Μ. Σχοινάς: «Ο στόχος είναι να εξασφαλιστούν ασφαλή, οικονομικά προσιτά και προσβάσιμα εμβόλια»
Για όλους στην ΕΕ, μόλις καταστούν διαθέσιμα»
Η ασφάλεια ενός εμβολίου είναι προτεραιότητα της ΕΕ, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την παρουσίαση της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, σημειώνοντας ότι «υπάρχει ανάγκη για ένα εμβόλιο προσιτό και προσβάσιμο».
«Ενώ η εξέλιξη της πανδημίας επιστρέφει στα επίπεδα του Μαρτίου, η κατάσταση ετοιμότητάς μας δεν είναι. Σήμερα υιοθετούμε ένα ορόσημο στη συνεχιζόμενη αντίδραση της ΕΕ στην πανδημία COVID-19. Ο στόχος είναι να εξασφαλιστούν ασφαλή, οικονομικά προσιτά και προσβάσιμα εμβόλια COVID-19 για όλους στην ΕΕ, μόλις καταστούν διαθέσιμα. Μόνο ενεργώντας μαζί θα αποφύγουμε την κακοφωνία και θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί από ό,τι στο παρελθόν», τόνισε ο κ. Σχοινάς.
Καθώς η Ευρώπη μαθαίνει να ζει με την πανδημία, η ανάπτυξη και η ταχεία παγκόσμια ανάπτυξη ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων κατά του COVID-19 παραμένει ουσιαστικό στοιχείο στην τελική λύση της κρίσης στη δημόσια υγεία, αύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κομισιόν εργάζεται για να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει πρόσβαση σε ασφαλή εμβόλια σε ολόκληρη την Ευρώπη και ενθαρρύνει μία συντονισμένη προσέγγιση στρατηγικών εμβολιασμού για την ανάπτυξη των εμβολίων. Σήμερα, πριν από τη συζήτηση των ηγετών της ΕΕ, η Επιτροπή παρουσιάζει τα βασικά στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη από τα κράτη-μέλη για τις στρατηγικές εμβολιασμού COVID-19, προκειμένου να προετοιμάσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους πολίτες της για το πότε θα είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο διαθέσιμο, καθώς και για τις ομάδες προτεραιότητας που πρέπει να εξετάσουν πρώτα για τον εμβολιασμό.
H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, επεσήμανε ότι «ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο είναι ο καλύτερος τρόπος για να νικήσουμε τον κορονοϊό και να επιστρέψουμε στην κανονική ζωή μας. Εργαζόμαστε σκληρά για να συνάψουμε συμφωνίες με φαρμακευτικές εταιρείες και να εξασφαλίσουμε μελλοντικές δόσεις. Τώρα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι μόλις βρεθεί ένα εμβόλιο, είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να το χρησιμοποιήσουμε. Με τη στρατηγική εμβολιασμού, βοηθάμε τις χώρες της ΕΕ να προετοιμάσουν τις εκστρατείες εμβολιασμού τους: Ποιος πρέπει να εμβολιαστεί πρώτα, πώς να έχει μία δίκαιη κατανομή και πώς να προστατεύσει τους πιο ευάλωτους. Αν θέλουμε ο εμβολιασμός μας να είναι επιτυχής, πρέπει να προετοιμαστούμε τώρα».
Η επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδη, υπογράμμισε ότι «ο χρόνος εξαντλείται, η πρώτη προτεραιότητα όλων πρέπει να είναι να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να αποφευχθούν οι καταστροφικές συνέπειες των γενικευμένων κλειδαριών. Και όλοι πρέπει να προετοιμαστούμε για τα επόμενα βήματα. Το εμβόλιο θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο για τη διάσωση ζωών και τον περιορισμό της πανδημίας».
Σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια της 17ης Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη εξασφαλίζουν την παραγωγή εμβολίων κατά του COVID-19 μέσω εκ των προτέρων συμφωνιών αγοράς με παραγωγούς εμβολίων στην Ευρώπη. Κάθε εμβόλιο θα πρέπει να εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ιατρικής σύμφωνα με τακτικά πρότυπα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Τα κράτη-μέλη πρέπει τώρα να αρχίσουν να προετοιμάζουν μία κοινή στρατηγική εμβολιασμού για την ανάπτυξη εμβολίων.
Τα κράτη-μέλη πρέπει, μεταξύ άλλων, να διασφαλίζουν:
– Ικανότητα των υπηρεσιών εμβολιασμού να παρέχουν εμβόλια COVID-19, συμπεριλαμβανομένου ειδικευμένου εργατικού δυναμικού και ιατρικού και προστατευτικού εξοπλισμού.
– Εύκολη και προσιτή πρόσβαση σε εμβόλια για πληθυσμούς στόχους.
– Ανάπτυξη εμβολίων με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ανάγκες αποθήκευσης και μεταφοράς, ιδίως όσον αφορά την ψυκτική αλυσίδα, την ψυκτική μεταφορά και την ικανότητα αποθήκευσης.
– Σαφή ανακοίνωση σχετικά με τα οφέλη, τους κινδύνους και τη σημασία των εμβολίων COVID-19 για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης του κοινού.
Όλα τα κράτη-μέλη θα έχουν πρόσβαση στα εμβόλια COVID-19 ταυτόχρονα με βάση το μέγεθος του πληθυσμού. Ο συνολικός αριθμός των δόσεων εμβολίου θα είναι περιορισμένος κατά τα αρχικά στάδια της ανάπτυξης και πριν από την αύξηση της παραγωγής. Η ανακοίνωση παρέχει, επομένως, παραδείγματα ομάδων προτεραιότητας χωρίς κατάταξη που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τις χώρες μόλις γίνουν διαθέσιμα τα εμβόλια COVID-19, όπως:
– Εργαζόμενοι σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και μακροχρόνιας περίθαλψης.
– Άτομα άνω των 60 ετών.
– Άτομα που δεν μπορούν να απομακρυνθούν κοινωνικά.
-Κοινωνικοοικονομικές ομάδες που μειονεκτούν περισσότερο.
Εν αναμονή της άφιξης εγκεκριμένων εμβολίων κατά του COVID-19 και παράλληλα με τη διασφάλιση της συνέχισης άλλων βασικών υπηρεσιών και προγραμμάτων δημόσιας υγείας, η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να μετριάζει τη μετάδοση του ιού. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της προστασίας ευάλωτων ομάδων και της διασφάλισης ότι οι πολίτες τηρούν μέτρα δημόσιας υγείας. Μέχρι τότε και πιθανότατα και κατά τη διάρκεια των αρχικών φάσεων διάθεσης εμβολιασμού, μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, όπως φυσική απόσταση, κλείσιμο δημόσιων χώρων και προσαρμογή του εργασιακού περιβάλλοντος, θα συνεχίσουν να χρησιμεύουν ως τα κύρια εργαλεία δημόσιας υγείας για τον έλεγχο και τη διαχείριση των κρουσμάτων COVID-19.