Λισαβόνα: Χιλιάδες διαδήλωσαν κατά της αστυνομικής βίας

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «Σταματήστε να μας σκοτώνετε» και «Ποιον να καλέσουμε όταν ο δολοφόνος είναι η αστυνομία;» - ΒΙΝΤΕΟ

Parallaxi
λισαβόνα-χιλιάδες-διαδήλωσαν-κατά-τη-1234569
Parallaxi

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν το Σάββατο στην κεντρική λεωφόρο της Λισαβόνας για να διαμαρτυρηθούν για την αστυνομική βία, αρκετές ημέρες αφότου ένας αστυνομικός πυροβόλησε έναν Πορτογάλο κάτοικο του Πράσινου Ακρωτηρίου, προκαλώντας κύμα αναταραχών.

Η ομάδα δικαιωμάτων Vida Justa, η οποία κάλεσε στη διαμαρτυρία, άλλαξε τη διαδρομή για να αποφύγει συγκρούσεις με υποστηρικτές του ακροδεξιού αντιμεταναστευτικού κόμματος Chega, το οποίο πραγματοποίησε ξεχωριστή μικρότερη συγκέντρωση επίσης στο κέντρο της Λισαβόνας για να υποστηρίξει την αστυνομία, αναφέρει το Reuters.

Η βία είχε ξεσπάσει στα πολυεθνικά προάστια της πρωτεύουσας μετά τον πυροβολισμό του Οντάιρ Μονίζ, ενός 43χρονου σεφ, τη Δευτέρα στο προάστιο Αμαντόρα.

Οι διαδηλωτές που φώναζαν «δικαιοσύνη για τον Οντάιρ» κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «Σταματήστε να μας σκοτώνετε» και «Ποιον να καλέσουμε όταν ο δολοφόνος είναι η αστυνομία;».

Ο Φάμπιο Λίμα, 36 ετών, δήλωσε ότι «η αστυνομική βία είναι κοινή πρακτική στις γειτονιές μας».

«Η αστυνομία, που υποτίθεται ότι μας κάνει ήρεμους και ασφαλείς, μας αφήνει ανήσυχους και φοβισμένους. Είμαι πολύ πιο ασφαλής στη γειτονιά μου χωρίς την παρουσία της αστυνομίας… Αυτή δεν είναι μια φυσιολογική αντίδραση», είπε.

Η Vida Justa δήλωσε ότι «η βία και η ατιμωρησία της αστυνομίας» πρέπει να σταματήσουν και ότι οι άνθρωποι στα φτωχότερα προάστια δεν μπορούν «να αντιμετωπίζονται ως μη πολίτες».

Η Γκαμπριέλα Φερέιρα, 42 ετών, δήλωσε ότι είναι «σημαντικό να απαιτήσουμε δικαιοσύνη, να βγούμε στους δρόμους και να δείξουμε ότι δεν φοβόμαστε».

«Υπάρχουν διακρίσεις και κάποια διείσδυση στις αστυνομικές δυνάμεις ανθρώπων που είναι ανοιχτά ρατσιστές, οι οποίοι μπορεί ακόμη και να έχουν κάποιες φασιστικές ή ακροδεξιές πολιτικές διασυνδέσεις», είπε.

Πέρυσι, η Επιτροπή του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων δήλωσε ότι ανησυχεί για την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία στην Πορτογαλία, ιδίως «εναντίον ατόμων αφρικανικής καταγωγής».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα