Λωρίδα της Γάζας: Οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν καταστρέψει ή πλήξει το 45% των κατοικιών

Ειδικός του ΟΗΕ κάνει λόγο για "εγκλήματα πολέμου" –  Το Κατάρ διαπραγματεύεται την απελευθέρωση 10 έως 15 ομήρων

Parallaxi
λωρίδα-της-γάζας-οι-ισραηλινές-επιθέσ-1079235
Parallaxi

Οι εκτεταμένοι βομβαρδισμοί κατοικιών και μη στρατιωτικών υποδομών για αμάχους στη Γάζα καθώς και τα τυφλά χτυπήματα με ρουκέτες της Χαμάς συνιστούν «εγκλήματα πολέμου», δήλωσε σήμερα ανεξάρτητος ειδικός των Ηνωμένων Εθνών.

Εδώ και ένα μήνα, οι ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταστρέψει ή προκαλέσει ζημιές στο 45% των κατοικιών στον παλαιστινιακό θύλακα, ανέφερε σε ανακοίνωση ο Μπαλακρισνάν Ρατζαγκοπάλ, καταστροφές που σύμφωνα με τον ίδιο έχουν «μεγάλο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές».

Ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για το δικαίωμα σε επαρκή στέγαση υπογράμμισε ότι οι βομβαρδισμοί κατοικιών, περιουσίας αμάχων και υποδομών απαγορεύονται αυστηρά με βάση το διεθνές δίκαιο.

«Η διεξαγωγή εχθροπραξιών γνωρίζοντας παράλληλα ότι θα καταστρέψουν ή θα προκαλέσουν ζημιές συστηματικά σε κατοικίες και υποδομές αμάχων, καθιστώντας έτσι μια ολόκληρη πόλη –όπως η πόλη της Γάζας—μη κατοικήσιμη για τους αμάχους είναι έγκλημα πολέμου», δήλωσε.

Όταν τέτοιες ενέργειες «κατευθύνονται κατά του άμαχου πληθυσμού, συνιστούν εξίσου εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», πρόσθεσε ο Ρατζαγκοπάλ.

Ο ειδικός τόνισε επίσης ότι προφανώς ούτε οι κατοικίες αμάχων στο Ισραήλ δεν είναι στρατιωτικοί στόχοι, προειδοποιώντας ότι τα τυφλά και συνεχή πλήγματα με ρουκέτες της Χαμάς από τη Γάζα και αλλού συνιστούν εξίσου «έγκλημα πολέμου».

Το Ισραήλ ξεκίνησε εκστρατεία μαζικών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας μετά την πρωτοφανή σε έκταση επίθεση μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας πάνω από 1.400 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, και αιχμαλωτίζοντας πάνω από 240 ομήρους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα, τα αντίποινα του Ισραήλ έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 10.300 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά.

Ο Ρατζαγκοπάλ, ανεξάρτητος ειδικός που έχει διοριστεί από το Συμβούλιο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ αλλά δεν μιλά εξ ονόματος των Ηνωμένων Εθνών, δηλώνει ότι ο «κόσμος συνεχίζει να παρακολουθεί, ανήμπορος, ενώ οι θεμελιώδες κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου παραβιάζονται ανοικτά» στη Γάζα.

Περίπου 1,5 εκατ. άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη Γάζα λόγω των καταστροφών και των ισραηλινών ειδοποιήσεων να φύγουν από το βόρειο τμήμα του θύλακα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.

Ο Ρατζαγκοπάλ εκτιμά επίσης ότι η ισραηλινή εντολή εκκένωσης, που δόθηκε παρά την έλλειψη επαρκών καταφυγίων και βοήθειας για αυτούς που φεύγουν και ενώ γίνονταν διακοπές στην παροχή νερού, τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων και επιθέσεις στις διόδους εκκένωσης και τις «ζώνες ασφαλείας» συνιστά «σκληρή και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

«Τα κτίρια κατοικιών δεν είναι στρατιωτικοί στόχοι». Τα νοσοκομεία, τα ασθενοφόρα, οι προσφυγικοί καταυλισμοί, τα σχολεία, οι εκκλησίες ή τα τεμένη και οι υποδομές υδροδότησης και ηλεκτροδότησης για τους αμάχους «δεν είναι στρατιωτικοί στόχοι», τόνισε ο ίδιος.

  • Υπάλληλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σκοτώθηκε σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα

Ένα από τα μέλη των ΓΧΣ φέρεται να σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Ας- Σάτι στη Γάζα.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), και την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ, αναφέρεται ότι ο υπάλληλος των ΓΧΣ Μοχάμεντ αλ-Αχέλ και πολλοί συγγενείς του σκοτώθηκαν στις 6 Νοεμβρίου στις ισραηλινές επιθέσεις στον προσφυγικό καταυλισμό Ash-Shati.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η κατάπαυση του πυρός είναι ο «μόνος τρόπος» για να αποφευχθούν οι θάνατοι στη Γάζα και να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή και επαναλαμβάνεται η έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός.

Ο Τέντρος Αντάνομ, Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), μοιράστηκε τα συλλυπητήριά του στους ΓΧΣ εκ μέρους του ΠΟΥ και δήλωσε: «Θρηνούμε την απώλειά σας».

Σύμφωνα με τη Le Figaro, η γενική διευθύντρια των ΓΧΣ Γαλλίας Κλαίρ ΜαγκόνC δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι χθες ότι «ο παλαιστινιακός λαός είναι ανίσχυρος και οι εργαζόμενοι στις πρώτες βοήθειες είναι ανίσχυροι. Η κατάπαυση του πυρός μπροστά στη σφαγή είναι ζωτικής σημασίας επείγουσα ανάγκη».

  • Το Κατάρ διαπραγματεύεται την απελευθέρωση 10 έως 15 ομήρων

Το Κατάρ διαπραγματεύονται την απελευθέρωση δέκα έως δεκαπέντε ομήρων που κρατούνται από την Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακα, που πολιορκείται και βομβαρδίζεται αδιάκοπα από το Ισραήλ, σύμφωνα με πληροφορημένες πηγές.

Το Κατάρ διεξάγει την διαπραγμάτευση «σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες … για να επιτύχει την απελευθέρωση 10 έως 15 ομήρων με αντάλλαγμα κατάπαυση του πυρός δύο ημερών», σύμφωνα; με άλλη πηγή που μίλησε στο AFP

Το Κατάρ, το οποίο φιλοξενεί το πολιτικό γραφείο τη Χαμάς και έχει προσφέρει εκατομμύρια δολάρια οικονομικής βοήθειας στην Γάζα, συμμετείχε στην διαπραγμάτευση που είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων τον Οκτώβριο: μίας Αμερικανίδας και της κόρης της , καθώς και δύο Ισραηλινών.

Ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ μπεν Αμπντελραχμάν Αλ-Θάνι εξέφρασε την Κυριακή την αποφασιστικότητα της χώρας του να συνεχίσει την μεσολάβηση παρά τις δυσκολίες «που προκαλούν οι ενέργειες της ισραηλινής κατοχής».

  • Βίντεο ντοκουμέντο: Ο ισραηλινό στρατός ανατινάζει τούνελ της Χαμάς στη Γάζα – Πάνω από 130 καταστράφηκαν
Σύμφωνα με εκπρόσωπο των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων πάνω από 130 σήραγγες της Χαμάς καταστράφηκαν στη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα που φαίνεται να δείχνουν πώς το Ισραήλ αντιμετωπίζει το τεράστιο δίκτυο υπόγειων σηράγγων που έχει κατασκευάσει και χρησιμοποιεί η Χαμάς σε όλη τη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος των IDF αντιναύαρχος Daniel Hagari μοιράστηκε αυτό το υλικό, λέγοντας ότι η επέκταση των επιχειρήσεων στο έδαφος σημαίνει ότι οι μηχανικοί μπορούν να στοχεύουν αποτελεσματικά τις υποδομές της Χαμάς με εκσκαφείς και εκρηκτικά.

«Στο πλαίσιο της δραστηριότητας των χερσαίων δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας, καταβάλλεται προσπάθεια για την αποκάλυψη και την καταστροφή των σηράγγων της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς και από την έναρξη των μαχών έχουν καταστραφεί 130 σήραγγες. Στο πλαίσιο της δραστηριότητας των μαχητών της 460ης Ταξιαρχίας Μάχης για τον εντοπισμό και την καταστροφή υπόγειων υποδομών, καταστράφηκαν από τις τεχνικές δυνάμεις της ταξιαρχίας ισάριθμα φρεάτια σηράγγων και το αρχηγείο της Χαμάς. Είναι δυνατόν να δούμε την προετοιμασία του εχθρού για παρατεταμένη παραμονή στις σήραγγες με τη σύνδεση με μέσα νερού και οξυγόνου.

Στη δραστηριότητα μιας ομάδας μάχης της ταξιαρχίας Nahal, οι μαχητές πραγματοποίησαν επιδρομή σε ένα εκπαιδευτικό κέντρο της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Οι σήραγγες εντοπίστηκαν κάτω από το φυλάκιο και αφού αποκαλύφθηκαν, καταστράφηκαν τα φρεάτια στο φυλάκιο», αναφέρει ο εκπρόσωπος των IDF.

  • Μπλίνκεν: Το Ισραήλ δεν μπορεί να ξανακαταλάβει τη Γάζα – Ίσως υπάρξει μια μεταβατική περίοδος στο τέλος του πολέμου

Όσοι ζητούν κατάπαυση του πυρός, ας σκεφτούν πως η Χαμάς θέλει να επαναλάβει την 7η Οκτωβρίου ξανά και ξανά, ανέφερε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στο περιθώριο της συνόδου της G7

Τις εκκλήσεις για μόνιμη και άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, απέρριψε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. «Όλοι θέλουμε να τερματίσουμε αυτή τη σύγκρουση το συντομότερο δυνατό και στο μεταξύ να ελαχιστοποιήσουμε τα δεινά των αμάχων», δήλωσε ο Μπλίνκεν από το Τόκιο, όπου συμμετέχει στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G7.

«Όμως, όπως είπα στους συναδέλφους μου στη G7, όσοι ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός έχουν την υποχρέωση να εξηγήσουν πώς θα αντιμετωπίσουν το αδιανόητο αποτέλεσμα που πιθανότατα θα επιφέρει. Αφήνοντας τη Χαμάς στη θέση της με περισσότερους από 200 ομήρους, με τη δυνατότητα και τη δηλωμένη πρόθεση να επαναλάβει την 7η Οκτωβρίου ξανά και ξανά και ξανά… Η Γάζα δεν μπορεί να συνεχίσει να διοικείται από την Χαμάς».

«Είναι επίσης σαφές ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβάλει κατοχή στην Γάζα. Τώρα, η πραγματικότητα είναι ότι μπορεί να υπάρξει ανάγκη για μία μεταβατική περίοδο μετά το τέλος του πολέμου … Δεν βλέπουμε ανακατάληψη και από ό,τι άκουσα από την ισραηλινή ηγεσία δεν έχουν την πρόθεση να επιβάλουν εκ νέου κατοχή στην Γάζα» συμπλήρωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Για την πολιτική κατάσταση στη Γάζα μετά τον πόλεμο, μίλησε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι, τονίζοντας ότι η εξουσία θα πρέπει τελικά να μεταβιβαστεί προς «μια φιλειρηνική παλαιστινιακή ηγεσία».

«Βραχυπρόθεσμα, είναι αναπόφευκτο ότι το Ισραήλ – επειδή έχει τα στρατεύματα στη Γάζα – θα πρέπει να έχει την ευθύνη για την ασφάλεια. Αλλά η άποψή μας είναι ότι, το συντομότερο δυνατό, μια κίνηση προς μια φιλειρηνική παλαιστινιακή ηγεσία είναι το πιο επιθυμητό αποτέλεσμα» είπε χαρακτηριστικά.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση πως υποστηρίζουν την ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, καθώς και τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τη διευκόλυνση της εισόδου της βοήθειας, τη μετακίνηση των αμάχων και την απελευθέρωση των απαχθέντων. «Τονίζουμε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα», αναφέρεται στη δήλωση. «Όλα τα μέρη πρέπει να επιτρέψουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους χωρίς διακοπή, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, του νερού, της ιατρικής περίθαλψης, των καυσίμων, των καταλυμάτων και της πρόσβασης στους εργαζόμενους ανθρωπιστικών οργανώσεων».

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της G7 καταδίκασαν επίσης απερίφραστα την «τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς και άλλων σε όλο το Ισραήλ που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023, καθώς και τις συνεχιζόμενες επιθέσεις με ρουκέτες κατά του Ισραήλ».

  • Τουρκία – Ακσενέρ: Ζήτησε να παραμείνουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα με αναφορά στη Θράκη

Η πρόεδρος του Καλού Κόμματος (ΙΥΙ) της Τουρκίας Μεράλ Ακσενέρ, χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Θράκης και της Συνθήκης της Λωζάννης για να ζητήσει να μην απομακρυνθούν οι Παλαιστίνιοι από τη Γάζα, γιατί αν φύγουν δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν ποτέ εκεί, όπως δήλωσε.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος της, σήμερα, η Μεράλ Ακσενέρ προειδοποίησε την τουρκική κυβέρνηση να μην γίνει έρμαιο του αμερικανικού σχεδίου για την εκκένωση της Γάζας από τον άμαχο πληθυσμό.

«Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ‘Αντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκε πρόσφατα τη χώρα μας. Ένα σημείο της δήλωσης που έγινε μετά την επίσκεψη τράβηξε την προσοχή μας» ανέφερε, παρατηρώντας: «Λέγεται ότι έχουν επισκεφθεί διάφορες χώρες της περιοχής και έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την απομάκρυνση των αμάχων από τη Γάζα». Σημείωσε ότι η λύση στις «φρικαλεότητες που προκαλεί ο Νετανιάχου» στην Παλαιστίνη δεν είναι η απομάκρυνση των αμάχων από την περιοχή: «Δεν είναι οι αθώοι Παλαιστίνιοι που πρέπει να φύγουν από τη Γάζα, αλλά ο ίδιος ο δολοφόνος Νετανιάχου» είπε.

«Αν δεν θέλετε να προδώσετε την Παλαιστινιακή υπόθεση», συνέχισε, «αν είστε σοβαροί με την πρότασή σας για λύση δύο κρατών, αν είστε ειλικρινείς με την ιδέα να είστε χώρα εγγυήτρια, τότε δεν θα επιτρέψετε στον παλαιστινιακό λαό, που βομβαρδίζεται από βόμβες εδώ και ημέρες, να ξεριζωθεί από τα σπίτια και την πατρίδα του».

«Μην γίνεται παιχνίδι στα χέρια των ΗΠΑ που σχεδιάζουν να απομακρύνουν τους άμαχους, μην αφήσετε και πάλι τη χώρα μας, που τη μετατρέψατε σε αποθήκη φυγάδων, αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα προσφύγων» δήλωσε απευθυνόμενη στην κυβέρνηση.

Στο σημείο αυτό η Μεράλ Ακσενέρ, έκανε ιστορική αναδρομή στην Συνθήκη της Λωζάννης: «Ξέρετε ποιο ήταν το πιο σημαντικό θέμα της Συνθήκης της Λωζάννης; Το πιο σημαντικό θέμα ήταν να μην σταλούν οι Τούρκοι από το Ιράκ, τη Συρία και τη Δυτική Θράκη στην Ανατολία. Κάθισαν σε εκείνο το τραπέζι για να στείλουν όλους τους πληθυσμούς που έπρεπε να είναι ανταλλάξιμοι, δηλαδή όλους τους Τούρκους που ζούσαν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Θράκης, στην Ανατολία. Αλλά αναφέρομαι στην αντίληψη εκείνων των ημερών του 1923-24, αναφέρομαι σε μια Τουρκία που είχε ισοπεδωθεί… Αλλά σε εκείνο το τραπέζι αντιστάθηκαν. Κι εγώ είμαι παιδί οικογένειας ανταλλαγέντων προσφύγων. Μας έστειλαν από τη Δράμα και ήρθαμε στην Τουρκία. Αλλά οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης έμειναν εκεί. Γιατί αν είχε επιστρέψει από εκεί αυτός ο πληθυσμός, οι σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας δεν θα ήταν έτσι όπως είναι σήμερα».

Η πρόεδρος του Καλού Κόμματος σχολίασε πως το τουρκικό κράτος δεν παράτησε ποτέ από την ημέρα της ίδρυσής του μέχρι σήμερα, όποια κυβέρνηση κι αν ήρθε στην εξουσία, δύο πράγματα: «Το ένα ήταν να αποτραπούν οι Τουρκομάνοι του Ιράκ να έρθουν μαζικά στην Τουρκία, να μείνουν οι Τουρκομάνοι στη Συρία και να κρατηθεί εκεί ο τουρκικός πληθυσμός στη Δυτική Θράκη».

Η Μεράλ Ακσενέρ σχολίασε ακόμη ότι «η Δύση επικεντρώνεται στις τρομοκρατικές πράξεις της Χαμάς και αγνοεί την τρομοκρατία του Νετανιάχου, ενώ η Ανατολή επικεντρώνεται στην τρομοκρατία του Νετανιάχου και αγνοεί τη Χαμάς, η οποία σφαγιάζει αμάχους και δίνει λευκή επιταγή στον Νετανιάχου».

Όπως είπε, η Τουρκία δεν μπορεί να αναγκαστεί να επιλέξει ανάμεσα σε αυτές τις «υποκρισίες της Δύσης και της Ανατολής». Η Τουρκία θα πρέπει να είναι μόνο στο πλευρό της συνείδησης, του δικαίου και της δικαιοσύνης, τα οποία ο κόσμος φαίνεται να έχει ξεχάσει, δήλωσε τονίζοντας: «Προκειμένου να οικοδομηθεί μια διαρκής ειρήνη, η Τουρκία θα πρέπει να υποστηρίξει εκείνους που αγωνίζονται για την ειρήνη και όχι εκείνους που τρέφονται από το μίσος».

  • Μεσανατολικό: Η Χαμάς κατηγορεί τον ΟΗΕ για “συμπαιγνία” με το Ισραήλ στον “αναγκαστικό εκτοπισμό” αμάχων από τη Γάζα

Η κυβέρνηση της Χαμάς κατηγόρησε σήμερα την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες για “συμπαιγνία” με το Ισραήλ στον “αναγκαστικό εκτοπισμό” του πληθυσμού της βόρειας Λωρίδας της Γάζας προς τη νότια.

“Η UNRWA και οι αξιωματούχοι της φέρουν την ευθύνη αυτής της ανθρωπιστικής καταστροφής” καθώς “υπάκουσαν από την πρώτη στιγμή στις διαταγές της κατοχής, εγκαταλείποντας τις θέσεις τους και αποποιούμενοι την ευθύνη τους απέναντι σε εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους” της βόρειας Γάζας, δήλωσε σε δελτίο Τύπου ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς, ο Σαλαμέχ Μααρούφ, καταγγέλλοντας “μια ξεκάθαρη συμπαιγνία” της υπηρεσίας του ΟΗΕ με “την κατοχή (Ισραήλ σ.σ.) και τα σχέδιά της, του αναγκαστικού εκτοπισμού”.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα