Διεθνή

Μαχαίρωσαν ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Νότια Κορέα

Ο Λι Τζε-Μιούνγκ, ο οποίος έχασε οριακά τις προεδρικές εκλογές του 2022, μαχαιρώθηκε στην αριστερή πλευρά του λαιμού του το πρωί της Τρίτης.

Parallaxi
μαχαίρωσαν-ηγέτη-της-αντιπολίτευσης-1101602
Parallaxi

Επίθεση με μαχαίρι δέχτηκε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Νότιας Κορέας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πόλη Μπουσάν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Ο Λι Τζε-Μιούνγκ, ο οποίος έχασε οριακά τις προεδρικές εκλογές του 2022, μαχαιρώθηκε στην αριστερή πλευρά του λαιμού του το πρωί της Τρίτης.

Ο άνδρας που του επιτέθηκε συνελήφθη επί τόπου. Ο Λι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο περίπου 20 λεπτά μετά την επίθεση και μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε τις αισθήσεις του.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σοκ-γελ εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του μετά την «απαράδεκτη» επίθεση με μαχαίρι στην Μπουσάν εναντίον του ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Λι Τζε-μιουνγκ, μεταδίδει το νοτιοκορεατικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap επικαλούμενο ανακοίνωση Τύπου των υπηρεσιών του.

Ο πρόεδρος Γιουν εξέφρασε την «έντονη ανησυχία του για την ασφάλεια του Λι Τζε-μιουνγκ όταν ενημερώθηκε για την επίθεση», σύμφωνα με ανακοίνωση που υπογράφει η εκπρόσωπος της προεδρίας. «Ο κ. Γιουν υπογράμμισε ότι η κοινωνία μας δεν πρέπει να ανέχεται ποτέ τέτοιου είδους πράξεις βίας, όποιες κι αν είναι οι περιστάσεις», σύμφωνα με το κείμενο.

Δείτε τη στιγμή της επίθεσης: 

Εκτός κινδύνου η ζωή του 

Δεν κινδυνεύει η ζωή του επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος της Νότιας Κορέας Λι Τζε-μιουνγκ ο οποίος δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι στον λαιμό στη διάρκεια επίσκεψής του σήμερα στη νότια πόλη Μπουσάν, αναφέρει το ιατρικό προσωπικό που έκανε τις πρώτες εκτιμήσεις για την υγεία του.

Ποιος είναι ο Λι Τζε-Μιούνγκ

Ο κ. Λι, άλλοτε εργάτης, στο παρελθόν κυβερνήτης της επαρχίας Κιόνγκι, της πιο πυκνοκατοικημένης της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας, είχε πιστωθεί πως πρότεινε πρωτοφανείς ιδέες για τη Νότια Κορέα, όπως για παράδειγμα να θεσπιστεί ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους πολίτες της, ή να χορηγούνται δωρεάν σχολικές στολές. Όμως η υποψηφιότητά του επλήγη από διάφορα σκάνδαλα.

Έχει κατηγορηθεί —μεταξύ άλλων— για αγοραπωλησία ακινήτου που χαρακτηρίστηκε αμφίβολης νομιμότητας. Δηλητηριώδεις φήμες τον έφεραν να έχει σχέσεις με ανθρώπους του υποκόσμου, ενώ η σύζυγός του κατηγορήθηκε πως σπαταλούσε παράνομα δημόσιο χρήμα.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, ο κ. Λι απέφυγε την τελευταία στιγμή τη σύλληψη, αφού δικαστήριο απέρριψε αίτημα να προφυλακιστεί που υπέβαλε η εισαγγελία ενόψει της προσαγωγής του σε δίκη για υποθέσεις διαφθοράς.

Κατηγορείται ιδίως για υπόθεση παράνομης μεταφοράς ποσού 8 εκατ. δολαρίων στη Βόρεια Κορέα από ιδιωτική εταιρεία της χώρας του, κι ότι ευθυνόταν για ζημία 15 εκατ. δολαρίων που προκάλεσε στη Σονάμ δημοτική επιχείρηση την περίοδο που ήταν δήμαρχός της.

Πηγή: ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα