Λίβανος: 21 νεκροί σε ισραηλινή επιδρομή – Επανεμφάνιση του Ισμαήλ Καανί στο Ιράν

Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε ότι “θα συνεχίσει να πλήττει τη Χεζμπολάχ χωρίς έλεος παντού στον Λίβανο – συμπεριλαμβανομένης της Βηρυτού”.

Parallaxi
λίβανος-21-νεκροί-σε-ισραηλινή-επιδρομή-1219714
Parallaxi

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν σε μια ασυνήθιστη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο βόρειο Λίβανο, σύμφωνα με το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας.

Η επιδρομή έπληξε ένα κτίριο κατοικιών στο Αϊτού, ένα κυρίως χριστιανικό χωριό μακριά από τις περιοχές όπου ο ισραηλινός στρατός έχει πραγματοποιήσει χιλιάδες πλήγματα με στόχο την ένοπλη σιιτική ισλαμιστική οργάνωση Χεζμπολάχ. Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι εκεί ζούσε μια οικογένεια που είχε πρόσφατα εκτοπιστεί από τον πόλεμο.

Ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε αμέσως τις αναφορές. Ήρθαν όμως την ώρα που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε ότι “θα συνεχίσει να πλήττει τη Χεζμπολάχ χωρίς έλεος παντού στον Λίβανο – συμπεριλαμβανομένης της Βηρυτού”. “Τα πάντα βαίνουν σύμφωνα με επιχειρησιακές εκτιμήσεις. Το αποδείξαμε πρόσφατα και θα συνεχίσουμε να το αποδεικνύουμε και τις επόμενες ημέρες”, πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε στρατιωτική βάση στο βόρειο Ισραήλ, όπου ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτόξευσε η οργάνωση Χεζμπολάχ σκότωσε τέσσερις Iσραηλινούς στρατιώτες και τραυμάτισε δεκάδες το βράδυ της Κυριακής. Ο στρατός δήλωσε ότι ερευνά πώς το μη επανδρωμένο αεροσκάφος απέφυγε τα εξελιγμένα συστήματα αεράμυνάς του και έπληξε την εκπαιδευτική εγκατάσταση της Ταξιαρχίας Γκολάνι κοντά στην πόλη Μπινιάμινα. Ήταν μία από τις πιο θανατηφόρες επιθέσεις της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ σε πάνω από ένα χρόνο διασυνοριακών συγκρούσεων που πυροδότησε ο πόλεμος στη Γάζα.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι ήταν μια απάντηση στις θανατηφόρες ισραηλινές επιθέσεις στο Λίβανο, από τις οποίες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, έχουν σκοτωθεί σχεδόν 1.700 άνθρωποι τον τελευταίο μήνα. Οι περισσότερες από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές την τελευταία εβδομάδα έπληξαν τον νότο, όπου πλειοψηφούν οι σιίτες, και την κοιλάδα Μπεκάα στα ανατολικά – περιοχές όπου η Χεζμπολάχ είναι ισχυρή. Η Αϊτού, μια χριστιανική κοινότητα Μαρωνιτών που βρίσκεται στα βουνά κοντά στη βορειοδυτική παράκτια πόλη της Τρίπολης, δεν ήταν ένα μέρος που θα περίμενε κανείς ότι θα δεχόταν επίθεση.

Οι κάτοικοι είπαν ότι δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση, μόνο μια τεράστια έκρηξη. Ωστόσο, είπαν επίσης ότι αρκετές οικογένειες που εκτοπίστηκαν από τον πόλεμο στο νότο είχαν πρόσφατα μετακομίσει στο Αϊτού και ότι το σπίτι που χτυπήθηκε είχε νοικιαστεί σε νέους ανθρώπους μόλις πριν από δύο εβδομάδες. Μετά τον βομβαρδισμό μέσα στον καπνό και τη σκόνη διακρίνονταν πτώματα στο έδαφος.

Πηγή των λιβανέζικων υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι το κτίριο “έγινε στόχος λίγο μετά την άφιξη ενός άνδρα με αυτοκίνητο”. Το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι διεξάγει εξετάσεις DNA για να προσδιορίσει την ταυτότητα των λειψάνων που ανακτήθηκαν από τους πρώτους διασώστες που έσπευσαν στον τόπο του συμβάντος.

Επίσης τη Δευτέρα, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ένα χτύπημα στη νότια περιοχή Ναμπατιέ σκότωσε τον διοικητή της αντιαρματικής μονάδας της επίλεκτης δύναμης Ραντουάν της Χεζμπολάχ. Η Χεζμπολάχ δεν σχολίασε την αναφορά.

Ο στρατός δήλωσε επίσης ότι χτύπησε εκτοξευτές της Χεζμπολάχ που χρησιμοποιήθηκαν για την εκτόξευση αρκετών ρουκετών προς το κεντρικό και το βόρειο Ισραήλ τη Δευτέρα. Οι περισσότερες από τις ρουκέτες αναχαιτίστηκαν ή έπεσαν σε ανοικτές περιοχές, σύμφωνα με τον στρατό. Μια γυναίκα τραυματίστηκε ελαφρά από καταιγισμό 15 ρουκετών που εκτοξεύτηκαν προς τη βόρεια πόλη Καρμιέλ. Η ισραηλινή αστυνομία δήλωσε επίσης ότι συντρίμμια από μια αναχαίτιση έπεσαν στην περιοχή Χολόν, νότια του Τελ Αβίβ, χωρίς να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

Ιράν: H κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα με τον Ισμαήλ Καανί που ανακρίθηκε ως πράκτορας της Μοσάντ

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν παρουσίασε σήμερα, ένα άτομο που εμφανίστηκε να είναι ο υψηλόβαθμος διοικητής της Δύναμης Κουντς του Ιράν, Ισμαήλ Καανί, σε μία τελετή για έναν διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν που σκοτώθηκε στο Λίβανο.

Αφού βγήκε αλώβητος από πρόσφατη επίθεση των μαχητικών του Ισραήλ στη Βηρυτό και επέστρεψε στη Τεχεράνη, ο Καανί ερευνάται από το θεοκρατικό καθεστώς για υποψίες ότι συνεργάστηκε με το Ισραήλ για τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα και του Ισμαήλ Χανίγια.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ιρανικά μέσα, ο Ιρανός διοικητής κατέρρευσε την περασμένη Παρασκευή κατά τη διάρκεια της ανάκρισης και μεταφέρθηκε αρχικά με συμπτώματα καρδιακής προσβολής σε νοσοκομείο και στη συνέχεια στο σπίτι του όπου παραμένει φρουρούμενος.

Ο Ισμαήλ Καανί έγινε για πρώτη φορά γνωστός στο ευρύ κοινό στη Δύση το 2020, όταν επιλέχθηκε για να αντικαταστήσει τον Κασέμ Σολεϊμανί, τον οποίο αμερικανικό drone σκότωσε έξω από το αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να είναι αυτός ο κρίσιμος πληροφοριοδότης της Μοσάντ;

Υπάρχουν δύο αρχεία ληξιαρχικής πράξης γέννησης για τον Καανί. Το πρώτο αναφέρει πως γεννήθηκε στην πόλη Μασχάντ, στα ανατολικά του Ιράν το 1959, ενώ το δεύτερο πως γεννήθηκε στα βόρεια της χώρας, στην Μποτζνούρ το 1957. Τα στοιχεία για την οικογενειακή του κατάσταση, την εκπαίδευσή του και την πορεία του εντός των Φρουρών της Επανάστασης είναι ελάχιστα και μόνο το ότι είναι πατέρας ενός αγοριού είχε διαρρεύσει όταν βρέθηκε στα ανώτατα κλιμάκια του επίλεκτου ιρανικού στρατιωτικού σώματος.

Αρκετά ερωτηματικά προκαλεί και το γεγονός πως στα επίσημα αρχεία του Ιράν, στα οποία περιλαμβάνονται βιογραφικά για τους ανώτατους ηγέτες του στρατού και του καθεστώτος, τα οποία βρίθουν από αναφορές για τη συμμετοχή του εκάστοτε προσώπου στην επανάσταση του 1979, για τον Ισμαήλ Καανί δεν υπάρχει το παραμικρό.

Η συνάντηση με Χαμενεΐ

Ο Καανί σε μία σπάνια «αυτοβιογραφική» συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το 2015 στην εφημερίδα «Ramz-e Obour», πέντε χρόνια πριν αναλάβει τη θέση του Κασέμ Σολεϊμανί, είχε παραδεχθεί πως η δική του συμβολή στα γεγονότα του 1979 δεν ήταν σημαντική. «Ημουν παρών όπως όλος ο κόσμος», είχε πει και είχε προσθέσει πως δεν έγινε αμέσως μέλος των Φρουρών της Επανάστασης αλλά έναν χρόνο αργότερα, το 1980, είχε καταταγεί στη μικρή ομάδα του Κορασάν.

Είναι αυτή την περίοδο της ζωής του που ο Καανί θα έρθει σε επαφή με τον Αλί Χαμενεΐ. Ο Χαμενεΐ ήταν τότε μέλος της θρησκευτικής επιτροπής του συγκεκριμένου γκρουπούσκουλου και ο Καανί απλός στρατιώτης, αλλά αργότερα οι δυο τους θα συναντηθούν ξανά, και μάλιστα στα ανώτατα κλιμάκια διοίκησης της χώρας. Ο Καανί θα περάσει ειδική εκπαίδευση και αργότερα θα ενταχθεί στους Φρουρούς της Επανάστασης ανεβαίνοντας την κλίμακα της ιεραρχίας με ταχύτητα.

Το 1982 ο Καανί θα συναντηθεί με τον επί μακρόν σύντροφό του στους Φρουρούς της Επανάστασης Κασέμ Σολεϊμανί. Στη συνέντευξη του 2015 ο Καανί σημειώνει: «Ημασταν όλοι παιδιά του πολέμου. Αυτό που μας ένωσε ήταν αυτή η συνθήκη, ούτε η θρησκεία, ούτε η καταγωγή. Πολεμήσαμε ο ένας δίπλα στον άλλον κι αυτό μας έκανε φίλους».

Το στρατιωτικό «βιογραφικό» του είναι εντυπωσιακό. Εχει λάβει μέρος σε κάποιες από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις των Φρουρών της Επανάστασης τη δεκαετία του ‘80, όπως αυτή της Ασούρα, στην οποία κατακτήθηκαν από το Σώμα τα στρατηγικής σημασίας υψώματα Fasil και Garkoni τo 1984. Πάνω σε αυτή την επιτυχημένη στρατιωτική καριέρα θα χτιστεί και η στενή σχέση ανάμεσα σε Καανί και Χαμενεΐ.

Ο Καανί αμέσως μετά το τέλος του πολέμου θα αναλάβει και την πρώτη σημαντική θέση ευθύνης στους Φρουρούς της Επανάστασης ως αναπληρωτής αρχηγός της οργάνωσης. Από τη συγκεκριμένη θέση έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμάχη με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν στη δεκαετία του ’90, αλλά και σε επιχειρήσεις εκκαθάρισης καρτέλ ναρκωτικών από την ίδια περιοχή. Είναι αυτές οι επιχειρήσεις που θα επανενώσουν τους δύο συμπολεμιστές που θα βρεθούν σε κοινό χώρο ξανά μετά τα πεδία της μάχης. Σολεϊμανί και Καανί κινούνται πλέον μαζί εντός των ανώτατων κλιμακίων των Φρουρών της Επανάστασης. Μέσα σε μία πενταετία από το 2000 μέχρι και το 2005, οι δύο φίλοι θα ανέλθουν στις κορυφαίες θέσεις των Κουντς, με τον Σολεϊμανί τελικά να επιλέγεται ως επικεφαλής και τον Καανί να γίνεται το δεξί του χέρι.

Στο νοσοκομείο

Ο θάνατος του Σολεϊμανί το 2020 θα χρίσει τον Καανί άμεσα διάδοχό του αλλά, επί της ουσίας, το κενό του ανθρώπου που «έχτισε» για το Ιράν τον «Αξονα της Επανάστασης» από την Τεχεράνη μέχρι τη Δαμασκό και από τη Βηρυτό μέχρι τη Γάζα δεν αναπληρώθηκε ποτέ. Ο Καανί δεν κατάφερε να αποκτήσει ποτέ μέσα στους Φρουρούς της Επανάστασης την εκτίμηση που έχαιρε ο συμπολεμιστής και φίλος του και οι πρώτοι «ψίθυροι» για στενές επαφές του με το Ισραήλ και τη Μοσάντ ακούστηκαν.

Ο Καανί για να μειώσει την ένταση εντός των Φρουρών της Επανάστασης δεν δίστασε να προχωρήσει όχι σε μία αλλά σε δύο εσωτερικές «εκκαθαρίσεις» της οργάνωσης, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερα ερωτηματικά, που τα τελευταία δύο χρόνια έφτασαν μέχρι και στα αυτιά του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη.

Ο Καανί μετά τον θάνατο του Νασράλα, με τον οποίο διατηρούσε πολύ στενές σχέσεις, αποφάσισε να βρεθεί στη Βηρυτό προκειμένου να δείξει έμπρακτα πως το Ιράν δεν θα αφήσει έρμαιο στα ισραηλινά χτυπήματα τον στενότερο εταίρο του στην περιοχή. Η άφιξη Καανί στον Λίβανο έγινε κάτω από άκρα μυστικότητα και η συνάντηση που είχε ο επικεφαλής των Φρουρών της επανάστασης με τον διάδοχο του Νασράλα ήταν επτασφράγιστο μυστικό για την Τεχεράνη.

Εξάλλου, ήταν μία από τις κρισιμότερες συναντήσεις τόσο για το Ιράν όσο και για τη Χεζμπολάχ, καθώς το μέλλον της οργάνωσης κρέμεται πλέον από μία κλωστή. Τελικώς, η συγκεκριμένη συνάντηση κατέληξε και με τον διάδοχο του Νασράλα, Σαφιεντίν, νεκρό και τον ίδιο αγνοούμενο επί ημέρες… Οταν ο Καανί έδωσε σημεία ζωής τού ζητήθηκε εσπευσμένα να επιστρέψει στην Τεχεράνη. Οταν αυτό συνέβη, συνελήφθη και οι ανακρίσεις που πέρασε τον έφεραν στον θάλαμο ενός νοσοκομείου.

Πλέον η ίδια η οργάνωση που ο Καανί υπηρέτησε επί δεκαετίες τον κατηγορεί πως είναι κατάσκοπος του Ισραήλ. Ανάμεσα στις κατηγορίες που του προσάπτουν είναι ακόμη και η διαρροή της θέσης του Ισμαήλ Χανίγιε, τον οποίο το Τελ Αβίβ ανατίναξε τον περασμένο Ιούλιο στην καρδιά της Τεχεράνης.

Το εάν ο Καανί είναι κατάσκοπος ή «αποδιοπομπαίος τράγος» της Τεχεράνης θα φανεί από τις εξελίξεις. Το δεδομένο όμως είναι πως το Τελ Αβίβ ακόμη κι αν δεν σκοτώνει το ίδιο τις ηγεσίες των εχθρών του, έχει τον τρόπο να τις αποσύρει από το εναντίον του μέτωπο.

Πηγές: ΑΠΕ / ΕΡΤ / protothema.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα