Διεθνή

«Λογοκρισία» για φωτογραφία έγχρωμου μοντέλου αναζωπυρώνει τους ισχυρισμούς για προκαταλήψεις

Η πλατφόρμα κατηγορήθηκε επανειλημμένα για διάκριση εναντίον έγχρωμων.

Parallaxi
λογοκρισία-για-φωτογραφία-έγχρωμο-641156
Parallaxi
Εικόνα Instagram: Nyome Nicholas-Williams

Η φωτογράφος Alexandra Cameron ήξερε ότι είχε καταγράψει την τέλεια εικόνα: η Νίκολας-Ουίλιαμς να λούζεται κάτω από φυσικό φως, τα μάτια της κλειστά και τα χέρια τυλιγμένα γύρω από το στήθος της. Η απόκριση στο Instagram ήταν εκστατική: “εκπληκτική … όμορφη … αυτό θα έπρεπε να είναι σε μια γκαλερί!”. Αλλά μέσα σε λίγες ώρες, το Instagram είχε διαγράψει τη φωτογραφία και η Νίκολας-Ουίλιαμς είχε προειδοποιηθεί ότι ο λογαριασμός της μπορεί να κλείσει.

«Εκατομμύρια φωτογραφίες από γυμνές, κοκαλιάρικες λευκές γυναίκες υπάρχουν στο Instagram κάθε μέρα», δήλωσε η Nicholas-Williams. «Αλλά μια παχιά μαύρη γυναίκα που γιορτάζει το σώμα της απαγορεύεται; Συγκλονίστηκα. Νιώθω πως με κάνουν να σωπάσω».

Εκατοντάδες χρήστες εναντιώθηκαν στην πλατφόρμα την περασμένη εβδομάδα για να μοιραστούν τις λογοκριμένες φωτογραφίες της Nicholas-Williams με το hashtag #IwanttoseeNyome, ενώ η Κάμερον κατηγόρησε το Instagram για ασυνεννοησία μεταξύ των θετικών δηλώσεών του για το Black Lives Matter και της άδικης στόχευσης των έγχρωμων δημιουργών.

Η πλατφόρμα, με πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρήστες και 15.000 άτομα που εργάζονται σε όλο τον κόσμο για την αναθεώρηση αναρτήσεων και την αναζήτηση απαγορευμένου υλικού, κατηγορήθηκε επανειλημμένα για διάκριση εναντίον έγχρωμων.

Τον Ιούνιο, ο Διευθύνων Σύμβουλος Adam Mosseri αναγνώρισε την ανάγκη να εξετάσει την «αλγοριθμική μεροληψία» του instagram και είπε ότι άκουσε ανησυχίες σχετικά με το εάν η πλατφόρμα καταστέλλει τις έγχρωμες φωνές και αν τα προϊόντα και οι πολιτικές της αντιμετωπίζουν όλους το ίδιο. «Οι λέξεις δεν είναι αρκετές. Γι ‘αυτό έχουμε δεσμευτεί να εξετάσουμε τους τρόπους με τους οποίους οι πολιτικές, τα εργαλεία και οι διαδικασίες μας επηρεάζουν τους έγχρωμους και άλλες λιγότερο εκπροσωπούμενες ομάδες στο Instagram».

Η Κάμερον, 34 ετών, η οποία έχει εργαστεί ως φωτογράφος για περισσότερο από μια δεκαετία και δημοσίευσε χιλιάδες φωτογραφίες στο λογαριασμό της, ήταν εξοργισμένη με την προφανή ασυμφωνία μεταξύ του τι είπε το Instagram και του τι πραγματικά έκανε.

Είπε: «Έχω δημοσιεύσει φωτογραφίες πολλών περισσότερων γυναικών – λευκών γυναικών – που είχαν λιγότερα ρούχα από τη Nyome που ποτέ δεν αναφέρθηκαν ή διαγράφηκαν. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που μου συνέβη, και συνέβη ξανά επειδή συνέχισα να αναπαράγω τις φωτογραφίες και συνεχίζουν να διαγράφονται. Τι συμβαίνει με το σώμα μιας μαύρης γυναίκας που είναι τόσο προσβλητικό και σεξουαλικό; Το Playboy είναι γεμάτο με γυμνά λευκά μοντέλα και είναι όλα για ένα ανδρικό βλέμμα, το οποίο είναι το αντίθετο από αυτό που κάνω».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

It took me a long time to be comfortable and confident in my frame. I will not be policed my body will not be censored as there is not a single thing wrong with it. Okay great Instagram has put @alex_cameron and I’s picture back up as they knew they made a mistake but I am getting so many messages from my followers letting me know that they still cannot post up the images in support with the hashtag #iwanttoseenyome I very much believe that an apology has to be as loud as the disrespect. It’s all well and good putting my image back up but why do you continually take them down from everyone else’s stories and grid when support wants to be given so that CHANGE can be implemented? I spoke with Instagram earlier and I was apologised to about my images being wrongly taken down, but it’s not loud enough and I am still not seeing change. I won’t stop speaking about this, a change has to be actively made or my mouth will keep running…tbh when changes are made my mouth will continue to run as there is always work to do and things can always be better.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nyome Nicholas – Williams (@curvynyome) στις

Σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες της πλατφόρμας, το γυμνό ή η σεξουαλική δραστηριότητα περιορίζονται αλλά παρακολουθούνται κατά περίπτωση. Οι θηλυκές θηλές, σε αντίθεση με τις αρσενικές, έχουν απαγορευτεί εδώ και καιρό και οι φωτογράφοι έχουν χρησιμοποιήσει εφευρετικούς τρόπους για να τις καλύψουν χειροποίητα, χρησιμοποιώντας τα πάντα από φύλλα, emoji, μαύρα κουτάκια και συχνά, όπως στην περίπτωση του Cameron, τα χέρια του μοντέλου ή ένα κλαδάκι λεβάντας.

“Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτή ήταν μια φωτογράφηση για την αυτοπεποίθηση”, δήλωσε η Κάμερον. «Πού πρέπει να είναι τώρα το επίπεδο αυτοπεποίθησης της Nyome;»

Η Νίκολας-Ουίλιαμς, 28 ετών, η οποία ήταν μοντέλο για τις εταιρείες Adidas, Boots and Dove, είπε ότι είχε παλέψει με μια διατροφική διαταραχή ως έφηβη και είχε δουλέψει σκληρά για να αγαπήσει το σώμα της. «Είναι μια διαδικασία, θέλω να προωθήσω την αυτο-αγάπη και την ένταξη, γιατί έτσι νιώθω και θέλω να αισθάνονται και άλλες γυναίκες σαν κι εμένα», είπε.

«Κάνει τη διαφορά να είσαι εκεί έξω σαν μια παχιά, έγχρωμη γυναίκα και να είσαι περήφανη. Όλο και περισσότερες έγχρωμες γυναίκες έρχονται σε επαφή μαζί μου και μπορώ να πω ότι το ίδιο συνέβη και σε αυτές. Έτσι ξέρω ότι δεν είμαι μόνη».

Η Νίκολας-Ουίλιαμς και η Κάμερον επανέφεραν όλες τις αρχικές τους δημοσιεύσεις από τη φωτογράφηση.

«Είναι ενοχλητικό που χρειάζεται μια λευκή γυναίκα να μιλήσει για το Instagram για να συμβεί κάτι. Και αυτή είναι μόνο μία περίπτωση. Αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια».

Πηγή: The Guardian

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα