Λαϊκή Δημοκρατία Κονγκό: Πάνω από 260 γυναίκες κακοποιήθηκαν σεξουαλικά σε απόπειρα απόδρασης
Τουλάχιστον 129 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν οι φρουροί άνοιξαν πυρ
Περισσότερες από 260 κρατούμενες κακοποιήθηκαν σεξουαλικά κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας μαζικής απόδρασης από την Κεντρική Φυλακή Μακάλα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με μια έκθεση του ΟΗΕ.
Τουλάχιστον 129 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν οι φρουροί άνοιξαν πυρ με αληθινές σφαίρες εναντίον των κρατουμένων που επιχείρησαν να αποδράσουν. Η φυλακή αυτή, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα Κινσάσα, είναι χωρητικότητας 1.500 ατόμων αλλά στεγάζει περισσότερους από 15.000 ανθρώπους.
Η κυβέρνηση ανέφερε ότι μετά την απόπειρα απόδρασης, τις πρώτες πρωινές ώρες της 2ας Σεπτεμβρίου, κάποιες γυναίκες κακοποιήθηκαν σεξουαλικά, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Η έρευνα του ΟΗΕ, που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters, αναφέρει ότι 268 από τις 348 κρατούμενες στη Μακάλα κακοποιήθηκαν σεξουαλικά την ώρα που επικρατούσε χάος στη φυλακή. Από αυτές τις γυναίκες οι 17 ήταν κάτω των 19 ετών. Στο έγγραφο αναφέρονται λεπτομερώς τα θύματα αφού όλες τους χρειάστηκε να λάβουν επείγουσα αντισύλληψη εντός 72 ωρών.
Ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε ένα αίτημα για κάποιο σχόλιο.
#DRC #Makala : More than 260 women sexually assaulted during Congo prison break, UN report shows https://t.co/3GU48rDqLx @Reuters
— Sonia Rolley (@soniarolley) September 12, 2024
Τι δήλωσε θύμα
Ένα από τα θύματα που δεν θέλησε να κατονομαστεί καθώς φοβόταν τα αντίποινα είπε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters ότι τουλάχιστον δώδεκα κρατούμενοι την βίασαν. «Είδα τους άνδρες κρατουμένους να ρίχνονται στις γυναίκες, ήταν φρικτό», είπε μια άλλη γυναίκα που ήταν αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων. Υποστήριξε μάλιστα ότι δέχτηκαν επίθεση ακόμη και ηλικιωμένες κρατούμενες.
Οι δύο κρατούμενες είπαν ότι οι άνδρες επιτέθηκαν στην πτέρυγα των γυναικών, τη μία από τις επτά που βανδαλίστηκαν κατά τη διάρκεια της απόπειρας απόδρασης.
«Είναι η χειρότερη περίπτωση που έχουμε δει, όσον αφορά τον αριθμό των βιασμών κατά τη διάρκεια μιας απόδρασης», είπε ο Κονγκολέζος προασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Εμάνουελ Κολ. Εξήγησε επίσης ότι τα στοιχεία που διαθέτει ο ΟΗΕ μπορεί να μην αποκαλύπτουν το μέγεθος της επίθεσης, αφού πολλά θύματα φοβούνταν ότι θα υποστούν αντίποινα αν μιλήσουν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ