Κορονοϊός-Μελέτη: Τα παιδιά είναι πιο μεταδοτικά από τους ενήλικες
Σύμφωνα με μελέτη του Χάρβαρντ.
Ο κορονοϊός Covid-19 μπορεί να αναπαράγεται σε υψηλά επίπεδα στα παιδιά, ακόμα και αν δεν τους προκαλεί συμπτώματα, με συνέπεια να τα μετατρέπει σε «σιωπηρούς υπερμεταδότες» της πανδημίας, προειδοποιούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Το εύρημα αυτό καθιστά επιτακτική την λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων στα σχολεία. Ειδάλλως, «τα παιδιά θα παίξουν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στην συνέχιση της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Alessio Fasano, καθηγητής Παιδιατρικής στο Χάρβαρντ.
Στη νέα μελέτη εντάχθηκαν 192 παιδιά και νεαροί ενήλικες (από νεογέννητα έως 22 ετών). Τα 49 από αυτά ήταν θετικά στις εξετάσεις για τον κορονοϊό, αλλά δεν είχαν συμπτώματα. Δεκαοκτώ άλλα ήσαν συμπτωματικοί πάσχοντες από αυτόν.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα παιδιά που είχε μολύνει ο νέος κορονοϊός, είχαν πολύ υψηλά επίπεδα του ιού στο αναπνευστικό τους. Μάλιστα το ιϊκό φορτίο τους ήταν μεγαλύτερο από εκείνο των βαρέως πασχόντων ενηλίκων με Covid-19 που νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας!
Το εύρημα αυτό είναι πολύ σημαντικό. Και αυτό διότι η ικανότητα ενός φορέα του ιού να τον διασπείρει, αυξάνεται κατ’ αναλογάν με το ιϊκό φορτίο στον οργανισμό του.
Υποτιμήθηκε ο ρόλος των παιδιών
«Εξεπλάγην από τα υψηλά επίπεδα του κορονοϊού που βρήκαμε στα παιδιά όλων των ηλικιών, ιδίως κατά τις 2 πρώτες ημέρες της λοίμωξης», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Lael Yonker, επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής στο πανεπιστήμιο.
«Δεν περιμέναμε να είναι τόσο υψηλό το ιικό φορτίο. Έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε ορισμένα επίπεδα ιού στα νοσοκομεία, καθώς φροντίζουμε ενήλικες ασθενείς. Ωστόσο τα επίπεδα αυτά είναι σημαντικά χαμηλότερα απ’ ό,τι σε ένα ασυμπτωματικό παιδί», πρόσθεσε.
Ο Dr. Fasano πιστεύει ότι έχει υποτιμηθεί ο ρόλος των παιδιών στην διασπορά της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.
«Στην παρούσα πανδημία, ελέγχονται κυρίως οι συμπτωματικοί φορείς ή ασθενείς. Ωστόσο η συντριπτική πλειονότητά τους είναι ενήλικες», είπε. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα παιδιά δεν είναι προστατευμένα από τον ιό. Απλώς δεν αρρωσταίνουν τόσο συχνά και τόσο βαριά όσο οι ενήλικες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν συνιστούν πιθανούς μεταδότες του ιού».
Τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι ερευνητές συμφωνούν ότι ο αληθινός κίνδυνος στο όλο θέμα είναι η επαφή των παιδιών με ευάλωτους ενήλικες. Όντως, στην παρούσα μελέτη περισσότερα από τα μισά μολυσμένα παιδιά προέρχονταν από χαμηλού εισοδήματος κοινότητες. Στις κοινότητες αυτές συνηθίζεται να μένουν πολλές γενιές στο ίδιο σπίτι. Επομένως, οι παππούδες και οι γιαγιάδες συγκατοικούν με τα εγγόνια τους.
Τι συνιστούν οι ερευνητές
Υπό το φως αυτών των ευρημάτων, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο κορονοϊός δεν θα μπορέσει να αναχαιτιστεί αποτελεσματικά αν δεν ληφθούν μέτρα. Ο έλεγχος του πυρετού ή άλλων συμπτωμάτων δεν είναι αρκετός όταν ανοίξουν τα σχολεία, τονίζουν.
Κατά τη γνώμη τους, πρέπει να γίνονται τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα παιδιά και να ισχύσουν αυστηρά μέτρα προφύλαξης. Ανάμεσα σε αυτά πρέπει να συμπεριλαμβάνεται:
- Η χρήση μάσκας, όταν είναι εφικτό
- Η διατήρηση της κοινωνικής απόστασης
- Το συχνό και καλό σαπούνισμα των χεριών
- Συνδυασμός διαπροσωπικής και εξ αποστάσεως διδασκαλίας
«Η μελέτη αυτή παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για όσους χαράσσουν τις πολιτικές, ώστε να λάβουν τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις για τα σχολεία. Τα παιδιά αποτελούν πιθανή πηγή διασποράς του κορονοϊού. Αυτό πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν κατά τον προγραμματισμό για άνοιγμα των σχολείων και των παιδικών σταθμών», τόνισε ο Dr Fasano.
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες στην ιατρική επιθεώρηση The Journal of Pediatrics.