Λίβανος: Ποια είναι η “8200′ του Ισραήλ που φέρεται να ευθύνεται για τις εκρήξεις walkie talkie και βομβητών

Η ταυτότητα της Μονάδας 8200

Parallaxi
λίβανος-ποια-είναι-η-8200-του-ισραήλ-που-1216924
Parallaxi

Αν και το Ισραήλ δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο για την επιχείρηση που προκάλεσε την ταυτόχρονη έκρηξη χιλιάδων βομβητών που χρησιμοποιούνταν από πράκτορες της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, η επίθεση έφερε στο προσκήνιο τη μυστική Μονάδα 8200 κυβερνοπολέμου του Ισραήλ, η οποία σύμφωνα με πηγή ασφαλείας συμμετείχε στον σχεδιασμό της επιχείρησης.

Ανώτερη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου και μία άλλη που επικαλείται το Reuters, ανέφεραν ότι η Μοσάντ, η υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ, που έχει μακρά ιστορία διενέργειας σύνθετων επιθέσεων σε ξένο έδαφος, τοποθέτησε εκρηκτικά μέσα σε 5.000 βομβητές που παρήγγειλε η Χεζμπολάχ.

Παράλληλα, δυτική πηγή ασφαλείας είπε στο Reuters ότι η Μονάδα 8200, μια στρατιωτική μονάδα που δεν ανήκει στη Μοσάντ, συμμετείχε στο στάδιο ανάπτυξης της επιχείρησης κατά της Χεζμπολάχ, η οργάνωση της οποίας γινόταν για πάνω από ένα χρόνο.

Η ταυτότητα της Μονάδας 8200:

Ακολουθούν ορισμένα στοιχεία για την μονάδα κυβερνοπολέμου των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας, γνωστή στο Ισραήλ με τους αριθμούς της στα εβραϊκά «shmone matayim», η οποία αποτελεί μέρος της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών του Ισραήλ.

– Η μονάδα 8200 είναι το αντίστοιχο της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ ή της GCHQ της Βρετανίας και είναι η μεγαλύτερη μεμονωμένη στρατιωτική μονάδα στις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας.

– Οι δραστηριότητές της είναι συνήθως άκρως απόρρητες και εκτείνονται από την υποκλοπή σημάτων, μέχρι την άντληση δεδομένων και τις τεχνολογικές επιθέσεις και χτυπήματα.

– Ορισμένες από τις επιχειρήσεις στις οποίες φέρεται να έχει συμμετάσχει περιλαμβάνουν την επίθεση με τον ιό Stuxnet το 2005-10 που αχρήστευσε τις ιρανικές πυρηνικές φυγόκεντρες, μια κυβερνοεπίθεση του 2017 στην κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών του Λιβάνου Ogero και την αποτροπή μιας επίθεσης του ISIS εναντίον ενός πολιτικού αεροσκάφους που ταξίδευε από την Αυστραλία προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2018.

– Το 2023, ο διοικητής της δήλωσε σε συνέδριο στο Τελ Αβίβ ότι η μονάδα χρησιμοποίησε τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (AI) για

την επιλογή στόχων της Χαμάς.

– Εκτός από την κατασκοπεία των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, λειτουργεί σε όλες τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των ζωνών μάχης, και σε καιρό πολέμου ενσωματώνεται στενά με το στρατηγείο διοίκησης μάχης.

– Το προσωπικό της αποτελείται από νέους, περίπου 20 ετών, ορισμένοι από τους οποίους έχουν επιλεγεί από ιδιαίτερα ανταγωνιστικά σχολικά προγράμματα. Πολλοί έχουν σταδιοδρομήσει στον αναπτυσσόμενο τομέα της υψηλής τεχνολογίας και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο του Ισραήλ.

Πρώην μέλη λένε ότι η κουλτούρα της μονάδας μοιάζει με εκείνη μιας start up, με μικρές ομάδες που εργάζονται σε προβλήματα με ασυνήθιστο βαθμό ελευθερίας που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύει τη δημιουργικότητα.

– Μαζί με το υπόλοιπο σύστημα άμυνας και ασφάλειας, η φήμη της μονάδας υπέστη πλήγμα λόγω της αποτυχίας του στρατού να αποτρέψει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και ο διοικητής της μονάδας ανακοίνωσε αυτό το μήνα ότι θα παραιτηθεί.

– Το 2014, ομάδα 43 εφέδρων δημοσίευσε ανοιχτή επιστολή στην οποία κατήγγειλε την «ανήθικη» παρακολούθηση από τη μονάδα Παλαιστινίων που δεν εμπλέκονται σε βίαιες ενέργειες.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα