Λίβανος: Νεκρό το ηγετικό στέλεχος της Χεζμπολάχ από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Ποιος ήταν ο Ιμπραχίμ Ακίλ, γνωστός και ως Tahsin.

Parallaxi
λίβανος-νεκρό-το-ηγετικό-στέλεχος-της-1217757
Parallaxi

Πηγή κοντά στη Χεζμπολάχ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο επικεφαλής της επίλεκτης μονάδας Ραντβάν της λιβανέζικης οργάνωσης σκοτώθηκε την Παρασκευή από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει πως πραγματοποίησε «στοχευμένο χτύπημα» στη Βηρυτό.

«Από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκοτώθηκε ο διοικητής της Δύναμης Ραντβάν Ibrahim Aqil, ο δεύτερος στη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεών της μετά τον Fuad Shukr», δήλωσε η πηγή που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού κοντά στο τέμενος αλ-Καέμ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια ακόμη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 59 τραυματίστηκαν από την επίθεση, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει εάν μεταξύ των νεκρών είναι και ο Ibrahim Aqil.

Ποιο ήταν ο Ibrahim Aqil

Ο Ibrahim Aqil (Ιμπραχίμ Ακίλ), γνωστός και ως Tahsin, κατείχε τη θέση του επικεφαλής της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης της Χεζμπολάχ και ήταν ανώτερος διοικητής στη μονάδα Radwan, μια επίλεκτη στρατιωτική δύναμη της οργάνωσης.

«Η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε τον διοικητή της δύναμης Radwan Ibrahim Aqil, τον δεύτερο στη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεών της μετά τον Fuad Shukr» ανέφερε η πηγή. Ο Aqil ήταν ο δεύτερος στη στρατιωτική ιεραρχία της Χεζμπολάχ, μετά τον Fuad Shukr, ο οποίος είχε σκοτωθεί σε παρόμοιο ισραηλινό πλήγμα τον Ιούλιο.

Ο Aqil βρισκόταν στη λίστα των ΗΠΑ με τους καταζητούμενους τρομοκράτες, καθώς είχε διατελέσει σημαντικό ρόλο στη βομβιστική επίθεση του 1983, εναντίον Αμερικανών πεζοναυτών στη Βηρυτό, ενώ ήταν στην ομάδα που είχε πάρει Αμερικανούς και Γερμανούς ομήρους στον Λίβανο, τη δεκαετία του 1980.

Όπως μεταδίδει η Jerusalem Post, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε τον Aqil ως Παγκόσμιο Τρομοκράτη το 2019 ως αποτέλεσμα της εμπλοκής του σε πολλαπλά τρομοκρατικά σχέδια, συμπεριλαμβανομένης της απαγωγής εθνικών αξιωματούχων τη δεκαετία του 1980. Οι ΗΠΑ τον είχαν επικηρύξει προσφέροντας έως και 7 εκατ. δολάρια.

Ibrahim_Aqil_c98f0.jpg

Πηγή: ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα