Top

Κορονοϊός: Ρεκόρ κρουσμάτων σε πολλές χώρες – Προχωρούν οι εμβολιασμοί σε άλλες

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας το κορονοϊού παγκοσμίως

Parallaxi
κορονοϊός-ρεκόρ-κρουσμάτων-σε-πολλές-761642
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας το κορονοϊού παγκοσμίως

ΕΕ: Ο στόχος του εμβολιασμού του 70% του ενήλικου πληθυσμού τουλάχιστον με μία δόση επετεύχθη ανέφερε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

To 70% του ενήλικου πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει λάβει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν επισημαίνοντας ότι ο στόχος επετεύχθη.

Παράλληλα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε ότι το ποσοστό των ενηλίκων που είναι πλήρως εμβολιασμένο ανέρχεται στο 57%.

«Στόχος μας ήταν να προστατεύσουμε το 70% των ενηλίκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τουλάχιστον μία δόση εμβολίου τον Ιούλιο. Σήμερα έχουμε επιτύχει αυτόν τον στόχο. Και το 57% των ενηλίκων έχει ήδη την πλήρη προστασία του διπλού εμβολιασμού. Αυτά τα στοιχεία θέτουν την Ευρώπη μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών. Η προληπτική διαδικασία ήταν πολύ επιτυχημένη – αλλά πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Η παραλλαγή Δέλτα είναι πολύ επικίνδυνη. Καλώ λοιπόν όλους αυτούς που έχουν την ευκαιρία να εμβολιαστούν. Για τη δική τους υγεία και για την προστασία άλλων. Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει επαρκή ποσότητα εμβολίων», προσέθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Aπό την πλευρά της, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου σημείωσε ότι «αυτό είναι ένα βασικό ορόσημο στο έργο μας κατά της πανδημίας, αλλά δεν μπορούμε να σταματήσουμε εδώ. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τα κράτη μέλη για να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες μπορούν να εμβολιαστούν γρήγορα».

Τετραπλάσια η μοναξιά που νιώθουν οι νέοι με την πανδημία

Τα ήδη ανησυχητικά επίπεδα μοναξιάς στην Ευρώπη αυξάνονται ακόμη περισσότερο με την πανδημία.

Ήδη οι πολίτες της Ε.Ε. ένιωθαν μοναξιά σε ποσοστό 12% βάσει έρευνας του 2016, όμως τώρα, το ποσοστό αυτό έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί, φτάνοντας το 25%.

Τα μέτρα κοινωνικής απόστασης έχουν πλήξει περισσότερο τους νεαρούς ενήλικες, με αποτέλεσμα τα άτομα ηλικίας 18-25 που ανέφεραν ότι αισθάνονται μοναξιά να έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, μοναξιά ένιωθε κάτω από το 9% των νέων 18-25 ετών, ενώ με την πανδημία ξεπέρασε το 35%. Αυτό ήταν και το μεγαλύτερο ποσοστό αίσθησης μοναξιάς, αφού στις ηλικίες 65 και άνω, προ πανδημίας η μοναξιά έπληττε το 15% των ατόμων περίπου και με την έναρξη της πανδημίας έφτασε στο 22% περίπου.

Επίσης, τα μέτρα κοινωνικής απόστασης είναι πιο οδυνηρά για τους ελεύθερους. Όσοι ζουν μόνοι τους ένιωσαν και μοναχικοί, με αποτέλεσμα η συχνότητα του αισθήματος μοναξιάς να αυξηθεί περισσότερο από 22 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τα αντίστοιχα επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί το 2016. Συγκριτικά, η συχνότητα της μοναξιάς μεταξύ εκείνων που ζουν με έναν σύντροφο ή και με παιδιά αυξήθηκε κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες κατά την ίδια περίοδο.

Οι ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες και η καλή υγεία προστατεύουν από τη μοναξιά. Και αυτό ίσχυε τόσο πριν την πανδημία, ενώ ισχύει και κατά τη διάρκειά της. Αντίστοιχα, γυναίκες και άνδρες αισθάνονται μοναξιά στα ίδια ποσοστά, όπως επίσης δεν υπάρχουν διαφορές στο αίσθημα της μοναξιάς για τους κατοίκους των αστικών ή αγροτικών περιοχών. Η διαβίωση σε μια πόλη ή σε μια αγροτική περιοχή δεν κάνει πιο έντονα τα συναισθήματα της μοναξιάς.

Πριν τον κοροναϊό, η μοναξιά ήταν λιγότερη στη βόρεια Ευρώπη, με περίπου το 6% των ανθρώπων να δείχνουν ότι αισθάνονται μοναξιά περισσότερο, ενώ η δυτική, νότια και ανατολική Ευρώπη παρουσίαζε υψηλότερα επίπεδα μοναξιάς. Αυτή η εικόνα άλλαξε μετά το ξέσπασμα του COVID-19, με όλες τις περιοχές να αναφέρουν επίπεδα μοναξιάς μεταξύ 22% και 26%.

Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει έρευνα της Ε.Ε. για την μοναξιά στην Ευρώπη στη διάρκεια της πανδημίας αλλά και πριν από αυτήν. Η έρευνα δείχνει ότι η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση έχουν επιπτώσεις στην υγεία, σωματική και ψυχική, αλλά και ακόμη, στην κοινωνική συνοχή και την κοινωνική εμπιστοσύνη.

Η έρευνα παρουσιάζει δύο εμπειρικές αναλύσεις με κοινωνικά, δημογραφικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά που δείχνουν μεγέθυνση του προβλήματος, γεγονός που υποδεικνύει την ανάγκη υιοθέτηση πολιτικών αποστιγματισμού, ενώ τονίζει ότι οι περισσότερες παρεμβάσεις αποτελούν πρωτοβουλίες πολιτικής, που όμως δεν αποτελούν μέρος συστηματικών προγραμμάτων.

Η σύνδεση μεταξύ μοναξιάς και υγείας, έχουν αναλυθεί πολλαπλές φορές. Συνολικά, έχει αποδειχθεί ότι ενήλικες που αισθάνονται μοναξιά και είναι κοινωνικά απομονωμένοι αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένους κινδύνους υγείας που οδηγούν σε πρόωρη θνησιμότητα – καταστάσεις που ισοδυναμούν με κάπνισμα και παχυσαρκία – όπως η ανάπτυξη άνοιας, στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό.

Στην προ πανδημίας περίοδο, η κακή υγεία συνδέεται με τη μοναξιά, με το 32% αυτών με κάποια ασθένεια να δηλώνει ταυτόχρονα και μοναξιά, κάτι που στην περίπτωση των ατόμων με καλή υγεία περιορίζεται μόλις στο 8%. Όμως τους πρώτους μήνες της πανδημίας, η αίσθηση της μοναξιάς αυξήθηκε στο 46% για τους όσους είχαν κακή υγεία και στο 20% για αυτούς με καλή υγεία.

Αντίστοιχα, οι μελέτες δείχνουν ότι οι πιο μοναχικοί νέοι ενήλικες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κακή ψυχική υγεία, κακές συνήθειες υγείας, στέρηση ύπνου και ανοχή του στρες. Παρόλα αυτά, οι μελέτες δεν δείχνουν σαφώς τη σύνδεση υποκείμενων μηχανισμών που συνδέουν την κακή υγεία με τη μοναξιά και την κοινωνική απομόνωση. Κι αυτό γιατί η μία τροφοδοτεί την άλλη και δεν είναι εύκολο να διαχωρίσει κανείς ποια κατάσταση πυροδοτεί την άλλη.

Από την πλευρά της δημόσιας υγείας όμως σημειώνεται πως όταν συνδέονται η κακή υγεία με τη μοναξιά, τότε στις περιπτώσεις των πιο ηλικιωμένων, καταγράφονται αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία, πιο μακρόχρονη νοσηλεία, μεγάλος αριθμός επισκέψεων στους γιατρούς, παράμετροι που αυξάνουν τόσο το κόστος, όσο και τις πιέσεις στο σύστημα υγείας.

Αντίστοιχα, στους νέους, η μοναξιά οδηγεί σε μειωμένες προοπτικές απασχόλησης, ανεργία και οικονομικά προβλήματα στη μέση ηλικία.

Η έρευνα καταγράφει ότι δεν έχει δοθεί η δέουσα σημασία στις οικονομικές επιπτώσεις της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης από πλευράς δαπανών υγείας, κόστους και αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων που στοχεύουν στην αντιμετωπιση του προβλήματος και το κόστος της μοναξιάς στους εργοδότες.

Λίγες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί προσπαθώντας να αποτυπώσουν το κόστος της μοναξιάς στις δαπάνες υγείας, διαπιστώνουν ότι το ύψος είναι σημαντικό. Για παράδειγμα, το εύρος της δαπάνης ξεκινά από τα 2 δις. ευρώ έξτρα δαπανών υγείας κατ΄ έτος στην Ολλανδία μέχρι τα 3,6 εκατ. λίρες για 5.000 μοναχικούς ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ειδικά γι΄ αυτούς τους τελευταίους εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση 2,5 δις. λιρών ετησίως, εκ των οποίων τα 2,1 δις. λίρες στον ιδιωτικό τομέα.

Βρετανία: Το τέλος της πανδημίας στη χώρα πιθανόν να πλησιάζει, λέει ο επιδημιολόγος Φέργκιουσον – Μην παρασύρεστε από τα καλύτερα στοιχεία για την Covid, λέει οΤζόνσον

Το τέλος της πανδημίας της COVID για τη Βρετανία μπορεί να απέχει μόλις μερικούς μήνες καθώς τα εμβόλια έχουν μειώσει δραματικά τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, δήλωσε σήμερα ο επιδημιολόγος του Imperial College, Νιλ Φέργκιουσον.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στοιχηματίζει ότι μπορεί να επανεκκινήσει μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης επειδή έχουν εμβολιαστεί πολλοί άνθρωποι, μια απόφαση που σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στην παγκόσμια διαχείριση του νέου κορονοϊού.

“Δεν έχουμε ξεφύγει απόλυτα, αλλά η εξίσωση έχει αλλάξει ριζικά”, είπε στο BBC ο Φέργκιουσον του οποίου η μοντελοποίηση της πιθανής εξάπλωσης του ιού στις αρχές του 2020 είχε προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία κατά την έναρξη της πανδημίας.

“Η επίδραση των εμβολίων είναι τεράστια ως προς τη μείωση του κινδύνου νοσηλείας και θανάτου και θεωρώ, είμαι βέβαιος, ότι ως το τέλος Σεπτεμβρίου ή τον Οκτώβριο θα έχουμε ξεπεράσει στον μεγαλύτερο βαθμό την πανδημία”, είπε ο ίδιος.

Στοιχεία που αφορούν την COVID στη Βρετανία δείχνουν ότι μια πρόσφατη έξαρση κρουσμάτων νωρίτερα τον Ιούλιο δεν έχει μέχρι στιγμής οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση θανάτων, που χθες ανέρχονταν σε 14, παρότι ο αριθμός των νοσηλευόμενων με COVID στα βρετανικά νοσοκομεία έχει αυξηθεί σε 5.238.

Ο Τζόνσον αποφάσισε να άρει τους περιορισμούς στην Αγγλία στις 19 Ιουλίου προκειμένου να επανεκκινήσει η οικονομία, η οποία επλήγη από μια σειρά αλληλοδιαδεχόμενων λοκντάουν και άρσης τους από τον Μάρτιο του 2020.

Αν αποδώσει, το παράδειγμα της Βρετανίας θα μπορούσε να προσφέρει έναν τρόπο εξόδου από την πανδημία παρότι το στοίχημα του Τζόνσον κινδυνεύει να εκτροχιαστεί από την πιθανή εμφάνιση μιας παραλλαγής του ιού ανθεκτικής στα εμβόλια ή αν ο αριθμός των αρρώστων προκαλέσει υπεφόρτωση του συστήματος υγείας.

Μέχρι τον Οκτώβριο, “θα έχουμε ακόμη την COVID, θα έχουμε ακόμη ανθρώπους που θα πεθαίνουν από αυτήν, αλλά θα έχουμε αφήσει πίσω μας τον κύριο όγκο της πανδημίας”, είπε ο Φέργκιουσον αναφερόμενος στη Βρετανία.

Η Βρετανία έχει έναν από τους υψηλότερους επίσημους αριθμούς νεκρών από την νόσο παγκοσμίως (129.460) παρότι ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων –ο οποίος στη διάρκεια του παρόντος κύματος κορυφώθηκε με 54.674 στις 17 Ιουλίου– έπεσε χθες στα 24.950.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι είναι σημαντικό οι πολίτες να μην καταλήγουν σε πρόωρα συμπεράσματα για τα καλύτερα στοιχεία κρουσμάτων της Covid-19 των τελευταίων ημερών και κάλεσε τους Βρετανούς να παραμείνουν προσεκτικοί.

«Προφανώς πρόσεξα ότι έχουμε κάποια καλύτερα στοιχεία εδώ και έξι ημέρες αλλά είναι πολύ, πολύ σημαντικό να μην επιτρέψουμε στον εαυτό μας να βγάλει πρόωρα συμπεράσματα για αυτό», δήλωσε ο Τζόνσον σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του σε αστυνομικό τμήμα.

«Ο κόσμος πρέπει να παραμείνει πολύ προσεκτικός και αυτό συνεχίζει να είναι η προσέγγιση της κυβέρνησης».

Ιαπωνία: “Δεν αποτελεί πρόβλημα” το νέο ρεκόρ κρουσμάτων που καταγράφηκε στο Τόκιο, εκτίμησε ο πρωθυπουργός Σούγκα

Το ρεκόρ των νέων κρουσμάτων covid-19 που ανακοινώθηκε σήμερα στο Τόκιο “δεν αποτελεί πρόβλημα” για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξάγονται αυτή την περίοδο στην ιαπωνική πρωτεύουσα, δήλωσε σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Λίγο νωρίτερα οι αρχές του Τόκιο ανακοίνωσαν ότι το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν στην πόλη 2.848 νέα κρούσματα covid-19.

Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων που έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής στην ιαπωνική πρωτεύουσα, η οποία αυτή την περίοδο φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σύμφωνα με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, μόνο το 2% των νέων κρουσμάτων αφορά άτομα άνω των 65 ετών.

Ο Σούγκα τόνισε ότι οι κάτοικοι του Τόκιο θα πρέπει να προσπαθήσουν να εργάζονται από το σπίτι και να περιορίσουν όσο γίνεται τις μετακινήσεις τους, βγαίνοντας έξω μόνο όταν είναι απαραίτητο. Επίσης τους ζήτησε να παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες από την τηλεόραση.

Ο πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Υγείας Πληθυσμού στο King’s College του Λονδίνου, ο Κένζι Σιμπούγια, δήλωσε ότι η έξαρση των κρουσμάτων covid-19 στο Τόκιο οφείλεται “στο παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορονοϊου”.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί σε ποιο βαθμό οι Ολυμπιακοί Αγώνες συμβάλλουν στην άνοδο των μολύνσεων, όμως τους χαρακτήρισε “μια από τις βασικές κινητήριες δυνάμεις” του κύματος αυτού της επιδημίας.

“Η κυβέρνηση έχει στείλει αντιφατικά μηνύματα ότι οι πολίτες θα πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους και την ίδια ώρα να γιορτάσουν τους Ολυμπιακούς. Είναι ένα εντελώς αντιφατικό μήνυμα”, πρόσθεσε.

Εξάλλου σήμερα οι αρχές του Τόκιο ζήτησαν από τα νοσοκομεία να προετοιμάσουν περισσότερες κλίνες για ασθενείς με covid-19, όπως μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο TBS.

Με τα νοσοκομεία να δέχονται ολοένα και περισσότερους ασθενείς, οι αρχές της ιαπωνικής πρωτεύουσας επιθυμούν να αυξήσουν τον αριθμό των κλινών σε 6.406 από 5.967 που είναι τώρα, σύμφωνα με το TBS.

Βάσει της σύστασης των αρχών, τα νοσοκομεία θα πρέπει να μειώσουν τις προγραμματισμένες επεμβάσεις και να περιορίσουν τις θεραπείες ασθενών.

Υγειονομικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η αυξημένη κινητικότητα, εποχικοί παράγοντες και η εξάπλωση παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού ενδέχεται να οδηγήσουν σε άνοδο των κρουσμάτων της covid-19 φέτος το καλοκαίρι.

Αν και ο εμβολιασμός ενισχύει την προστασία των πιο ηλικιωμένων, που είναι πιο πιθανό να χρειαστεί να νοσηλευθούν, μόλις το 36% του πληθυσμού της Ιαπωνίας έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της covid-19.

Αρχικά η εκστρατεία ανοσοποίησης στην Ιαπωνία προχωρούσε με βραδείς ρυθμούς, όμως τον προηγούμενο μήνα επιταχύνθηκε προτού αντιμετωπίσει ξανά προβλήματα πριν λίγο καιρό.

Πολλοί Ιάπωνες επιθυμούσαν να αναβληθούν ξανά οι Ολυμπιακοί Αγώνες ή και να ακυρωθούν καθώς φοβόντουσαν ότι η άφιξη πολλών αθλητών και αξιωματούχων από όλο τον κόσμο ενδέχεται να επιδεινώσει την υγειονομική κατάσταση.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται υπό αυστηρούς κανόνες προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού, όμως μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 155 κρούσματα covid-19 μεταξύ αθλητών και άλλων.

Αυστραλία: “Κολοσσιαία αποτυχία” χαρακτήρισε ο πρώην πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ την εθνική εμβολιαστική εκστρατεία

Η εμβολιαστική εκστρατεία στην Αυστραλία υπήρξε «κολοσσιαία αποτυχία» γιατί η κυβέρνηση απέτυχε να αγοράσει αρκετά εμβόλια, επομένως τα σύνορα της χώρας είναι πιθανόν να παραμείνουν κλειστά μέχρι τουλάχιστον στις αρχές του 2022, δήλωσε σήμερα Τρίτη στο BBC ο πρώην πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ.

Ο νυν πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, ο οποίος δέχεται πυρά για την αργή εμβολιαστική εκστρατεία, έχει δηλώσει ότι περισσότερες προμήθειες εμβολίων δεν πρόκειται να διασφαλίσουν πως η Νέα Νότια Ουαλία θα εξέλθει από το λόκνταουν πέντε εβδομάδων, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι ένα αποτελεσματικό και σωστά επιβεβλημένο λοκντάουν.

Όπως είπε ο Τέρνμπουλ, η αυστραλιανή κυβέρνηση απέτυχε να προμηθευτεί αρκετά εμβόλια εξασφαλίζοντας μόνο μια μεγάλη προμήθεια από σκευάσματα της AstraZeneca παρότι υπήρξε αρκετή διστακτικότητα των πολιτών να εμβολιαστούν, ενώ από τις άλλες εταιρείες δεν αγοράστηκαν αρκετά εμβόλια.

«Είναι η μεγαλύτερη αποτυχία δημόσιας διοίκησης που μπορώ να θυμηθώ», είπε ο Τέρνμπουλ, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2015 ως το 2018 προτού απομακρυνθεί από τον Μόρισον έπειτα από ένα εσωκομματικό «πραξικόπημα».

«Πρόκειται για κολοσσιαία αποτυχία και το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορείς να γυρίσεις πίσω τον χρόνο και να διορθώσεις αυτό που έπρεπε να έχει γίνει τον περασμένο χρόνο. Ο λόγος που βρισκόμαστε σε λοκντάουν –το οποίο είναι τόσο απογοητευτικό όταν τόσα άλλα μέρη του κόσμου ανοίγουν– είναι πολύ απλά επειδή η κυβέρνησή μας απέτυχε να αγοράσει αρκετά εμβόλια», σημείωσε.

Με μόνο το 16% περίπου των Αυστραλών ηλικίας άνω των 16 ετών να είναι μέχρι στιγμής πλήρως εμβολιασμένο, η κύρια ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της χώρας άλλαξε το σαββατοκύριακο τη σύστασή της για να ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη ζήτηση του εμβολίου της AstraZeneca.

Νωρίτερα σήμερα ο πολιτειακός πρωθυπουργός Ντάνιελ Άντριους ανακοίνωσε ότι η πολιτεία Βικτόρια θα χαλαρώσει το lockdown όπως προβλεπόταν, αλλά στη γειτονική Νέα Νότια Ουαλία καταβάλλονται αγωνιώδεις προσπάθειες ιχνηλάτησης εκατοντάδων επαφών, μετά τον εντοπισμό νέων εστιών. Πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο στο νοτιοδυτικό τμήμα του Σίδνεϊ προστέθηκε στον κατάλογο των πιθανών τοποθεσιών έκθεσης στον ιό και όποιος το επισκέφθηκε το προηγούμενο 10ήμερο πρέπει να θεωρήσει εαυτόν στενή επαφή και να τεθεί σε απομόνωση για δύο εβδομάδες, τόνισαν οι αρχές.

Το Σίδνεϊ, η μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας και πρωτεύουσα της Νέας Νότιας Ουαλίας, διανύει την πέμπτη εβδομάδα του λοκντάουν που επιβλήθηκε για να αποτραπεί η εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα.

Τα μέτρα αναμένεται να χαλαρώσουν την Παρασκευή, ωστόσο δεν αποκλείεται να παραταθούν, καθώς τα κρούσματα συνεχίζουν να ξεπερνούν τα εκατό σε ημερήσια βάση, εκ των οποίων πολλά είναι ενεργά, με τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί να έχουν επαφές στην κοινότητα.

Με πολλές επιχειρήσεις να παραμένουν κλειστές, η κεντρική κυβέρνηση υπολογίζει πως τα περιοριστικά μέτρα πιθανόν έχουν κόστος 300 εκατ. αυστραλιανών δολαρίων (περίπου 186 εκατ. ευρώ) την ημέρα. Παρά το πλήγμα στη δραστηριότητα, ο υπουργός Οικονομικών της κεντρικής κυβέρνησης, ο Τζος Φράιντενμπεργκ, κρίνει ότι είναι πρόωρο να προβλεφθεί ύφεση φέτος.

Ρωσία: Καταγράφηκαν 23.032 νέα κρούσματα και 779 θάνατοι

Η Ρωσία κατέγραψε σήμερα 23.032 νέα κρούσματα κορονοϊού, περιλαμβανομένων 2.623 στη Μόσχα, εν μέσω μιας αύξησης κρουσμάτων που αποδίδεται κυρίως στην υψηλής μεταδοτικότητας παραλλαγή Δέλτα και στον αργό ρυθμό των εμβολιασμών.

Η κυβερνητική υπηρεσία διαχείρισης της πανδημίας επιβεβαίωσε επίσης τον θάνατο 779 ανθρώπων από επιπλοκές της covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 6.172.812 κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας.

Ινδονησία: Νέο ημερήσιο ρεκόρ με 2.069 θανάτους, σύμφωνα με το δίκτυο CNBC Indonesia

Η Ινδονησία κατέγραψε 2.069 θανάτους λόγω της COVID-19, αριθμός που αποτελεί νέο ημερήσιο ρεκόρ, όπως μετέδωσε σήμερα το CNBC Indonesia.

Η χώρα κατέγραψε 45.203 κρούσματα χθες συγκριτικά με 28.228 περιστατικά μία ημέρα νωρίτερα, σύμφωνα με το CNBC Indonesia, που επικαλείται το υπουργείο Υγείας της Ινδονησίας.

Φιλιππίνες: Ρεκόρ ημερησίων κρουσμάτων των τελευταίων έξι εβδομάδων

Οι Φιλιππίνες κατέγραψαν σήμερα 7.186 νέα κρούσματα κορονοϊού, η υψηλότερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων εδώ και πάνω από έξι εβδομάδες, και 72 θανάτους, όπως ανέφερε το υπουργείο Υγείας της χώρας αυτής της νοτιοανατολικής Ασίας.

Ο πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε προειδοποίησε σήμερα για την επιβολή αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας, αν επιδεινωθεί η παρούσα υγειονομική κατάσταση.

Σύμφωνα με μια ερευνητική ομάδα, τα ημερήσια κρούσματα μπορεί να φθάσουν και τις 8-10.000 την ημέρα χωρίς αντίμετρα για τον έλεγχο της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα.

Πάνω από μισό εκ. κρούσματα σε μια μέρα

Μιανμάρ: Οι πλημμύρες που πλήττουν το νότιο τμήμα της χώρας δυσχεραίνουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης της επιδημίας

Εκατοντάδες άνθρωποι στη Μιανμάρ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των πλημμυρών, οι οποίες δυσκόλεψαν και τις προσπάθειες αντιμετώπισης της επιδημίας του κορονοϊού.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στα νότια κρατίδια της Μιανμάρ στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου προκάλεσαν πλημμύρες σε πολλές πόλεις, αναγκάζοντας τους υγειονομικούς να μεταφέρουν ασθενείς με covid-19 μέσα από τις λάσπες σε ασφαλείς περιοχές.

«Εκατοντάδες σπίτια έχουν βυθιστεί κάτω από τα νερά και είναι ορατές μόνο οι στέγες τους», δήλωσε ο Πιάε Σόνε κοινωνικός λειτουργός στο κρατίδιο Καγίν, ενώ πρόσθεσε ότι η στάθμη του νερού άρχισε να αυξάνεται νωρίς χθες Δευτέρα.

«Η covid-19 εξαπλώνεται στην πόλη. Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που έχουν χάσει την όσφρησή τους και πολλοί που είναι άρρωστοι, δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι covid ή εποχική γρίπη», πρόσθεσε.

Ομάδες εθελοντών και υγειονομικών μετέφεραν κατάκοιτους ασθενείς με κορονοϊό, που παρέμεναν συνδεδεμένοι με οξυγόνο, πάνω από τα νερά στην πόλη Μιαουάντι του κρατιδίου Καγίν, σύμφωνα με φωτογραφίες που ανήρτησε στο Facebook o δημοσιογραφικός όμιλος Karen Information Center.

Περίπου 500 κατοικημένες περιοχές κατά μήκος των συνόρων της Μιανμάρ με την Ταϊλάνδη έχουν επηρεαστεί από τις πλημμύρες εξαιτίας των οποίων έχουν εκτοπιστεί εκατοντάδες άνθρωποι, πρόσθεσε ο KIC.

Στο μεταξύ ο αριθμός των κρουσμάτων covid-19 αυξάνεται στη Μιανμάρ από τον Ιούνιο και χθες ανακοινώθηκαν 4.630 νέα κρούσματα και 396 θάνατοι. Γιατροί και γραφεία κηδειών εκτιμούν ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι πολύ υψηλότεροι, ενώ το κύμα της επιδημίας έχει εξαπλωθεί και στη μεθοριακή, κινεζική επαρχία Γιουνάν.

Καθώς πολλά μέλη του υγειονομικού προσωπικού στηρίζουν και συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις κατά της χούντας, ο στρατός της Μιανμάρ έχει προχωρήσει σε πολλές συλλήψεις, κυρίως γιατρών που θεραπεύουν ασθενείς με covid-19 ιδιωτικά.

Κοροναϊός: Οι φαρμακοβιομηχανίες καλούνται να επεκτείνουν τις μελέτες ασφαλείας για τον εμβολιασμό παιδιών

Με αίτημα των αμερικανικών ομοσπονδιακών αρχών, οι εταιρείες Pfizer και Moderna επεκτείνουν το δείγμα των κλινικών μελετών για τη χρήση των εμβολίων Covid-19 σε παιδιά 5 -11 ετών, ένα προληπτικό μέτρο για την καταγραφή τυχόν σπάνιων παρενεργειών όπως η φλεγμονή της καρδιάς που αναφέρθηκε σε λίγους εμβολιασμένους κάτω των 30 ετών.

Σε τοπική πολιτική συγκέντρωση στο Οχάιο την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η έκτακτη αδειοδότηση των παιδιατρικών εμβολίων θα έρθει «σύντομα» χωρίς όμως να διευκρινίσει πότε.

Πηγές των New York Times που γνωρίζουν το θέμα ανέφεραν ότι η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενημέρωσε τη Pfizer και τη Moderna ότι ο αριθμός των παιδιών που σχεδίαζαν να εντάξουν στις δοκιμές ήταν ανεπαρκής για την ανίχνευση πολύ σπάνιων παρενεργειών –όσο μεγαλύτερο είναι το στατιστικό δείγμα της μελέτης, τόσο πιο σπάνιες ανεπιθύμητες δράσεις μπορούν να γίνουν αντιληπτές.

Οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να ζυγίζουν τα οφέλη του εμβολίου έναντι των κινδύνων της Covid-19, οι οποίοι θεωρούνται μικρότεροι για τα παιδιά.

Οι αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν πάντως διαβεβαιώσει ότι τα οφέλη υπερσταθμίζουν ξεκάθαρα το ρίσκο για τις ηλικίες 12 ετών και άνω. Για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα έχει εγκριθεί εδώ και μήνες στις ΗΠΑ το εμβόλιο της Pfizer, ενώ στην Ευρώπη έχουν λάβει άδεια τα εμβόλια της Pfizer και πιο πρόσφατα της Moderna.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας σε νεαρούς λήπτες των εμβολίων mRNA είναι πολύ μικρός, με λιγότερα από 13 περιστατικά ανά εκατομμύριο δόσεις.

Στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, η φλεμονή της καρδιάς είναι ήπια και υποχωρεί σε διάστημα μερικών ημερών.

Η FDA ζήτησε από τις δύο εταιρείες να εντάξουν στις μελέτες τουλάχιστον 3.000 παιδιά 5-11 ετών. Ο αριθμός είναι διπλάσιος από αυτόν που προγραμμάτιζε η Pfizer. Η εταιρεία σκόπευε να εντάξει 4.500 παιδιά κάτω των 12, χωρισμένες σε μια ομάδα 5-11 ετών και δύο ισάριθμες ομάδες μικρότερων ηλικιών.

Εκπρόσωπος της Moderna επβεβαίωσε στους NY Times ότι η εταιρεία δέχτηκε να χρησιμοποιήσει μεγαλύτερο αριθμό εθελοντών, «κάτι που αυξάνει την πιθανότητα ανίχνευσης σπάνιων συμβάντων».

Η Moderna εκτιμά ότι θα υποβάλλει αίτημα επείγουσας αδειοδότησης στα τέλη του 2021 με αρχές του 2022, ενώ η Pfizer εκτιμάται ότι προηγείται.

Πηγή: ΑΠΕ, in.gr

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα