Λογοκρίθηκε διαφήμιση της Calvin Klein με τη FKA Twigs επειδή παρουσιάζεται ως «σεξουαλικό αντικείμενο»
Ποια η απάντηση της τραγουδίστριας-μοντέλο
Μετά την απαγόρευση της διαφήμισης ρούχων της Calvin Klein, η τραγουδοποιός και μοντέλο FKA Twigs απάντησε αναφορικά με τα σχόλια που υποστήριζαν ότι παρουσιάζεται ως «σεξουαλικό αντικείμενο». Μια ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου υποστήριξε ότι η αφίσα με την τραγουδίστρια που φορά μόνο ένα τζιν πουκάμισο, ήταν πιθανό να προκαλέσει σοβαρή προσβολή αντικειμενοποιώντας τις γυναίκες.
Αναφέρεται ότι πριν από λίγες μέρες, μια παρόμοια διαφημιστική καμπάνια με πρωταγωνιστή τον Τζέρεμι Άλεν Γουάιτ προκάλεσε παροξυσμό στα social media, χωρίς να είναι λιγότερο «στερεοτυπική». Η Αρχή Προτύπων Διαφήμισης (ASA) είπε ότι η εικόνα «έδινε την εστίαση των θεατών στο σώμα του μοντέλου και όχι στα ρούχα που διαφημίζονται». Εστιάζοντας στα «σωματικά της χαρακτηριστικά», συνέχισε, ένιωθε ότι η διαφήμιση την είχε «παρουσιάσει ως ένα στερεότυπο σεξουαλικό αντικείμενο».
Στην απάντησή της, η FKA Twigs έγραψε:
«Δεν βλέπω το “στερεοτυπικό σεξουαλικό αντικείμενο” που μου έχουν χαρακτηρίσει. Βλέπω μια όμορφη ισχυρή έγχρωμη γυναίκα της οποίας το απίστευτο σώμα έχει ξεπεράσει περισσότερους πόνους από όσο φαντάζεσαι. Υπό το πρίσμα της ανασκόπησης άλλων καμπανιών παρόμοιου χαρακτήρα, παλαιότερες και τρέχουσες, δεν μπορώ παρά να πιστεύω ότι υπάρχουν κάποια διπλά στάνταρ εδώ. Για να γίνουμε σαφείς…
Είμαι περήφανη για το σώμα μου και η τέχνη που δημιουργώ είναι στα πρότυπα γυναικών όπως η josephine baker, η eartha kit και η grace jones που κατέρριψαν τα εμπόδια για το πώς φαίνεται να είσαι δυνατός, αξιοποιώντας έναν μοναδικό ενσωματωμένο αισθησιασμό. Ευχαριστώ τον ck και τον Mert και τον Marcus που μου έδωσε χώρο να εκφραστώ ακριβώς όπως ήθελα – δεν θα αλλάξω την θέση μου».
Η ανάρτηση της FKA Twigs:
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η ASA είπε στο BBC ότι είχε λάβει τρεις καταγγελίες σχετικά με διαφημίσεις με τον Τζέρεμι Άλεν Γουάιτ, με την μία να αφορά ένα περιοδικό και δύο για την τηλεοπτική της έκδοση. Επίσης τόνισε ότι επί του παρόντος εξετάζει, αλλά δεν ερευνά ακόμη, τους ισχυρισμούς ότι οι διαφημίσεις «αντικειμενοποιούν σεξουαλικά το μοντέλο». Η ASA υποστηρίζει ότι μπορεί να ξεκινήσει μια έρευνα μετά από ένα μόνο παράπονο, αν πιστεύει ότι μια διαφήμιση «σπάει τους κανόνες», αλλά τονίζει ότι περίπου το 80% των περιπτώσεων δεν προχωρούν σε αυτό το στάδιο.
Πηγή: iediseis.gr