Λονδίνο: ‘Ερευνα εκτιμά μείωση το πληθυσμού της για πρώτη φορά από το 1988

Αιτίες οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, η τηλεργασίας και οι σκέψεις που κάνουν αρκετοί κάτοικοί για τον τόπο διαμονής τους κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Parallaxi
λονδίνο-ερευνα-εκτιμά-μείωση-το-πληθ-706520
Parallaxi
Unsplash

Ο πληθυσμός του Λονδίνου αναμένεται να μειωθεί για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κοροναϊού, της τηλεργασίας και των δεύτερων σκέψεων που κάνουν αρκετοί κάτοικοί του ως προς τον τόπο διαμονής τους κατά τη διάρκεια της κρίσης, δείχνει νέα έρευνα.

Η εταιρεία παροχής υπηρεσιών λογιστικής PwC εκτιμά ότι ο αριθμός των κατοίκων που ζουν στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να μειωθεί κατά 300.000 φέτος, δηλαδή από περίπου 9 εκατομμύρια το 2020 (επίπεδο ρεκόρ), σε  8,7 εκατομμύρια. Αυτό θα έβαζε τέλος σε δεκαετίες αύξησης του πληθυσμού, καθώς πρόκειται για την πρώτη ετήσια πτώση από το 1988.

Η πρόβλεψη αυτή έχει να κάνει και με το γεγονός πως οι κάτοικοι της πόλης επανεξετάζουν τις συνθήκες διαβίωσής τους κατά το lockdown καθώς η «έκρηξη» της τηλεργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας ωθεί όλο και περισσότερους ανθρώπους να σκεφτούν το ενδεχόμενο να μετακομίσουν εκτός της πρωτεύουσας.

Άλλοι παράγοντες αποτελούν ο μικρότερος αριθμός αποφοίτων Ανώτατης Εκπαίδευσης που μετακινούνται στο Λονδίνο, οι λιγότερες ευκαιρίες εργασίας στην πρωτεύουσα και η μείωση των μεταναστών ως αποτέλεσμα της πανδημίας και του Brexit. Η καθαρή μετανάστευση από χώρες της ΕΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μειωθεί συνολικά από την ψηφοφορία για το Brexit το 2016 και θα μπορούσε να γίνει αρνητική το 2021 – που σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν το Ηνωμένο Βασίλειο για την ΕΕ από ό, τι αντίστροφα – για πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με τις προβλέψεις της PwC .

Η εταιρεία προβλέπει επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταγράψει μείωση στις γεννήσεις το 2021, με το ετήσιο ποσοστό να πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές, πριν από έναν αιώνα.

Αν και θα χρειαστεί χρόνος για να δημοσιευθούν επίσημα στοιχεία για τον πληθυσμό, η PwC υποστηρίζει πως υπήρχαν πρώιμα σημάδια για το οτι το Λονδίνο οδεύει προς συρρίκνωση για πρώτη φορά αυτόν τον αιώνα. Σύμφωνα με έρευνα του Αυγούστου 2020 από τη Συνέλευση του Λονδίνου, διαπιστώθηκε ότι το 4,5% των Λονδρέζων – 416.000 άνθρωποι – δήλωσαν ότι θα μετακόμισαν σίγουρα από την πόλη τους επόμενους 12 μήνες.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνεται ταχύτερα στα δημοτικά διαμερίσματα του Λονδίνου, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τη βαθύτερη ύφεση των τελευταίων 300 χρόνων. Οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν περισσότερο σε σχέση με τις μεγαλύτερες πρωτεύουσες της Ευρώπης. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, η ανησυχία για τις θέσεις εργασίας στο Λονδίνο αντανακλά την πυκνότητα της πόλης και τις ευκαιρίες εργασίας σε κανονικές συνθήκες κυρίως σε κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, – όπως η φιλοξενία, ο ελεύθερος χρόνος, το λιανικό εμπόριο και τα ταξίδια .

Οι Λονδρέζοι είναι πιθανότερο από όλους τους υπόλοιπους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου να εργαστούν από το σπίτι – λόγω του υψηλότερου ποσοστού επαγγελματικών, πληροφορικής και οικονομικών θέσεων εργασίας στην πόλη – που σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να μετακινηθούν σε άλλα μέρη της χώρας εάν διατηρηθούν πρακτικές εξ αποστάσεως εργασίας και μετά την κρίση.

Η μείωση του πληθυσμού του Λονδίνου θα αποτελούσε μια επιστροφή στα μέσα του 20ού αιώνα, όταν ο πληθυσμός κατέρρευσε μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, καθώς οι άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την βομβαρδισμένη πόλη για μια ζωή στην επαρχία. Τότε υπήρξε μείωση από 8,6 εκατομμύρια το 1939 σε 6,8 εκατομμύρια τη δεκαετία του 1980.

Η τάση αύξησης του πληθυσμού επέστρεψε στα τέλη της δεκαετίας του 1980, με την ανάπτυξη του Λονδίνου ως παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κέντρου, μετά και την ανακατασκευή της επιχειρηματικής περιοχής Canary Wharf στο London Docklands. Ακόμη, η μετανάστευση βοήθησε στην αύξηση του πληθυσμού, φτάνοντας στα υψηλά επίπεδα πριν από τον πόλεμο έως το 2015 και ήταν σε καλό δρόμο για να φτάσει τα 10 εκατομμύρια.

Η Hannah Audino, οικονομολόγος της PwC, δήλωσε ότι η συνεχής μείωση του πληθυσμού του Λονδίνου θα είχε ευρείες συνέπειες για την οικονομία της πρωτεύουσας, τις τιμές των κατοικιών και το δίκτυο μεταφορών, αλλά ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε με βεβαιότητα αν ο Covid και το Brexit θα έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

“Εξαρτάται από το βαθμό στον οποίο η εργασία εξ αποστάσεως θα αποτελέσει τη νέα πραγματικότητα μακροπρόθεσμα. Σε πολλούς λείπει πραγματικά το εργασιακό περιβάλλον, οπότε όταν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης θα είναι πλέον ιστορία, μετά από 10 χρόνια, ίσως οι περισσότεροι επιστρέψουν στην πόλη”, είπε.

Εκπρόσωπος του Δημάρχου του Λονδίνου Sadiq Khan δήλωσε ότι ο τελευταίος είναι πεπεισμένος ότι η πόλη θα “βγει” ισχυρότερη από την κρίση του Covid. “Η πανδημία είχε βαθιά επίδραση στο Λονδίνο και στους Λονδρέζους, αλλά ο Sadiq είναι πεπεισμένος ότι η πρωτεύουσα θα ανακάμψει και θα γίνει πιο καθαρή, πιο πράσινη, με ακμάζουσες γειτονιές, ευημερία και ενισχυμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης”.

Πηγή: The Guardian

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα