Κρίση στην Ιαπωνία: Παραιτήθηκαν 4 υπουργοί μετά από μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο
Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως θα λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση υπόθεσης οικονομικής απάτης, εκτιμώμενου ύψους 3,2 εκατ. ευρώ
Τις παραιτήσεις τους στον Ιάπωνα πρωθυπουργό υπέβαλαν σήμερα, τέσσερις υπουργοί μεταδίδουν ιαπωνικά ΜΜΕ, καθώς ο Φουμίο Κισίντα διεμήνυσε χθες Τετάρτη πως θα λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση υπόθεσης οικονομικής απάτης, εκτιμώμενου ύψους 3,2 εκατ. ευρώ, που αποκαλύφθηκε στο κόμμα του.
Οι παραιτηθέντες είναι ο υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιασουτόσι Νισιμούρα, ο υπουργός Εσωτερικών Τζούντζι Σουζούκι και ο υπουργός Γεωργίας Ιτσίρο Μιγιασίτα και το δεξί χέρι του πρωθυπουργού ο Χιροκάζου Ματσούνο , γενικός γραμματέας της κυβέρνησης και ως σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος, καθώς στην υπόθεση εμπλέκεται και αυτός.
Ο υπουργός οικονομίας δήλωσε στου δημοσιογράφους πως «η καχυποψία της κοινής γνώμης για το πρόσωπό μου αφορά πολιτικά κεφάλαια και οδηγεί σε καχυποψία προς την κυβέρνηση. Καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα, θεώρησα ότι έπρεπε να ξεκαθαρίσω τα πράγματα».
Στον ιαπωνικό Τύπο δημοσιεύματα αναφέρουν ότι εισαγγελείς διενεργούν έρευνα για απάτη σε βάρος πολλών μελών και στελεχών του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ΦΔΚ, δεξιά), επικεφαλής του οποίου είναι ο κ. Κισίντα. Η παράταξη βρίσκεται στην εξουσία στη χώρα, με ελάχιστες παρενθέσεις, από το 1955.
Υπάρχουν υποψίες, κατά πολλά δημοσιεύματα, ότι δεν δηλώθηκαν ποσά εκατομμυρίων ευρώ από έσοδα που εξασφαλίζονταν μέσω της πώλησης εισιτηρίων για εκδηλώσεις που οργανώνονταν με σκοπό τη συγκέντρωση κεφαλαίων και ότι τα χρήματα μοιράζονταν κυρίως σε μέλη και στελέχη που υπερέβαιναν τους στόχους.
Οι έρευνες επικεντρώνονται στη μεγαλύτερη τάση του κόμματος, υπό την ηγεσία του Σίνζο Άμπε, ο οποίος δολοφονήθηκε την περασμένη χρονιά. Σε μέλη της φέρονται να μοιράστηκαν κάπου 500 εκατομμύρια γεν (3,2 εκατ. ευρώ) για μια πενταετία, ως το 2022.
Με «πύρινη σφαίρα» κάθαρσης υπόσχεται ο Φ.Κισίντα να αντιμετωπίσει την όλη υπόθεση.
Χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά λυπηρό» το ότι η υπόθεση προκαλεί «καχυποψία» στους πολίτες, ο πρωθυπουργός Κισίντα, 66 ετών, ανήγγειλε χθες πως θα υπάρξει «πύρινη σφαίρα» «για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση», υποσχόμενος να προχωρήσει γρήγορα σε αντικαταστάσεις εμπλεκομένων υπουργών της κυβέρνησης.
Τον κ. Κισίντα —ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το φθινόπωρο του 2021 κι είχε ήδη πολύ χαμηλή δημοτικότητα προτού καν αρχίσουν να αποκαλύπτονται προοδευτικά από τον Τύπο πληροφορίες για το νέο σκάνδαλο τις τελευταίες εβδομάδες— δεν υποστηρίζει πλέον παρά το 23% των ψηφοφόρων, σύμφωνα με δημοσκόπηση που μεταδόθηκε τη Δευτέρα από την ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK.
Η υπόθεση «μείωσε ακόμα περισσότερο» την υποστήριξη στο ΦΔΚ και στην κυβέρνηση Κισίντα», εκτιμά ο Ναοφούμι Φουτζιμούρα, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο της Κόμπε (δυτικά).Οι ψηφοφόροι είναι θορυβημένοι για το σκάνδαλο και την «έλλειψη υπευθυνότητας» των πολιτικών του κυβερνώντος κόμματος, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ωστόσο η γενική εκτίμηση είναι πως δεν θεωρείται πιθανό το σκάνδαλο να οδηγήσει σε αλλαγή κυβέρνησης στην Ιαπωνία, καθώς οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης είναι ακόμη πιο χαμηλά από την κυβερνητική στις δημοσκοπήσεις, επισήμανε ο κ. Φουτζιμούρα.
Οι τρεις στους τέσσερις υπουργούς που θα αντικατασταθούν ανήκουν στη «φράξια Άμπε», σύμφωνα με τον Τύπο, μολονότι το σκάνδαλο αφορά επίσης μέλη της ομάδας του κ. Κισίντα.
Η δημοτικότητα του πρωθυπουργού βρισκόταν ήδη σε ελεύθερη πτώση καθώς ολοένα περισσότεροι Ιάπωνες εκφράζουν δυσαρέσκεια για την οικονομική κατάσταση, ειδικά τον πληθωρισμό και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, παρά τις ανακοινώσεις τον περασμένο μήνα για νέο σχέδιο τόνωσης της δραστηριότητας με μεγάλες δημόσιες δαπάνες.
Θεωρητικά, ο πρωθυπουργός μπορεί να παραμείνει στην εξουσία ως το 2025, όμως αναλυτές προβλέπουν ότι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές προτού διεξαχθεί εσωκομματική ψηφοφορία την επόμενη χρονιά η οποία αναγγέλλεται εξαιρετικά δύσκολη για τον κ. Κισίντα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP