Λίβανος: Εταιρείες “βιτρίνα” στις φονικές εκρήξεις και τα σχέδια 15 ετών του Ισραήλ

Οι IDF κατέστρεψαν συστήματα εκτόξευσης ρουκετών της Χεζμπολάχ

Parallaxi
λίβανος-εταιρείες-βιτρίνα-στις-φο-1172508
Parallaxi

Παγκόσμια είναι η ανησυχία μετά τη νέα σημαντική κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, απόρροια των εκρήξεων χιλιάδων ηλεκτρονικών συσκευών, που άφησαν πίσω τους 37 νεκρούς και 3.000 τραυματίες.

Το βράδυ της Πέμπτης,το Ισραήλ πραγματοποίησε δεκάδες αεροπορικά πλήγματα στον νότιο Λίβανο, στους πιο έντονους βομβαρδισμούς από την έναρξη του πολέμου, τον Οκτώβριο του 2023, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας που επικαλείται το Reuters.

Λιβανέζοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για περισσότερες από 70 αεροπορικές επιδρομές σε όλο τον νότιο Λίβανο.

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν τα ερωτήματα σχετικά με τις εταιρείες που εμπλέκονται στην προμήθεια και την κατασκευή των εκρηκτικών συσκευών, καθώς η διεθνής κοινότητα αναζητά απαντήσεις για τον τρόπο με τον οποίο αυτές κατέληξαν στα χέρια της Χεζμπολάχ.

Οι αποκαλύψεις για την εμπλοκή ευρωπαϊκών εταιρειών έχουν θέσει στο μικροσκόπιο την αλυσίδα εφοδιασμού των συσκευών, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και δημιουργώντας έναν πέπλο μυστηρίου για την την προέλευση των βομβητών.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες και η “βιτρίνα” του Ισραήλ

Η ουγγρική εταιρεία BAC Consulting είναι η πρώτη που έχει συνδεθεί με τις χιλιάδες εκρήξεις που σημειώθηκαν στον Λίβανο.

Το όνομα της εταιρείας με έδρα τη Βουδαπέστη προέκυψε μετά από δήλωση της εταιρείας “Gold Apollo” από την Ταϊβάν, η ετικέτα της οποίας εμφανίστηκε στις συσκευές. Η Gold Apollo αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη για την κατασκευή των συσκευών, επισημαίνοντας ότι αυτές κατασκευάστηκαν από τον συνεργάτη της στην Ουγγαρία, την BAC Consulting.

Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ ζητά άμεση αποκλιμάκωση

Η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον νότιο Λίβανο ζήτησε σήμερα αποκλιμάκωση ύστερα από τη μεγάλη όξυνση των εχθροπραξιών στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ, όπου το Ισραήλ και η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν πυρά εδώ και σχεδόν έναν χρόνο.

Η δύναμη UNIFIL κατέγραψε «ισχυρή εντατικοποίηση των εχθροπραξιών κατά μήκος της Γαλάζιας Γραμμής» και σε όλη την περιοχή των επιχειρήσεών της, δήλωσε ο εκπρόσωπος Αντρέα Τενέντι στο Reuters.

«Ανησυχούμε με την αυξημένη κλιμάκωση κατά μήκος της Γαλάζιας Γραμμής και καλούμε άμεσα όλες τις πλευρές να αποκλιμακώσουν», δήλωσε.

Η Γαλάζια Γραμμή αναφέρεται στα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ.

Οι IDF κατέστρεψαν συστήματα εκτόξευσης ρουκετών της Χεζμπολάχ

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη το βράδυ ότι διεξήγαγαν νέα σειρά αεροπορικών βομβαρδισμών στον νότιο Λίβανο, βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως συστήματα εκτόξευσης ρουκετών της Χεζμπολάχ, που κατ’ αυτές ήταν «έτοιμα να χρησιμοποιηθούν αμέσως (…) εναντίον της ισραηλινής επικράτειας», άλλα οπλικά συστήματα, καθώς και «τρομοκρατικές υποδομές».

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία «έπληξε περίπου 100 εκτοξευτήρες» και «άλλες τρομοκρατικές υποδομές», σύμφωνα με ανακοίνωση του επιτελείου, που υποσχέθηκε πως θα συνεχίσει να «κατεδαφίζει υποδομές και δυνατότητες» του σιιτικού κινήματος για να «υπερασπίσει το κράτος του Ισραήλ».

Εξάλλου, το πυροβολικό έπληξε την περιοχή Νακούρα του Λιβάνου και ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ επέμεινε πως οι επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ «θα συνεχιστούν».

Πηγές: news247/in.gr
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα