Featured

Λουκασένκο: Ο «πατερούλης» που δηλώνει «καλύτερα δικτάτορας, παρά γκέι», ξανά στο επίκεντρο

Ποιος είναι ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο αμφιλεγόμενος ηγέτης της Λευκορωσίας από το 1994, που χαρακτήρισε «ψύχωση» την πανδημία.

Parallaxi
λουκασένκο-ο-πατερούλης-που-δηλώνε-763794
Parallaxi
Πηγή: Unsplash

Διεθνής κατακραυγή έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες η απόφαση του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο να δώσει εντολή αναχαίτησης και προσγείωσης στο Μινσκ ενός Boeing 737 της Ryanair που εκτελούσε την πτήση Αθήνα – Βίλνιους.

Ο αμφιλεγόμενος Λουκασένκο έρχεται για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο για τους λάθους λόγους. Ένας άνθρωπος ο οποίος από αρκετούς θεωρείται ως ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης που ουκ ολίγες φορές έχει προκαλέσει με τις δημόσιες του τοποθετήσεις για διάφορα θέματα.

Ποιος όμως είναι ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, πώς αναδείχτηκε στο πολιτικό προσκήνιο της Λευκορωσίας της οποίας ηγείται από το 1994, ποιο είναι το παρελθόν που «κουβαλάει» και πώς έχει καταφέρει να συνεχίζει απτόητος στην εξουσία παρά τις έντονες αντιδράσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της χώρας προς το πρόσωπο του;

Ένα παιδί που γνώρισε την απόρριψη

Το γεγονός ότι μεγάλωσε ως παιδί αγνώστου πατρός έβαλε στο στόχαστρο τον γεννημένο τον Αύγουστο του 1954 Αλεξάντερ Λουκασένκο. Χλευασμός, απόρριψη, περιθωριοποίηση, ήταν μερικά από τα συναισθήματα που βίωσε στα πρώτα χρόνια της ζωής του. Η μητέρα του προσπάθησε να καλύψει και τον ρόλο του πατέρα που ποτέ δεν γνώρισε και σύμφωνα με τον ίδιο τα κατάφερε.

Από τις σπουδές στη γεωργία, στην πρώτη γραμμή του στρατού στα σύνορα και μετά στον στρατό της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ παράλληλα άρχισε την πολιτική του δραστηριότητα στο Μινσκ.

Από διευθυντής σε κρατική φάρμα στις αρχές της δεκαετίας του 80′, το 1990 εξελέγη βουλευτής στη Λευκορωσία. Μάλιστα, ήταν ο μόνος που όταν τέθηκε θέμα ανεξαρτησίας από τη Σοβιετική Ένωση είχε ψηφίσει κατά.

Στο παρασκήνιο ο Λουκασένκο ετοιμάζει την πολιτική εξόντωση βασικών προσώπων της κεντρικής πολιτικής σκηνής της χώρας. 70 ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μπαίνουν στο στόχαστρο του, κατηγορώντας τους για κλοπή κρατικών κονδυλίων, κ.α. Μπορεί οι κατηγορίες να μην αποδείχτηκαν ποτέ στο 100%, όμως ο πρόεδρος Σούκσεβιτς αναγκάστηκε να παραιτηθεί, με τον Λουκασένκο να αναλαμβάνει τα ηνία.

Το 1995 προώθησε την αλλαγή των εθνικών συμβόλων, διέλυσε το Ανώτατο Σοβιέτ και κατάφερε να βγει «όρθιος» από τη διαμάχη κόντρα σε 199 μέλη του κοινοβουλίου που ζητούσαν την παραπομπή του για παραβίαση του συντάγματος, ενώ προώθησε και τη συνταγματική κατοχύρωση της θανατικής ποινής.

Όταν η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας διέκοψε κάθε επαφή με το ρούβλι της Λευκορωσίας -με αποτέλεσμα την υποτίμηση του-, ανέλαβε τον έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας της Λευκορωσίας, έδιωξε τους πάντες και κατηγόρησε τη Δύση για τα οικονομικά προβλήματα. Παράλληλα, κατηγόρησε ξένες κυβερνήσεις ότι συνωμοτούσαν εναντίον του.

Και όλα αυτά στην πρώτη του θητεία! Και όμως από τότε παραμένει αμετακίνητος.

Δρομέας, φαν του ποδοσφαίρου και του σκι, δηλωμένος «ορθόδοξος άθεος» παντρεύτηκε το 1975 την πρώτη του γυναίκα με την οποία απέκτησε δύο γιους, ενώ ακολούθησε ένας ακόμη γάμος με την προσωπική του γιατρό με την οποία απέκτησε έναν ακόμη γιο. Ωστόσο, αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η προσωπική του ζωή καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου, ιδιαίτερα μετά την εμφάνιση του με ένα 20χρονο μοντέλο.

Κατά των ομοφυλόφιλων, θαυμασμός για Χίτλερ και η βότκα… αντίδοτο για τον κορονοϊό

Πολλές φορές ο Λουκασένκο έχει προκαλέσει το κοινό αίσθημα με τις τοποθετήσεις του.

Η πιο πρόσφατη ήταν με αφορμή τον κορονοϊό και τον τρόπο με τον οποίο η Λευκορωσία αντιμετώπισε την πανδημία, αφού ο ίδιος θεωρεί ότι η πανδημία είναι απλώς μία «ψύχωση» και δεν έλαβε μέτρα για την αναχαίτιση της.

«Το κρύο που ‘χει στα γήπεδα του ice hockey είναι η πραγματική θεραπεία για τον Covid-19. Εδώ που είμαστε είναι σαν να ‘χουμε μπει σε καταψύκτη. Είναι το καλύτερο πράγμα για την υγεία. Ο αθλητισμός, ειδικά στον πάγο, είναι το καλύτερο φάρμακο. Με τη βοήθεια του Θεού, τη σάουνα (η ζέστη ‘σκοτώνει’ τον ιό) και τη βότκα, δεν κολλάς τίποτα. Αυτές είναι οι καλύτερες θεραπείες. Tα τρακτέρ γιατρεύουν τους πάντες. Τα χωράφια γιατρεύουν τους πάντες…»

Ο ίδιος βέβαια δηλώνει ότι δεν πίνει βότκα, αλλά έχει διαπιστώσει ότι «ο κόσμος δεν τη χρησιμοποιεί μόνο για να καθαρίζει τα χέρια του, αλλά και ως “δηλητήριο” για τον ιό. Πρέπει να πίνετε 40 με 50 γραμμάτια τη μέρα, καθημερινά. Όχι όμως, στη δουλειά».

Ο Λουκασένκο αποκάλυψε τον Ιούλιο του 2020 θετικός στον κορονοϊό, αλλά ασυμπτωματικός, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα δήλωσε ο ίδιος.

«Σήμερα συναντάτε έναν άνθρωπο που κατάφερε να επιβιώσει από τον κορονοϊό μένοντας όρθιος. Οι γιατροί κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα χθες. Ασυμπτωματικός».

Δηλώσεις ενός ανθρώπου ο οποίος θεωρεί ότι «Είναι καλύτερο να πεθαίνεις όρθιος, από το να ζεις πεσμένος στα γόνατα».

«Καλύτερα δικτάτορας παρά γκέι»

Με τη φράση «καλύτερα να είμαι δικτάτορας παρά γκέι» ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο επιτέθηκε το 2012 στον τότε υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος τον χαρακτήρισε «τελευταίο δικτάτορα της Ευρώπης», μετά την απειλή που υπήρχε εκείνο το διάστημα από τις Βρυξέλλες για περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος του Μινσκ.

Ο Βεστερβέλε, ήταν ο πρώτος υπουργός στη Γερμανία που είχε ανοιχτά δηλώσει ότι είναι ομοφυλόφιλος.

«Πρόκειται για υστερία. Και όπως βλέπετε, στην εμπροσθοφυλακή βρίσκονται δύο είδη πολιτικών (…) ο ένας μένει στη Βαρσοβία και ο άλλος στο Βερολίνο. Όποιος φώναζε για δικτατορία (…) όταν το άκουσα, σκέφτηκα: καλύτερα να είμαι δικτάτορας παρά γκέι» είχε σημειώσει τότε ο Λουκασένκο.

Δημοσιογράφοι στο στόχαστρο του

Ο Προτασέβιτς δεν είναι ο πρώτος δημοσιογράφος που έχει απασχολήσει τον Λουκασένκο που έχει βάλει και άλλους στο στόχαστρο του.

Τον περασμένο Φλεβάρη καταδικάστηκαν σε δύο χρόνια φυλάκισης δυο Λευκορωσίδες δημοσιογράφοι, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχες των κατηγοριών που αντιμετωπίζει και ο Προτασέβιτς -είχαν και αυτές το «θράσος» να καλύψουν τις διαδηλώσεις του 2020, κατά της κυβέρνησης. Συνολικά για αυτό το λόγο συνελήφθησαν περισσότεροι από 400 δημοσιογράφοι, σε διάστημα έξι μηνών. Δέκα αντιμετωπίζουν ποινικές κατηγορίες και παραμένουν υπό κράτηση.

Οι Κατσιαρίνα Μπακβαλάβα και Ντάρια Χουλτσόβα είχαν συλληφθεί το Νοέμβριο, με εφόδους της αστυνομίας στα σπίτια τους. Αμφότερες δήλωσαν ενώπιον του δικαστή πως θα συνεχίσουν να δουλεύουν κατά τρόπο που θα βοηθήσει τη Λευκορωσία να γίνει μια χώρα, δίχως πολιτικές καταστολές. Στο πλευρό τους έχουν όλους τους οργανισμούς δημοσιογράφων του κόσμου -και αυτές για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Κολλημένος» με την εξουσία

Ο άνθρωπος που έχει παροτρύνει τον λαό του να τον φωνάζουν Batka (σε ελεύθερη μετάφραση «πατερούλης») δύσκολα θα αφήσει την εξουσία, παρά το γεγονός ότι στο εσωτερικό της χώρας ξέσπασαν σφοδρές αντιδράσεις εναντίον του, πριν και μετά των προεδρικών εκλογών του 2020.

Πηγή: Unsplash

Ο ίδιος βρέθηκε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την καριέρα του, κατηγόρησε την διεθνή κοινότητα ότι τον βάζει στο στόχαστρο και υποκινεί τις διαδηλώσεις.

Υποψήφιοι στις εκλογές (Βίκτωρ Μπαμπάρικο, Σεργκέι Τσιχανόφσκι) συνελήφθησαν, την ώρα που η κυβέρνηση Λουκασένκο προχώρησε σε απροκάλυπτη καταστολή των διαδηλώσεων, με δεκάδες χιλιάδες συλλήψεις και εκτεταμένη χρήση βίας εις βάρος διαδηλωτών.

Τα συνθήματα «Δικαιοσύνη» και «Φύγε», εναντίον του, δονούσαν την ατμόσφαιρα της Λευκορωσίας, όμως ο ίδιος αναδείχτηκε θριαμβευτής στις εκλογές της 9ης Αυγούστου με ποσοστό 80%, αλλά και βαρύτατες σκιές νοθείας γύρω από τη διαδικασία.

Με πρότυπο τον Πούτιν και μανία να υπενθυμίζει την ταπεινή καταγωγή του

Ρωσία και η Λευκορωσία ανέκαθεν υπήρξαν στενοί σύμμαχοι και συνεργάτες σε όλα τα επίπεδα – οικονομία, πολιτική, άμυνα, κ.α. Γι’ αυτό άλλωστε και αντιμετωπίζει τον Πούτιν ως το πρότυπο του, ακολουθώντας το στυλ διακυβέρνησης του, χρησιμοποιώντας το σύστημα κατασκοπείας της KGB.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, επισκέπτεται φάρμες, επιβλέποντας γεωργικές εργασίες. Αρέσκεται να πιάνει φτυάρια, υπενθυμίζοντας στους πολίτες την ταπεινή καταγωγή του.

Λίγα χρόνια νωρίτερα, επισκέφτηκε μία κρατική κτηνοτροφική μονάδα. Απέλυσε όλους τους εργαζόμενους, όταν αντιλήφθηκε ότι τα ζώα ήταν παραμελημένα.

Κακός ακροατής, τραχύς τύπος, που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του και δε διστάζει να απομακρύνει όποιον συνεργάτη του διαφωνεί με τον ίδιο.

Ποιο θα είναι άραγε το μέλλον του Λουκασένκο και της Λευκορωσίας, με τον ηγέτη της να μπαίνει ξανά στο στόχαστρο;

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα