Κορυφώνεται η ένταση και στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου – Σχέδια για χερσαία εισβολή «έκπληξη»

Πάνω από 400 οι αεροπορικές επιδρομές χθες στη Γάζα – 6.546 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου  

Parallaxi
κορυφώνεται-η-ένταση-και-στα-σύνορα-ισ-1073662
Parallaxi

Μπαρούτι μυρίζει όλη η Μέση Ανατολή. Σε δήλωσή του της Τρίτης, ο διοικητής της 13ης Ταξιαρχίας του IDF στο Γκολάν ο αντισυνταγματάρχης Tomer Greenbaum ανέφερε ότι τα στρατεύματά του προετοιμάζονται για χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας. «Αυτή τη φορά», πρόσθεσε, «θα έχουμε το στοιχείο της έκπληξης. Θα έρθουμε με μια συγκεντρωμένη δύναμη, με όλες τις προηγμένες δυνατότητες και το υψηλό επίπεδο της Ταξιαρχίας – και θα είμαστε νικητές».

Στο μεταξύ, η βία κλιμακώθηκε περαιτέρω στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου χθες Τρίτη (24/10), ωθώντας πολλούς λιβανέζους χωρικούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς ο ισραηλινός στρατός φαίνεται πως αποφάσισε να διευρύνει τους βομβαρδισμούς με το πυροβολικό, σύμφωνα με πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου.

Μέλη του στρατιωτικού βραχίονα του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που πρόσκειται στο Ιράν και χαρακτηρίζεται σύμμαχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, προχώρησαν σε τουλάχιστον τρεις επιθέσεις εναντίον θέσεων του Ισραήλ κοντά στη μεθόριο. Σε αντίδραση, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε συστάδα παραμεθόριων χωριών, σύμφωνα με πηγή του dpa στις λιβανέζικες δυνάμεις ασφαλείας.

Οβίδες έπεσαν μέσα στο χωριό Αϊτά αλ Σάαμπ, σύμφωνα με την πηγή αυτή. Αναφέρθηκαν επίσης πλήγματα πυροβολικού σε άλλα τουλάχιστον τέσσερα χωριά του νοτίου Λιβάνου (Κφαρ Τσούμπα, Μάρκμπα, Μαρουαχίν, Γιαρούν), πρόσθεσε.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως έπληξε «τρομοκρατικό πυρήνα» στον Λίβανο που εκτόξευσε ρουκέτα προς την κατεύθυνση της επικράτειάς του.

Δεν αναφέρθηκαν ισραηλινές απώλειες στις επιθέσεις. Κατά τη Χεζμπολάχ, ακόμη έξι μαχητές της σκοτώθηκαν χθες Τρίτη.

Αφότου το Ισραήλ εξαπέλυσε πόλεμο εναντίον της Χαμάς και άρχισε ακατάπαυστους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεσή της στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου, η ένταση έχει ανέβει κατακόρυφα στα βόρεια σύνορά του, με πρακτικά καθημερινές ανταλλαγές πυρών και δεκάδες νεκρούς — τουλάχιστον 47 στον Λίβανο, κυρίως μαχητές, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η Χεζμπολάχ κάνει λόγο για τουλάχιστον 33 νεκρούς στις τάξεις της, ενώ ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο προχθές Δευτέρα για 7 δικές του απώλειες. Έχουν επίσης σκοτωθεί ή τραυματιστεί πολλοί άμαχοι, ανάμεσά τους εικονολήπτης του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Η κατάσταση θορυβεί τον ΟΗΕ, η ειρηνευτική δύναμη του οποίου στον Λίβανο φοβάται ανάφλεξη, κατ’ εικόνα του πολέμου του 2006 ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ.

Την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ πως επιδιώκει κλιμάκωση και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε στο λιβανέζικο σιιτικό κόμμα πως θα διαπράξει «το λάθος της ζωής του» αν εμπλακεί σε πόλεμο με τη χώρα του.

Αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ εναντίον Συρίας

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό σήμερα το πρωί από τον ισραηλινό στρατό, επλήγησαν υποδομές του συριακού στρατού, σε αντίποινα για εκτοξεύσεις ρουκετών από την επικράτεια της Συρίας προς την κατεύθυνση του ισραηλινού εδάφους, του κατεχόμενου υψιπέδου του Γκολάν, χθες Τρίτη (24/10).

«Μαχητικά αεροσκάφη του ισραηλινού στρατού έπληξαν στρατιωτικές υποδομές και ολμοβόλα που ανήκαν στον συριακό στρατό σε αντίδραση στα πυρά προς την κατεύθυνση του Ισραήλ χθες (Τρίτη)», σύμφωνα με ανακοινωθέν του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού. Εκπρόσωπός του επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έγινε επιδρομή εναντίον στόχων στο εσωτερικό της Συρίας.

Χθες βράδυ, ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο περί εκτοξεύσεων δυο ρουκετών από τη Συρία που έπεσαν σε ανοικτούς χώρους στο ισραηλινό έδαφος και πρόσθεσε πως άνοιξε πυρ με πυροβολικό εναντίον των σημείων από όπου έγιναν.

Δεν υπεισήλθε σε περισσότερες λεπτομέρειες. Δεν επέρριψε την ευθύνη στον στρατό της Συρίας για τις εκτοξεύσεις, που είχαν αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί το σύστημα της αεράμυνας σε κοινότητες στο κατεχόμενο υψίπεδο του Γκολάν.

Δεν έχει υπάρξει σχόλιο από πλευράς Δαμασκού μέχρι στιγμής.

Eπίθεση της Χαμάς διά θαλάσσης

Μία ακόμα επίθεση, διά θαλάσσης αυτήν την φορά, εξαπέλυσε η Χαμάς το βράδυ της Τρίτης στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός και να ακολουθήσει σφοδρή σύγκρουση.

Τα μέλη της Χαμάς επιχείρησαν διείσδυση διά θαλάσσης με πλαστικές λέμβους ωστόσο εντοπίστηκαν από τον Ισραηλινό στρατό και ακολούθησαν μάχες.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες 8 τρομοκράτες σκοτώθηκαν αλλά σε εξέλιξη είναι ανθρωποκυνηγητό ενώ ακούγονται σποραδικοί πυροβολισμοί.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δεν διευκρινίζουν πόσοι δύτες της Χαμάς επιχείρησαν να διεισδύσουν στο Ισραήλ, αλλά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι σκοτώθηκαν 8.

Κατά τη διάρκεια του περιστατικού, σήμανε συναγερμός ύποπτης διείσδυσης στις συνοριακές κοινότητες Zikim και Karmia.

Νεκροί Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη

Δυνάμεις του ισραηλινού στρατού που διεξήγαγαν νυχτερινή έφοδο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη δέχθηκαν πυρά που ανταπέδωσαν με πλήγμα drone, γνωστοποίησε το γενικό επιτελείο, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με την υπηρεσία ασθενοφόρων της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, τουλάχιστον δυο Παλαιστίνιοι να σκοτωθούν.

Σύμφωνα με τον Τσαχάλ, τον στρατό του Ισραήλ, ένοπλοι Παλαιστίνιοι «άνοιξαν πυρ και εκσφενδόνισαν εκρηκτικούς μηχανισμούς» εναντίον δυνάμεών του που επιχειρούσαν στον καταυλισμό προσφύγων στην Τζενίν, στη βόρεια Δυτική Όχθη. Χρησιμοποιήθηκε drone εναντίον τους και διαπιστώθηκε πως υπήρξαν απευθείας «πλήγματα».

Κατά την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, πέρα από τους δυο νεκρούς, υπάρχουν επίσης τραυματίες.

Πρόκειται για την τρίτη φορά που χρησιμοποιούνται αεροπορικά μέσα στη Δυτική Όχθη αφότου κηρύχθηκε πόλεμος εναντίον της Χαμάς και άρχισαν οι σφοδροί κι ακατάπαυστοι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

Στον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν, που θεωρείται προπύργιο παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων, εξαπολύθηκε ισραηλινή ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση νωρίτερα φέτος.

Ο ισραηλινός στρατός ανταλλάσει πυρά με τον στρατιωτικό βραχίονα του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου και με άλλες ένοπλες οργανώσεις στη Συρία τις τελευταίες ημέρες, με φόντο την κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα με τον Λίβανο και πάνω απ’ όλα τον συνεχιζόμενο πόλεμο τον οποίο διεξάγει στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του τελευταίου με πάνω από 1.400 νεκρούς, κυρίως άμαχους, στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου. Στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 5.791 άνθρωποι, επίσης στην πλειονότητά τους άμαχοι.

  • Γάζα: Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοινώνει ότι 6.546 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις στον θύλακα από τις 7 Οκτωβρίου    

Τουλάχιστον 6.546 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων 2.704 παιδιών, σκοτώθηκαν και 17.439 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοινώσε το υπουργείο Υγείας στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Γάζα.

Το τελευταίο 24ωρο, 756 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων 344 παιδιών, σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

  • Τουρκία-Ισραήλ: Ο Ερντογάν ματαιώνει την τουρκοϊσραηλινή προσέγγιση, εγκαλεί τον ΟΗΕ και τους συμμάχους του Ισραήλ    

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα ότι ματαιώνει όλα τα σχέδια επισκέψεών του στο Ισραήλ, παρά την πρόσφατη προσέγγιση των δύο χωρών.

«Είχαμε σχέδια να επισκεφθούμε το Ισραήλ, αλλά ματαιώθηκαν. Δεν θα πάμε», είπε απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα της Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι εκμεταλλεύθηκε τις καλές προθέσεις της Τουρκίας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο στην Νέα Υόρκη.

«Εσφιξα το χέρι αυτού του ανθρώπου, είχαμε καλές προθέσεις, αλλά μας εκμεταλλεύθηκε. Οι σχέσεις θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές, αλλά αυτό δεν θα γίνει πια, δυστυχώς», είπε, την ώρα που οι βουλευτές του κόμματός του φώναζαν «Κάτω το Ισραήλ!», «Αλλάχ Ακμπάρ!».

«Δεν θα βρείτε κανένα κράτος ο στρατός του οποίου συμπεριφέρεται με τέτοια απανθρωπιά», είπε αναφερόμενος στις ισραηλινές επιθέσεις στην Γάζα σε αντίποινα της αιματηρής επίθεσης της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Αναφερόμενος στην οργάνωση Χαμάς δήλωσε ότι δεν αποτελεί τρομοκρατική οργάνωση, αλλά «ομάδα απελευθερωτών που προστατεύουν την γη τους».

Στην οργίλη ομιλία του, ο Ερντογάν ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός και δήλωσε ότι οι μουσουλμανικές χώρες πρέπει να αναλάβουν δράση για βιώσιμη ειρήνη, επετέθη στις δυτικές δυνάμεις «που χύνουν δάκρυα για το Ισραήλ και δεν κάνουν τίποτε άλλο», στιγματίζοντας «την ανικανότητά τους να φρενάρουν το Ισραήλ».

«Το γεγονός ότι αυτοί που κινητοποίησαν τον κόσμο υπέρ της Ουκρανίας, δεν έχουν μιλήσει για τις σφαγές στην Γάζα είναι ο πιο κραυγαλέος μάρτυρας της υποκρισίας τους», είπε. «Οσο αθώοι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν στην Γάζα, κανένα πλοίο ή αεροσκάφος που θα σταλεί στην περιοχή μας δεν θα φέρει την ειρήνη».

Ο Ερντογάν ζήτησε την ίδρυση «ανεξάρτητης Παλαιστίνης» και την οργάνωση διάσκεψης ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, προτείνοντας την Τουρκία ως «εγγυητή» οποιασδήποτε μελλοντικής συμφωνίας.

Η πύλη του περάσματος της Ράφα πρέπει να παραμείνει ανοικτή για την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ πρέπει να συμφωνηθούν επειγόντως «ανταλλαγές κρατουμένων», είπε επίσης ο τούρκος πρόεδρος.

Δηλώνοντας θλιμμένος από την «ανικανότητα» των Ηνωμένων Εθνών στην επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά της Γάζας, ο Ερντογάν ζήτησε μεταρρύθμιση του ΟΗΕ και ειδικότερα του Συμβουλίου Ασφαλείας ώστε να γίνει περισσότερο «συμπεριληπτικό».

  • Γάζα-ΟΗΕ: Η Γάζα χρειάζεται δισεκατομμύρια σε βοήθεια για να αντιστραφούν τα χρόνια περιορισμών, σύμφωνα με την UNCTAD

Η Γάζα χρειάζεται δισεκατομμύρια διεθνούς οικονομικής βοήθειας για να αντισταθμιστούν τα χρόνια περιορισμών που κατέπνιξαν την οικονομία της και έπληξαν την ανάπτυξή της, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD).

Στην έκθεση για την οικονομική ανάπτυξη στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη για το 2022, η UNCTAD τόνισε τις δεινές οικονομικές συνθήκες στη Γάζα, ακόμα και πριν από τα ισραηλινά χτυπήματα στον θύλακα ως αντίποινα για τις φονικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από ενόπλους της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

«Οι δωρητές και η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να παράσχουν σημαντική οικονομική βοήθεια για να αποκατασταθεί η εκτεταμένη ζημιά που έχει υποστεί η Γάζα από τους παρατεταμένους περιορισμούς και αποκλεισμούς και τις συχνές στρατιωτικές επιχειρήσεις, που έχουν καταπνίξει την οικονομία και έχουν αποδεκατίσει τις υποδομές», σύμφωνα με την έκθεση.

«Ενώ η βοήθεια των δωρητών είναι σημαντική για να υποστηριχθούν οι άνθρωποι στη Γάζα, δεν θα πρέπει να θεωρείται υποκατάστατο για τον τερματισμό των περιορισμών και των αποκλεισμών και για το κάλεσμα προς το Ισραήλ και όλες τις πλευρές να αναλάβουν τις ευθύνες τους με βάση το διεθνές δίκαιο», ανέφερε η έκθεση.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη, ο Ρίτσαρντ Κόζουλ-Ράιτ, διευθυντής της διεύθυνσης για τις στρατηγικές παγκοσμιοποίησης και ανάπτυξης στην UNCTAD, δήλωσε πως είναι δύσκολο να αξιολογηθεί πόσα ακριβώς χρήματα θα χρειαστεί η Γάζα έως ότου παύσει η σημερινή σύγκρουση.

«Αλλά θα είναι δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε.

Έχει επίσης σημειωθεί σημαντική πτώση στη βοήθεια από το 2008 έως το 2022, από τα 2 δισεκ. δολάρια, ή 27% του ΑΕΠ, στα 550 εκατ. δολάρια, ή λιγότερο του 3% του ΑΕΠ, πέρυσι.

Σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού της Γάζας είναι άνεργοι πολίτες, και πάνω από τους μισούς ζουν σε καθεστώς φτώχειας, σύμφωνα με την έκθεση.

Παρόλο που σε εργάτες από τη Γάζα έχει επιτραπεί να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας στο Ισραήλ για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των αδειών που εκδόθηκαν –περίπου το 1% των απασχολούμενων εργατών στη Γάζα– είναι πολύ μικρός για να αντισταθμίσει τη φτώχεια.

«Το κλείσιμο των συνόρων και οι συνεχείς στρατιωτικές επιθέσεις έχουν θέσει σε κίνηση έναν φαύλο κύκλο οικονομικής και θεσμικής κατάρρευσης», σύμφωνα με την έκθεση.

«Ο αντίκτυπος δεν περιορίζεται σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Οι έμμεσες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις θα είναι αισθητές και τις μελλοντικές γενιές».

  • Ιράν- Μεσανατολικό: Οι ΗΠΑ είναι “συνένοχες” στα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα, κατήγγειλε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι «με κάποιο τρόπο διευθύνουν» τις επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι ΗΠΑ είναι αδιαμφισβήτητα συνένοχες στα εγκλήματα» που διαπράττονται στη Γάζα, τόνισε ο Χαμενεΐ σε ομιλία του από την Τεχεράνη.

Έχουν «στα χέρια τους (…) το αίμα των καταπιεσμένων, των παιδιών, των ασθενών, των γυναικών και άλλων», πρόσθεσε κατά τη 19η ημέρα του πολέμου μεταξύ του παλαιστινιακού κινήματος της Χαμάς, που ελέγχει τη Γάζα, και του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον Χαμενεΐ, «οι ΗΠΑ διευθύνουν με κάποιο τρόπο τα εγκλήματα που διαπράττονται στη Γάζα».

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί είχε κατηγορήσει στις 18 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε το Ισραήλ, τις ΗΠΑ ότι είναι «συνένοχες στα εγκλήματα» του Ισραήλ.

Στις 10 Οκτωβρίου ο Χαμενεΐ είχε αρνηθεί ότι η χώρα του εμπλέκεται στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ, υπογραμμίζοντας ωστόσο τη στήριξη της Τεχεράνης προς «την Παλαιστίνη».

Ο αγιατολάχ εκτίμησε σήμερα ότι «το παλαιστινιακό έθνος» θα βγει «κερδισμένο» από τη σύγκρουση. «Ο μελλοντικός κόσμος είναι αυτός της Παλαιστίνης, όχι αυτός του σιωνιστικού καθεστώτος», τόνισε.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν απηύθυνε χθες Τρίτη αυστηρή προειδοποίηση προς την Τεχεράνη, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν «με αποφασιστικό» τρόπο σε οποιαδήποτε επίθεση εξαπολύσει «το Ιράν και όσοι συνεργάζονται με αυτό» στη Μέση Ανατολή.

  • Με κλειστό τηλεφωνικό δίκτυο στα τούνελ προετοίμαζε επί δύο χρόνια την επίθεση η Χαμάς – Το Κατάρ μεσολαβεί για τους ομήρους

Θέσεις μάχης σε όλα τα κρίσιμα σημεία έχει λάβει ο ισραηλινός στρατός εν αναμονή της «πολιτικής απόφασης» για χερσαία επίθεση, κάτι που αναμένεται να τεθεί στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, το οποίο δεν αποκλείεται να δώσει κάποιο πράσινο φως. Ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας και στα σύνορα με τον Λίβανο, υπό την απειλή της Χεζμπολάχ. Μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και 360.000 έφεδροι, άνδρες και γυναίκες, που βρίσκονται επί ποδός και προετοιμάζονται για την επόμενη φάση.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) Χέρζι Χαλέβι, έκανε ανακοινώσεις από τη νότια μεθοριακή γραμμή, αναφέροντας ότι οι δυνάμεις είναι έτοιμες για εισβολή στη Γάζα. «Θέλω να είμαι σαφής, είμαστε έτοιμοι να εισβάλουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Αποκαλυπτικό είναι το δημοσίευμα του CNN ότι η Χαμάς επί δύο χρόνια σχεδίαζε την επίθεσή της στα τούνελ της Γάζας. Στα υπόγεια αυτά τούνελ λειτουργούσε ένα κύκλωμα ενσύρματων τηλεφώνων, με το οποίο επικοινωνούσαν και σχεδίαζαν τα πάντα. Επί δύο χρόνια, όπως λένε αξιωματούχοι που επικαλείται το CNN, σχεδίαζαν την επιχείρηση της 11ης Οκτωβρίου μιλώντας στα βάθη της γης. Με αυτά τα τηλέφωνα απέφευγαν να χρησιμοποιήσουν υπολογιστές ή κινητά τηλέφωνα για να μην εντοπιστούν από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Την ίδια ώρα, το Κατάρ πιστεύεται ότι εργάζεται για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς κατά τη διάρκεια της σοκαριστικής της επίθεσης στο νότιο Ισραήλ. «Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι το Κατάρ γίνεται βασικό μέρος και μέτοχος στη διευκόλυνση των ανθρωπιστικών λύσεων. Οι διπλωματικές προσπάθειες του Κατάρ είναι κρίσιμες αυτή τη στιγμή», έγραψε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Τζαχί Χανεγμπί.

  • Κλιμακώνονται οι επιδρομές στη Γάζα

Το Ισραήλ κλιμακώνει τις αεροπορικές επιδρομές σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας με εκατοντάδες Παλαιστινίους να σκοτώνονται και ιατρικές εγκαταστάσεις να κλείνουν λόγω ζημιών από βόμβες και έλλειψη δύναμης. Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε ότι από τα ισραηλινά πλήγματα στη διάρκεια της νύκτας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 80 άνθρωποι σε διάφορες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας. Από τα πλήγματα αυτά τραυματίστηκαν εξάλλου εκατοντάδες άνθρωποι, όπως διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης του παλαιστινιακού θύλακα.

Επίσης, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις υποστηρίζουν ότι σκότωσαν τον διοικητή του τάγματος North Khan Younis της Χαμάς, Ταϊσίρ Μουμπάσερ, σε αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με το IDF, ο Μουμπάσερ υπηρέτησε προηγουμένως ως επικεφαλής των ναυτικών δυνάμεων της Χαμάς και κατείχε επίσης αρκετές θέσεις που σχετίζονται με την κατασκευή όπλων της τρομοκρατικής ομάδας.

«Ο Μουμπάσερ είχε μεγάλη εμπειρία στον στρατό διευθύνοντας τρομοκρατικές επιθέσεις και θεωρείται ότι βρισκόταν κοντά στον Μοχάμεντ Ντέιφ, τον διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς», αναφέρει το IDF σε κοινή δήλωση με την υπηρεσία ασφαλείας Σιν Μπετ. Υποστηρίζεται δε ότι ο Μουμπάσερ ήταν πίσω από τη θανατηφόρα επίθεση του 2002 στην προστρατιωτική ακαδημία Atzmona στο Gush Katif, μεταξύ άλλων επιθέσεων κατά των δυνάμεων του IDF.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι εξαπέλυσε 400 αεροπορικές επιδρομές την περασμένη ημέρα, σκοτώνοντας διοικητές της Χαμάς, χτυπώντας μαχητές καθώς ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν ρουκέτες στο Ισραήλ και χτυπώντας κέντρα διοίκησης και σήραγγα της Χαμάς. Το Ισραήλ ανέφερε 320 χτυπήματα την προηγούμενη ημέρα.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι απέτρεψε μια επίθεση από μια ομάδα δυτών της Χαμάς που προσπάθησαν να διεισδύσουν στο Ισραήλ σε μια παραλία ακριβώς βόρεια της Γάζας. Δέχθηκαν επίθεση από αεροπορικές, ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις.

Δύο οικογένειες έχασαν συνολικά 47 μέλη σε ένα ισοπεδωμένο σπίτι στη Ράφα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Το χτύπημα σε τετραώροφο κτίριο στο Χαν Γιουνίς σκότωσε τουλάχιστον 32 άτομα, μεταξύ των οποίων 13 μέλη της οικογένειας Σακαλάχ, δήλωσε ο Αμμάρ αλ Μπούτα, συγγενής που επέζησε από την αεροπορική επιδρομή. Είπε ότι στο κτίριο βρίσκονταν περίπου 100 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων πολλών που είχαν φύγει από την πόλη της Γάζας.

Ένα άλλο χτύπημα κατέστρεψε μια πολυσύχναστη αγορά στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat στην κεντρική Γάζα, είπαν αυτόπτες μάρτυρες. Στην πόλη της Γάζας, τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν αεροπορική επιδρομή έπληξε το σπίτι οικογένειας, σύμφωνα με επιζώντες, οι οποίοι είπαν ότι δεκάδες άλλοι άνθρωποι παρέμειναν θαμμένοι.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο διοικείται από τη Χαμάς, δήλωσε ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν τουλάχιστον 704 ανθρώπους την τελευταία ημέρα, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν να επαληθεύσουν αυτόν τον αριθμό των νεκρών. «Το Υπουργείο Υγείας διοικείται από τη Χαμάς και νομίζω ότι όλα πρέπει να ληφθούν υπόψη σε οτιδήποτε δημοσιοποιούν» τόνισε.

Το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι περισσότεροι από 5.700 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων περίπου 2.300 ανηλίκων. Ο αριθμός περιλαμβάνει τον αμφισβητούμενο απολογισμό από έκρηξη σε νοσοκομείο την περασμένη εβδομάδα. Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι 2.360 παιδιά σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας. Οι μάχες έχουν σκοτώσει περισσότερους από 1.400 ανθρώπους στο Ισραήλ – κυρίως άμαχοι που σκοτώθηκαν κατά την αρχική επίθεση της Χαμάς, σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση.

Μέσα σε όλα αυτά το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ανταλλάζουν πυρά σχεδόν καθημερινά στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου, ενώ ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα συναντά κορυφαίους εκπροσώπους της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ στη Βηρυτό. Οι εικόνες που δημοσιεύτηκαν δείχνουν τον Νασράλα να συναντά τον αναπληρωτή αρχηγό της Χαμάς Σαλέχ αλ-Αρούρι και τον ηγέτη της Ισλαμικής Τζιχάντ Ζιάντ Ναχαλέχ.

Εξάλλου, δυνάμεις του ισραηλινού στρατού που διεξήγαγαν νυχτερινή έφοδο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη δέχθηκαν πυρά που ανταπέδωσαν με πλήγμα drone, γνωστοποίησε το γενικό επιτελείο, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με την υπηρεσία ασθενοφόρων της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνουτουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι να σκοτωθούν.

Περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και των ισλαμιστών ηγεμόνων της Γάζας Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Υγείας. Πολλοί από τους θανάτους αυτούς προήλθαν από επιδρομές των ισραηλινών στρατευμάτων, αλλά υπήρξε επίσης αύξηση της βίας μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών εποίκων, με αποτέλεσμα να σκοτώνονται άμαχοι καθώς και μαχητές και από τις δύο πλευρές.

Από τις 7 Οκτωβρίου, οι δολοφονίες έχουν αυξηθεί στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της προσαρτημένης ανατολικής Ιερουσαλήμ, με τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων να φτάνει τους 101, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας που εδρεύει στη Ραμάλα. Την ίδια περίοδο, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ένα μέλος των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκε ενώ συμμετείχε σε επιδρομή.

Οκτώ στρατιώτες σκοτώθηκαν και 7 τραυματίστηκαν από ισραηλινή επίθεση που εξαπολύθηκε σήμερα σε στρατιωτικές θέσεις στη νοτιοδυτική Συρία, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας SANA. Επικαλούμενο στρατιωτική πηγή, το SANA πρόσθεσε ότι η “αεροπορική επίθεση” του Ισραήλ είχε στόχο αριθμό στρατιωτικών θέσεων κοντά στην πόλη Ντεράα στη νοτιοδυτική Συρία. Από το πλήγμα αυτό προκλήθηκαν επίσης υλικές ζημιές, συνέχισε. Σύμφωνα με το SANA, η επίθεση έγινε γύρω στη 01:45 τοπική ώρα σήμερα (και ώρα Ελλάδος).

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του IDF τόνισε ότι το Ιράν βοήθησε άμεσα τη Χαμάς πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ. «Το Ιράν βοήθησε άμεσα τη Χαμάς πριν από τον πόλεμο, με εκπαίδευση, προμήθεια όπλων, χρημάτων και τεχνολογικής τεχνογνωσίας», είπε ο Χαγκάρι σε συνέντευξη Τύπου. «Ακόμη και τώρα, η ιρανική βοήθεια προς τη Χαμάς με τη μορφή πληροφοριών και ηλεκτρονικών υποκινήσεων κατά του κράτους του Ισραήλ συνεχίζεται», λέει.

Συναγερμός για καύσιμα και ανθρωπιστική βοήθεια

Καθώς ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα αυξάνεται και οι προμήθειες καυσίμων μειώνονται, ο αριθμός των εγκαταστάσεων που μπορούν να αντιμετωπίσουν θύματα συρρικνώνεται. Περισσότερες από τις μισές εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, και περίπου ένα στα τρία νοσοκομεία έχουν σταματήσει να λειτουργούν, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ενώ το Ισραήλ επέτρεψε σε μικρό αριθμό φορτηγών γεμάτα βοήθεια να εισέλθουν, απαγόρευσε τις παραδόσεις καυσίμων στη Γάζα για να τα κρατήσει μακριά από τα χέρια της Χαμάς. Ο ΟΗΕ είπε ότι η επιχείρηση διανομής βοήθειας θα σταματήσει το απόγευμα της Τετάρτης εάν δεν λάβει καύσιμα. Ο στρατός του Ισραήλ πρότεινε έτσι στον ΟΗΕ να ζητήσει από τη Χαμάς καύσιμα. «Ζητήστε από τη Χαμάς αν μπορεί να σας δώσει», έγραψε ο ισραηλινός στρατός.

Τα 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι της Γάζας έχουν ξεμείνει όμως και από τρόφιμα, νερό και φάρμακα από τότε που το Ισραήλ απέκλεισε την περιοχή μετά την καταστροφική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς σε πόλεις στο νότιο Ισραήλ.

Για να κάνουν χώρο για τους νεκρούς, τα νεκροταφεία αναγκάστηκαν να ανασκάψουν και να επαναχρησιμοποιήσουν παλιά οικόπεδα. Οικογένειες έχουν σκάψει χαρακώματα για να θάψουν πολλά πτώματα ταυτόχρονα. «Τα σώματα χύνονται κατά εκατοντάδες κάθε μέρα. Χρησιμοποιούμε κάθε άδεια ίντσα στα νεκροταφεία», είπε ο Αμπντέλ Ραχμάν Μοχάμεντ, ένας εθελοντής που βοηθά στη μεταφορά των σορών στο κύριο νεκροταφείο του Χαν Γιουνίς.

Σχεδόν 600.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε 150 εγκαταστάσεις της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ τουλάχιστον 40 δομές της υπηρεσίας έχουν επηρεαστεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ανακοίνωσε σήμερα μέσω της πλατφόρμας X. “Τα καταφύγιά μας είναι γεμάτα τέσσερις φορές πάνω από τη χωρητικότητά τους — πολλοί άνθρωποι κοιμούνται στους δρόμους καθώς οι υπάρχουσες υποδομές είναι υπερπλήρεις“, τόνισε η UNRWA.

Τη Δευτέρα, η Χαμάς απελευθέρωσε δύο ηλικιωμένες Ισραηλινές που ήταν μεταξύ των περίπου 220 ατόμων που λέει το Ισραήλ ότι πιάστηκαν όμηροι κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου. Εμφανιζόμενη αδύναμη σε αναπηρικό καροτσάκι και μιλώντας σιγά, η 85χρονη Γιότσεβεντ Λίφσιτς είπε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι οι μαχητές την χτύπησαν με ξύλα, μελανιάζοντας τα πλευρά της καθώς την απήγαγαν. Την οδήγησαν στη Γάζα και μετά την ανάγκασαν να περπατήσει αρκετά χιλιόμετρα (μίλια) σε βρεγμένο έδαφος για να φτάσει σε ένα δίκτυο τούνελ που έμοιαζε με ιστό αράχνης, είπε. Μόλις έφτασε, είπε, της φέρθηκαν καλά, την ταΐσαν και της παρασχέθηκε ιατρική φροντίδα.

Ο ισραηλινός στρατός έριξε φυλλάδια στη Γάζα ζητώντας από τους Παλαιστίνιους να αποκαλύψουν πληροφορίες για το πού βρίσκονται οι όμηροι. Σε αντάλλαγμα, ο στρατός υποσχέθηκε ανταμοιβή και προστασία για το σπίτι του πληροφοριοδότη. Οι μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν στην περιοχή προειδοποιούν για πιθανή κλιμάκωση, συμπεριλαμβανομένης της στόχευσης των αμερικανικών δυνάμεων που αναπτύσσονται στη Μέση Ανατολή, εάν ξεσπάσει επίγεια επίθεση.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα