Λέκκας για Κωνσταντινούπολη: «Δεν υπάρχει επιστήμονας που να μη θεωρεί ότι θα γίνει μεγάλος σεισμός»

«Όσο καθυστερεί χρονικά ο σεισμός, τόσο συγκεντρώνονται περισσότερες δυνάμεις με αποτέλεσμα να έχουμε λίγο μεγαλύτερα μεγέθη»

Parallaxi
λέκκας-για-κωνσταντινούπολη-δεν-υπά-1043738
Parallaxi

Ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και καθηγητής Γεωλογίας, επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ του πρόσφατου σεισμού στην Τουρκία και της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν γεωτεκτονικές συνέπειες για τη χώρα μας.

Αυτό όμως που ανέφερε και ομολογουμένως «τρόμαξε» ήταν ότι δεν υπάρχει ούτε ένας επιστήμονας παγκοσμίως που να μην θεωρεί ότι στην Κωνσταντινούπολη θα σημειωθεί ένας μεγάλος σεισμός, μια άποψη που επιβεβαιώνει την επιστημονική κοινότητα εδώ και αρκετά χρόνια.

Ο κ. Λέκκας διευκρίνισε ότι ο σεισμός των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Τουρκία αποτελεί μέρος της μετασεισμικής δραστηριότητας που ακολούθησε τους μεγάλους σεισμούς στο Καχραμάνμαράς και την Αντιόχεια, με το επίκεντρο να βρίσκεται στην προέκταση του ίδιου ρήγματος.

Όπως εξήγησε, το ρήγμα της Ανατολίας που διατρέχει τη βόρεια Τουρκία και εκτείνεται από ανατολή προς δύση, καταλήγει στην Κωνσταντινούπολη, όπου αναμένεται να προκληθεί ένας ισχυρός σεισμός. Η γεωλογική πραγματικότητα της περιοχής δείχνει ότι όλα τα τμήματα του ρήγματος της Ανατολίας έχουν ήδη σπάσει, εκτός από το κομμάτι που περνάει κάτω από την Κωνσταντινούπολη.

Είναι ζήτημα χρόνου, δήλωσε ο Λέκκας, τονίζοντας πως παρόλο που δεν είναι εφικτό να προβλεφθεί ο ακριβής χρόνος εκδήλωσης του σεισμού, η επιστημονική ανάλυση δείχνει ότι θα έπρεπε ήδη να έχει συμβεί. Από το 2004, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει δημοσιεύσει μελέτες που προβλέπουν τον σεισμό, ενώ όσο καθυστερεί η εκδήλωσή του, τόσο μεγαλύτερη είναι η συσσώρευση ενέργειας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες για μεγαλύτερα μεγέθη.

Σχετικά με τον πρόσφατο σεισμό, ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι είναι ακόμα νωρίς να αποφανθεί εάν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός ή αν αποτελεί απλώς μετασεισμική δραστηριότητα. Ωστόσο, επανέλαβε ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, καθώς οι σεισμικές δραστηριότητες στην Τουρκία δεν σχετίζονται με το γεωτεκτονικό σύστημα που επηρεάζει τη χώρα μας.

Αναλυτικά είπε: «Έχουν γίνει πάνω από 100 σεισμικές δονήσεις μετά τον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ. Ουσιαστικά για να γίνει κατανοητό, αυτός ο σεισμός έγινε στην προέκταση του ρήγματος του δεύτερου σεισμού στο Καχραμάνμαράς που έχει μία διεύθυνση βορειοανατολική νοτιοδυτική. Δηλαδή έγινε στο υπόλοιπο κομμάτι του ρήγματος, το οποίο δεν είχε σπάσει.

»Στο Καχραμάνμαράς ο σεισμός ήταν της τάξεως των 7,6. Είχε προηγηθεί ο σεισμός στην Αντιόχεια με 7,8, μέσα σε μερικές ώρες γίνανε αυτοί οι δύο μεγάλοι σεισμοί. Ουσιαστικά είναι στην ίδια περιοχή, αλλά το σημαντικό είναι ότι το επίκεντρο του σεισμού αυτού, ανεξάρτητα αν είναι συνέχεια, αν είναι μετασεισμός ή αν είναι μία τελείως διαφορετική σεισμική δόνηση, είναι στην κορυφή της σφήνας. Είναι μία σφήνα που διεμβολίζει ουσιαστικά τον τουρκικό χώρο και τον διαιρεί σε δύο κομμάτια στο ανατολικό κομμάτι και στο δυτικό κομμάτι.

»Αυτή η κίνηση της μετατόπισης της Τουρκίας γίνεται διαμέσου του ρήγματος της Ανατολίας στο Βορρά, που έχει μία διεύθυνση Ανατολή – Δύση. Εκεί αυτό το ρήγμα καταλήγει και στην Κωνσταντινούπολη, καταλήγει δηλαδή εκεί όπου σε παγκόσμιο επίπεδο οι επιστήμονες περιμένουμε ένα μεγάλο σεισμό. Ίσως επιταχύνει ή ίσως καθυστερήσει τη διαδικασία εκδήλωσης του σεισμού στην Κωνσταντινούπολη[…] Δεν υπάρχει ούτε ένας επιστήμονας σε όλο τον κόσμο που να μην θεωρεί ότι στην Κωνσταντινούπολη θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός.

»Γιατί η συλλογιστική είναι απλή, πολύ απλή. Έχουν σπάσει τα 12 κομμάτια του ρήγματος της Ανατολίας, έχουν δώσει αντίστοιχους σεισμούς, δεν έχει δώσει σεισμό το κομμάτι του ρήγματος που είναι στην Κωνσταντινούπολη. Συνεπώς, αν και δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε χρονικά αν θα γίνει σε ένα μήνα ή σε δύο χρόνια ο σεισμός, έπρεπε ήδη να έχει γίνει σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έκανε η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Από το 2004 υπάρχουν οι πρώτες δημοσιεύσεις επιστημονικές για τον επικείμενο σεισμό. Βεβαίως, όσο καθυστερεί χρονικά ο σεισμός, τόσο συγκεντρώνονται περισσότερες δυνάμεις με αποτέλεσμα να έχουμε λίγο μεγαλύτερα μεγέθη.

Είναι νωρίς να πούμε αν είναι ο κύριος σεισμός τόνισε ακόμα ο κ. Λέκκας ενώ επεσήμανε ότι για τη χώρα μας δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, δεδομένου ότι δεν είμαστε στο ίδιο γεωτεκτονικό πλαίσιο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα