηκαν 312 νέα κρούσματα.

Η Ταϊλάνδη έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να περιορίσει την αύξηση των κρουσμάτων σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά το τρίτο κύμα σημειώνεται καθώς πολλοί ήταν οι ταξιδιώτες στη διάρκεια των διακοπών για το ταϊλανδικό νέο έτος, το Songkran, αυτή την εβδομάδα, και με δεδομένο ότι τα ποσοστά των εμβολιασμών παραμένουν χαμηλά.

Ο πρωθυπουργός Πραγιούθ Τσαν-ότσα δήλωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή για την πιθανότητα να παραλάβει τα εμβόλια Sputnik V και Pfizer.

Μέχρι στιγμής διαθέτει δύο εκατομμύρια δόσεις από το κινεζικό εμβόλιο Sinovac και 117.300 εμβόλια της AstraZeneca .

Όταν ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού η Κίνγκα Σλάτσιτς- Βιρόμπα, μια αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο Stefan Zeromski Specialist της Κρακοβίας στην Πολωνία, είχε να διαχειριστεί έναν ασθενή με covid-19 και άλλους δέκα στη μονάδα εντατικής θεραπείας με τη βοήθεια τριών άλλων γιατρών.

Τώρα που το τρίτο κύμα της πανδημίας έχει πλήξει την Πολωνία και ο αριθμός των ασθενών με covid-19 στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου έχει φτάσει τους 17, με μόλις άλλους 4 ασθενείς με άλλα νοσήματα. Περίπου το 80% των ασθενών με covid-19 εκτιμάται ότι θα πεθάνει.

Η Σλάτσιτς- Βιρόμπα όμως εξακολουθεί να έχει τη βοήθεια άλλων τριών γιατρών.

“Σωματικά κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, αλλά συχνά δεν είμαστε σε θέση να προσφέρουμε τη θεραπεία που θα θέλαμε”, δήλωσε, εξηγώντας ότι όταν έχει βάρδια συχνά δεν προλαβαίνει να κάνει διάλειμμα για να καθίσει.

Ο αριθμός των θανάτων ασθενών με covid-19 ξεπερνά τους 800 καθημερινά και η χώρα έχει καταγράψει αριθμό ρεκόρ πλεοναζόντων θανάτων στην Ευρώπη, με τους επιδημιολόγους να εκτιμούν ότι οι σοβαρές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού είναι μια από τις βασικές αιτίες.

Η Σλάτσιτς- Βιρόμπα είναι εξαντλημένη έπειτα από μια βάρδια 24 ωρών στη διάρκεια της οποίας πρέπει να καθησυχάζει και τους συγγενείς των ασθενών. Επισημαίνει ότι οι εισαγωγές ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση τις τελευταίες εβδομάδες έχει ξεπεράσει “ακόμη και τα χειρότερα όνειρά μου”.

Σε όλη την Πολωνία οι γιατροί παραπονιούνται για τις τεράστιες ουρές ασθενοφόρων στα νοσοκομεία ή την αναβολή επεμβάσεων που δεν σχετίζονται με την covid-19 και αφορούν παθήσεις που δεν απειλούν τη ζωή των ασθενών.

“Η χώρα ήταν απροετοίμαστη για μια τέτοιου μεγέθους πανδημία (…) Δεν υπάρχουν κλίνες, προσωπικό, κανένα απόθεμα”, σχολίασε ο καθηγητής Κριστόφ Σιμόν επιδημιολογικός σύμβουλος της Κάτω Σιλεσίας.

Σύμφωνα με τη Eurostat, η Πολωνία διέθετε το 2017 μόλις 2,4 γιατρούς και 5,1 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, μεταξύ των χαμηλότερων ποσοστών στην ΕΕ, ακόμη και πριν την πανδημία.

Πολλοί γιατροί έχουν πάει στο εξωτερικό αναζητώντας καλύτερο μισθό, ενώ οι δαπάνες για την υγεία δεν επαρκούν για να προσελκύσουν ή να κρατήσουν το υγειονομικό προσωπικό.

“Το σύστημα υγείας είναι τώρα στα όριά του, όμως βρίσκεται στα όριά του για όσο καιρό μπορώ να θυμηθώ. Αυτή η επιδημία έχει πολλαπλασιάσει όλες τις ελλείψεις του”, δήλωσε ο Πιοτρ Μέρικ, επικεφαλής της μονάδας covid στο νοσοκομείο Zeromski.

Αυτό σημαίνει ότι οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά πολύ φέτος, αναφέρουν οι γιατροί, καθώς ασθενείς με covid-19 διστάζουν να πάνε στο νοσοκομείο, φοβούμενοι τις κακές συνθήκες εκεί, ενώ ασθενείς με άλλα νοσήματα παραμελούνται καθώς γιατροί μεταφέρονται σε μονάδες covid.

Μετά τη Βραζιλία, η Πολωνία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων θανάτων παγκοσμίως την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 13 Απριλίου, σύμφωνα με το Our World in Data.

Λύσεις;

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να αντιμετωπίσει το θέμα, όμως είναι δύσκολο να βρεθεί υγειονομικό προσωπικό παρά τις προσπάθειες να χρησιμοποιηθούν φοιτητές ιατρικής και γιατροί από την Ουκρανία.

“Μπορείς να αγοράσεις εξοπλισμό, να δημιουργήσεις νοσοκομεία εκστρατείας, να βρεις περισσότερες κλίνες, όμως το προσωπικό είναι αυτό που προκαλεί το πρόβλημα”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άνταμ Νιντζίλσκι τον Φεβρουάριο.

Σε ανακοίνωσή του στο Reuters, το υπουργείο ανέφερε ότι έλαβε νομοθετικά μέτρα τα τελευταία χρόνια για να στρατολογήσει περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές.

Όμως καθώς οι ασθενείς συρρέουν στα νοσοκομεία ο Μέρικ δήλωσε ότι αυτά δεν αρκούν και ζήτησε από την κυβέρνηση να προετοιμαστεί για μελλοντικές πανδημίες.

“Δεν μπορούμε να εμφανίσουμε από το πουθενά τους γιατρούς αυτούς ή να τους κλωνοποιήσουμε”, σχολίασε.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα