“Ξύπνησε” ο Βεζούβιος από την πυρκαγιά που μαίνεται ακόμη

Ένα μεγάλο σύννεφο καπνού - που εκτείνεται ψηλά ως δύο χιλιόμετρα - έχει αρχίσει να βγαίνει από τον Βεζούβιο, με αποτέλεσμα ορισμένοι να νομίσουν ότι το ηφαίστειο θα εκραγεί.

Parallaxi
ξύπνησε-ο-βεζούβιος-από-την-πυρκαγι-213297
Parallaxi

Εικόνες “Πομπηίας” κατακλύζουν τους κατοίκους των χωριών της Νάπολης γύρω από τον Βεζούβιο καθώς πυκνοί καπνοί και στάχτη εκτοξεύονται τις τελευταίες μέρες από το ηφαίστειο.  Σύμφωνα με το Associated Press, εδώ και αρκετές μέρες Ιταλοί πυροσβέστες δίνουν μάχη με διάφορες εστίες φωτιάς κατά μήκος της νότιας Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν ξεσπάσει στις πλαγιές του Βεζούβιου.

Οι στήλες καπνού από τις τέσσερις εστίες φωτιάς ήταν ορατές σήμερα από τη Νάπολη, στους πρόποδες του ηφαιστείου, και η έντονη μυρωδιά καμένου έχει καλύψει την περιοχή, όπως μεταδίδουν ιταλικά ΜΜΕ, ενώ περίπου 70 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες για να θέσουν υπό έλεγχο πολλά πύρινα μέτωπα, την ώρα που οι αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για να προσδιοριστεί εάν οι πυρκαγιές οφείλονται σε εμπρησμό.

Η φωτιά έχει ήδη μετατρέψει σε στάχτη δεκάδες στρέμματα δάσους και βλάστησης στο φυσικό πάρκο του Βεζούβιου, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν θύματα.

Εκτός των 70 πυροσβεστών που επιχειρούν στην περιοχή, πολλοί εκ των οποίων ήλθαν ως ενισχύεις από το Τορίνο, έχουν αναπτυχθεί τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη και τριάντα οχήματα.

Το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού ανέφερε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ιταλίας, Τζαν Λούκα Γκαλέτι, που επισκέφθηκε την περιοχή. Η εισαγγελία του Τόρε Ανουτσιάτα, περιοχής που βρίσκεται κοντά στην Πομπηία, ξεκίνησε έρευνα.

«Θα οδηγήσουμε τους πυρομανείς ενώπιον της Δικαιοσύνης με απόλυτη αποφασιστικότητα: πρόκειται για ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με κάθειρξη 15 ετών και εάν κάποιος έβαλε φωτιά στον Βεζούβιο, θέλω να τον δω στην φυλακή για 15 χρόνια» δήλωσε ο Γκαλέτι.

«Δεν μπορώ προς το παρόν να πω εάν η φωτιά ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού ή όχι όμως μου φαίνεται παράξενο ότι τρεις από τις εστίες ξέσπασαν στην ίδια περιοχή» υπογράμμισε ο υπουργός.

Οι ερευνητές χρησιμοποιούν δορυφορικές φωτογραφίες όπως και επίσης φωτογραφίες από μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να καθορίσουν εάν ανθρώπινο χέρι βρίσκεται πίσω από τις φωτιές.

Εκτός της Καμπανίας, πολλές περιοχές της Ιταλίας βρίσκονται αντιμέτωπες με καταστροφικές πυρκαγιές. Ιδίως η περιοχή της Κοζέντσας, στην Καλαβρία (νότια) ή της Πεσκάρας στο Αμπρούτσο (κεντρικά).

Η Σικελία, όπου η θερμοκρασία έχει ανέλθει στους 40 βαθμούς κελσίου, βρίσκεται επίσης στο έλεος της φωτιάς. Οι αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνες για τα αίτια της φωτιάς ή την έλλειψη μέτρων πρόληψης.

«Αυτό που συνέβη είναι η μεγαλύτερη καταστροφή των τελευταίων ετών για τη βιοποικιλότητα» επισήμαναν από τη Σικελία εκπρόσωποι των μεγαλύτερων αγροτικών ενώσεων.

Συνολικά, οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν αυτήν τη στιγμή στην Ιταλία σε 900 περιστατικά: τα δύο τρίτα αφορούν φωτιές που έχουν ξεσπάσει σε βλάστηση, σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσαν.

Για δεύτερη φορά σε μία εβδομάδα εκκενώθηκαν χωριά και τουριστικές περιοχές κοντά στην Νάπολη καθώς ένα μεγάλο σύννεφο καπνού – που εκτείνεται ψηλά ως δύο χιλιόμετρα – έχει αρχίσει να βγαίνει από τον Βεζούβιο, με αποτέλεσμα ορισμένοι να νομίσουν ότι το ηφαίστειο θα εκραγεί.
Εντυπωσιακές είναι οι φωτογραφίες όσων δεν πτοήθηκαν και επισκέφθηκαν την Πομπηία.
 Σημειώνεται πως η Ιταλία αντιμετωπίζει φέτος πολύ υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία.

Εντυπωσιακές φωτογραφίες πλημμύρισαν επίσης τα social media

Το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο για τον καιρό, το 3Β Meteoδημοσίευσε εικόνες από τον καπνό με αυτές του 1944 όταν το ηφαίστειο εξερράγη με αποτέλεσμα να καταστραφούν τρία χωριά.

Για την ιστορία: Ήταν 24 Αυγούστου του έτους 79 μ.Χ., όταν το ηφαίστειο του Βεζούβιου κοντά στη Πομπηία αρχίζει να εκρήγνυται. Εκείνο το μοιραίο βράδυ, η ζωή στην Πομπηία σταμάτησε ξαφνικά και για πάντα. Υπολογίζεται ότι χιλιάδες κάτοικοι θάφτηκαν ζωντανοί ή πέθαναν από ασφυξία καθώς δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν από την περιοχή.

Η ηφαιστειακή λάσπη που κατέπεσε στην πόλη και κάλυψε τα πάντα, «αποτύπωσε» στιγμιότυπα από την καθημερινότητα των κατοίκων και τις δραστηριότητες και διατήρησε σχεδόν ανέπαφη την πολεοδομική και αρχιτεκτονική ταυτότητα της Πομπηίας.

Οι πρώτες ανασκαφές της θαμμένης στη στάχτη του Βεζούβιου Πομπηίας ξεκίνησαν το 1748 και έφεραν στο φως μια πόλη έτσι όπως ήταν ακριβώς τη στιγμή που τη σκέπασε ένα παχύ στρώμα στάχτης και λάβας (ύψους 6-7 μ.) από την καταστροφική έκρηξη του Βεζούβιου τη νύχτα της 14ης Αυγούστου του 79 μ.Χ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα