Διεθνή

Μακελειό στο Σίδνεϊ: Η 38χρονη μητέρα θυσιάστηκε για να ζήσει το μωρό της

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας χαρακτήρισε «ηρωίδα» την αστυνομικό που σκότωσε τον δράστη της επίθεσης.

Parallaxi
μακελειό-στο-σίδνεϊ-η-38χρονη-μητέρα-θυ-1146851
Parallaxi

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έσωσε ζωές», δήλωσε ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε, χαρακτηρίζοντας την επίθεση του Σαββάτου στο Σίδνεϊ «μια φρικτή πράξη βίας».

Η αστυνομία περιέγραψε πώς η αστυνομικός εντόπισε τον δράστη μέσα στο εμπορικό κέντρο, και τον πυροβόλησε αφού σήκωσε το μαχαίρι του προς το μέρος της.

«Ένας άνδρας μπήκε στο Westfield στο Bondi Junction… Καθώς κινούνταν μέσα στο κέντρο ενεπλάκη με περίπου εννέα άτομα», δήλωσε ο Άντονι Κουκ, υποδιοικητής της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας.

«Κατά τη διάρκεια της εμπλοκής προκάλεσε ζημιά σε αυτούς τους ανθρώπους… τους μαχαίρωσε με το όπλο που έφερε.

«Η αστυνομικός αντιμετώπισε τον δράστη, ο οποίος είχε μετακινηθεί, σε αυτό το στάδιο, στο επίπεδο πέντε. Καθώς συνέχισε να περπατάει γρήγορα πίσω για να τον προλάβει, εκείνος γύρισε προς το μέρος της, σήκωσε ένα μαχαίρι, εκείνη πυροβόλησε και το άτομο αυτό είναι πλέον νεκρό».

Η τραγωδία με την 38χρονη μητέρα

Σε σοκ η Αυστραλία μετά τη σφαγή σε εμπορικό κέντρο στο Σίδνεϊ σήμερα Σάββατο 13/4.

Συγκεκριμένα, στο Σίδνεϊ, άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι σε πολίτες και σκότωσε έξι άτομα, τραυματίζοντας και άλλα οκτώ, πριν πέσει ο ίδιος νεκρός από σφαίρα αστυνομικού.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την αστυνομία, ο δράστης ήταν άνδρας 40 ετών, χωρίς να δίνονται στη δημοσιότητα στοιχεία της ταυτότητάς του, καθώς δεν έχει γίνει η επίσημη ταυτοποίηση.

Η αστυνομική διευθύντρια Karen Webb είπε: «Πληροφορηθήκαμε ποιος είναι ο δράστης, πιστεύουμε ότι πρόκειται για έναν 40χρονο άνδρα. Περιμένουμε να τον ταυτοποιήσουμε επίσημα, μέχρι τότε δεν μπορούμε να πούμε ακόμα περισσότερα».

Παράλληλα τόνισε πως αν είναι το πρόσωπο που πιστεύει η αστυνομία, δεν φαίνεται να υπάρχουν ιδεολογικά κίνητρα πίσω από την επίθεση, οπότε φαίνεται πως δεν πρόκειται για περιστατικό τρομοκρατίας.

Η Karen Webb τόνισε για τα θύματα πως είναι πέντε γυναίκες και ένας άνδρας, εκ των οποίων οι πέντε άφησαν την τελευταία τους πνοή στο εμπορικό κέντρο, ενώ το έκτο θύμα του δράστη, μία γυναίκα, υπέκυψε στα τραύματά της στο νοσοκομείο.

Η αυτοθυσία μητέρας για να σώσει το μωρό της

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι μωρό εννέα μηνών, με τη μητέρα του (38 χρονών) να είναι το έκτο θύμα της επίθεσης και πέθανε στο νοσοκομείο, ενώ συγκλονίζει η αυτοθυσία της για να σώσει το μωρό της.

Η μητέρα μερικά δευτερόλεπτα αφού είχε δεχθεί μαχαιριές, έδωσε σε αυτόπτη μάρτυρα το εννέα μηνών μωρό που είχε δεχθεί μαχαιριά στην κοιλιά, σε μία προσπάθεια να του σώσει τη ζωή.

Η αυτοθυσία της μητέρας και ο αυτόπτης μάρτυρας, βοήθησαν στο να σταματήσουν την αιμορραγία μέχρι το μωρό να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Ο ίδιος περιέγραψε πως χρησιμοποίησε ρούχα από ένα κατάστημα για να να σταματήσει την αιμορραγία του μωρού.

«Η μητέρα ήρθε με το μωρό και μού το έδωσε. Το κράτησα και προσπάθησα να συμπιέσω το τραύμα του. Τα αδέλφια μου έμειναν με τη μητέρα και κάλεσαν τους διασώστες. Η γυναίκα ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση. Υπήρχε πολύ αίμα στο πάτωμα».

Άλλος μάρτυρας, εργαζόμενος στο εμπορικό κέντρο, είπε ότι είδε μια μητέρα να ουρλιάζει στο επάνω όροφο. «Είδα μια μητέρα και ίσως τον σύντροφό της με ένα μωρό σε ένα καροτσάκι», δήλωσε στο Nine News.

«Ούρλιαζε πολύ, πολύ δυνατά. Έτρεχε πέρα δώθε και κάποια στιγμή σήκωσε τι μωρό από το καρότσι και έχει αίμα στην πλάτη. Η κραυγή της κάτι που θα θυμάμαι για πάντα. Ήταν το πιο τρομακτικό πράγμα που έχω ακούσει ποτέ».

Πώς έγινε η επίθεση με το μαχαίρι

Η επίθεση με μαχαίρι που σημειώθηκε στο κατάμεστο εμπορικό κέντρο Westfield Bondi Junction του Σίδνεϊ, στην Αυστραλία, ενώ την ώρα της επίθεσης εκατοντάδες άνθρωποι έσπευσαν να απομακρυνθούν από το εμπορικό κέντρο στο Σίδνεϊ.

Μία γυναίκα αστυνομικός ήταν η πρώτη που έφτασε στο εμπορικό κέντρο και κατάφερε να εξουδετερώσει τον δράστη. Οπως περιέγραψε ο βοηθός διοικητή Anthony Cooke η αστυνομικός έφτασε στο σημείο και καθοδηγούμενη από τους πολίτες εντόπισε τον δράστη στον 5ο όροφο του εμπορικού κέντρου.

Η αστυνομικός τον πλησίασε και εκείνος σήκωσε το μαχαίρι για να της επιτεθεί, όμως τότε η ίδια τον πυροβόλησε και ο δράστης έπεσε νεκρός.

Για την ώρα παραμένουν άγνωστα τα αίτια της δολοφονικής επίθεσης του 40χρονου, αν και από την αστυνομία πιστεύουν ότι δεν πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα.

Πώς σώθηκε αυτόπτης μάρτυρας των πυροβολισμών

Ο Ρόι Χάμπερμαν δήλωσε ότι βρισκόταν μέσα σε ένα κατάστημα όταν άκουσε πυροβολισμούς. Χαρακτηριστικά ο ίδιος είπε: «Ξαφνικά ακούσαμε έναν πυροβολισμό ή ίσως δύο πυροβολισμούς και δεν ξέραμε τι να κάνουμε, τότε ένας άνθρωπος μάς πήγε στο πίσω μέρος του καταστήματος. Στη συνέχεια, κλείδωσε το κατάστημα και έπειτα μας άφησε να περάσουμε από το πίσω μέρος και τώρα βγήκαμε έξω».

«Νόμισα ότι θα πέθαινα»

«Ακούσαμε κάποιους καταναλωτές που απομακρύνθηκαν από το εμπορικό κέντρο», είπε μια νεαρή γυναίκα που σώθηκε από την επίθεση.

Στη συνέχεια, η ίδια είπε στο αυστραλιανό δίκτυο του ABC News το εξής: «Είναι το χειρότερο πράγμα που έχει συμβεί ποτέ. Είδα μια γυναίκα πεσμένη στο πάτωμα. Νόμισα ότι θα πέθαινα. Κάθε στιγμή να παίζει στο μυαλό μου. Ήμουν τόσο φοβισμένη».

«Έδρασε μόνος του»

Ο δράστης της επίθεσης φαίνεται να «έδρασε μόνος του», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Για εμάς όλους αυτό το βράδυ, οι φρικτές σκηνές από το Bondi Junction (το όνομα του εμπορικού κέντρου) ξεπερνούν κάθε λέξη και κατανόηση», δήλωσε επίσης.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι παραμένουν άγνωστα τα κίνητρα του δράστη.

«Ήταν μια απεχθής πράξη βίας, που στόχευε αδιακρίτως αθώους ανθρώπους οι οποίοι πήγαιναν ένα συνηθισμένο Σάββατο να κάνουν τα ψώνια τους. Απόψε οι πρώτες σκέψεις όλων των Αυστραλών είναι στα θύματα αυτών των αποτρόπαιων πράξεων. Οι πρώτες σκέψεις μας είναι σε αυτούς που επλήγησαν και τους οικείους τους», τόνισε.

Σκηνές πανικού στο εμπορικό κέντρο

Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν σκηνές πανικού, με τους πελάτες των καταστημάτων να τρέχουν για να βρουν καταφύγιο και την αστυνομία να προσπαθεί να εγγυηθεί την ασφάλεια στην περιοχή αυτή.

Εικόνες από κάμερες ασφαλείας που δημοσιεύτηκαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν έναν άνδρα να τρέχει μέσα στο εμπορικό κέντρο, κρατώντας ένα μεγάλο μαχαίρι και ανθρώπους τραυματισμένους να κείτονται στο έδαφος.

Παράλληλα, ένα άλλο βίντεο δείχνει έναν πολίτη να κρατάει ένα κολωνάκι που είχε ξηλώσει, προσπαθώντας να εμποδίσει τον δράστη να συνεχίσει τις επιθέσεις του.

Πηγή: ieidiseis
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα