Κορονοϊός: τί μπορεί να αφήσει στην υγεία όσων θεραπεύονται

Ο Covid-19 ενδέχεται να προκαλέσει μακροχρόνιες βλάβες σε ζωτικά όργανα όπως οι πνεύμονες, η καρδιά και ο εγκέφαλος, μάλιστα σε μερικούς ασθενείς μπορεί αυτό να διαρκέσει για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Parallaxi
κορονοϊός-τί-μπορεί-να-αφήσει-στην-υγε-575912
Parallaxi

Καθώς ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κοροναϊού παγκοσμίως έχει ξεπεράσει από την Πέμπτη το 1εκατομμύριο, διαπιστώνεται με ανακούφιση ότι οι ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και έχουν ήδη εξέλθει από αυτό θεραπευμένοι είναι πολλαπλάσιοι από αυτούς που «καταλήγουν». Ωστόσο, κάποιοι ιατρικοί εμπειρογνώμονες παρατηρούν ότι ο Covid-19 ενδέχεται να προκαλέσει μακροχρόνιες βλάβες σε ζωτικά όργανα όπως οι πνεύμονες, η καρδιά και ο εγκέφαλος, μάλιστα σε μερικούς ασθενείς μπορεί αυτό να διαρκέσει για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Σύμφωνα με στοιχεία, σε περισσότερες από 1 εκατομμύριο περιπτώσεις ασθενών που νοσούν από κοροναϊό, πάνω από 220.000 άνθρωποι έχουν αναρρώσει, ενώ περισσότεροι από 52.000 έχουν χάσει τη ζωή τους. Κλινικοί γιατροί, όμως επισημαίνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός επιζώντων, παρουσίασε Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας (ARDS). Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σοβαρή πάθηση των πνευμόνων, που κάποιους επιβαρημένους ασθενείς θα τους «ακολουθεί» για πάντα.

Σχετικές έρευνες δημοσιεύθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε εφημερίδες και περιοδικά. Το ιατρικό περιοδικό Lancet, δημοσίευσε τον περασμένο Φεβρουάριο έρευνα σύμφωνα με την οποία το 29% από ομάδα ασθενών στην Ουχάν της Κίνας που παρακολουθήθηκαν από τα μέσα Δεκεμβρίου έως τις αρχές Ιανουαρίου, παρουσίασε ARDS.

Η Βρετανική σχολή θεραπείας εντατικής φροντίδας που ανέλυσε τις θεραπευτικές πρακτικές ασθενών εντατικής θεραπείας, δημοσίευσε αναφορά στους New York Times στις 15 Μαρτίου, κάνοντας λόγο για 17% ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας που προσβλήθηκαν από το ARDS. Επιπλέον, ιατροί ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ μελετώντας μία μικρή ομάδα 12 ασθενών που πήραν εξιτήριο, ανακάλυψαν ότι σε 2-3 περιπτώσεις οι πνεύμονες δεν είχαν επανέλθει πλήρως.

«Ο κοροναϊός έχει αντιμετωπιστεί ως ζήτημα ζωής ή θανάτου-εάν κάποιος έχει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα το πιθανότερο είναι ότι θα επιζήσει-ωστόσο ορισμένοι επιζώντες παρουσιάζουν σοβαρά ζητήματα υγείας που παραμένουν και στη συνέχεια» επισημαίνει ο κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου George Washington, Lynn Goldman. Και συμπληρώνει: «λόγω της σοβαρότητας του ARDS, η ζημιά που μπορεί να προκληθεί σε κάποιον είναι για μία ζωή».

Συμπτώματα του ARDS περιλαμβάνουν σοβαρή δύσπνοια, ασυνήθιστα γρήγορη αναπνοή, σύγχυση και ιδιαίτερα αυξημένη κόπωση, καθώς πρόκειται για πάθηση που εμποδίζει τους πνεύμονες να ανταλλάξουν οξυγόνο και διοξείδιο του άνθρακα.

Οι ασθενείς που προσβάλλονται από τον κοροναϊό, μπορεί να εμφανίσουν «φλεγμονή και συσσώρευση υγρών σε σημαντικό τμήμα των πνευμόνων τους, γεγονός που περιορίζει την ικανότητά τους να λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο στο αίμα τους ώστε να υποστηρίξουν τη φυσιολογική λειτουργία οργάνων», εξηγεί η καθηγήτρια μικροβιολογίας και της ανοσολογίας του Πανεπιστημίου του Georgetown, Julie Fischer. Από την άλλη, ο κ. Παναγής Γαλιατσάτος, πνευμονολόγος και βοηθός καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, αναφέρει ότι η βλάβη στους πνεύμονες είναι «παρενέργεια» των απαραίτητων και επεμβατικών θεραπειών που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του ιού. “Τα όργανα που δίνουμε μεγάλη έμφαση κατά τη διάρκεια της θεραπείας είναι η καρδιά και οι πνεύμονες, και όταν όλες οι στρατηγικές μας κατευθύνονται προς την προστασία αυτών των δύο, ήδη ξέρουμε ότι αυτό ίσως επηρεάσει άλλα συστήματα οργάνων.

Για παράδειγμα, συχνά οι ασθενείς που είναι σε αναπνευστική υποστήριξη για ARDS παράλληλα μπορεί να χρειαστούν, αιμοκάθαρση λόγω υπολειτουργίας των νεφρών, ενώ σε άλλους η συνεχής διοχέτευση ισχυρών φαρμάκων ίσως προκαλέσει κώμα ή παραλήρημα που θα είναι δύσκολο να ανατραπεί, αναφέρει ακόμη.

Ο ίδιος συμφωνεί ότι για μερικούς επιζώντες οι επιδράσεις του ARDS μπορεί να μην υποχωρήσουν ποτέ εντελώς σε ασθενείς που νόσησαν από τον κοροναϊό.

Τρεις είναι οι παράγοντες που θα το καθορίσουν, κατά τον κο Γαλιατσάτο : Πρώτον σε πόσο καλή κατάσταση είναι οι πνεύμονες του ασθενή από πριν, δεύτερον, πόσο βαρύ είναι το ARDS από το οποίο έχει προσβληθεί κάποιος και τρίτον, δεδομένου ότι τα μηχανήματα αναπνευστικής υποστήριξης μπορούν τα ίδια να προκαλέσουν βλάβη στους πνεύμονες, κατά πόσο θα χρειαστεί αναπνευστήρα. «Το να επιζήσει κάποιος από τον COVID-19 είναι μόνο η αρχή του ταξιδιού του» προσθέτει.

*Από πληροφορίες του France24.com

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα