Μακρόν για καταδίκη Λεπέν: «Ο νόμος είναι ίδιος για όλους»

Το πρώτο σχόλιο του Γάλλου Προέδρου μετά την καταδίκη της πολιτικής αντιπάλου του

Parallaxi
μακρόν-για-καταδίκη-λεπέν-ο-νόμος-είν-1032443
Parallaxi

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σχολίασε την Τετάρτη (2/4) για πρώτη φορά την καταδίκη της Μαρίν Λεπέν για υπεξαίρεση, τονίζοντας ότι «ο νόμος είναι ίδιος για όλους». Επίσης, η πολιτική αντίπαλός του και ηγέτιδα της Ακροδεξιάς πλέον δεν επιτρέπεται να είναι υποψήφια στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Politico, ο Εμανουέλ Μακρόν – κατά τη συνάντησή του με Γάλλους υπουργούς – αναφέρθηκε στην καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου για τη Μαρίν Λεπέν, υπενθυμίζοντας «τρία πράγματα», όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφί Πριμά – ότι η «δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη», ότι «οι απειλές κατά των δικαστών είναι απολύτως ανυπόφορες και απαράδεκτες» και ότι «ο νόμος είναι ο ίδιος για όλους». Ακόμα, με βάση την εκπρόσωπό του, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι «όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν το δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη».

Η καταδίκη της Λεπέν στη Γαλλία

Τριμελές δικαστήριο έκρινε, τη Δευτέρα (31/3), ένοχη τη Μαρίν Λεπέν για υπεξαίρεση κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την καταδίκασε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών – εκ των οποίων τα δύο με αναστολή και τα άλλα δύο σε κατ’ οίκον περιορισμό – και της επέβαλε πρόστιμο 100.000 ευρώ και της απαγόρευσε να θέσει υποψηφιότητα για δημόσιο αξίωμα για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η απόφαση αυτή φάνηκε να θέτει τη Μαρίν Λεπέν εκτός υποψηφιότητας για τις επόμενες προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2027, εκτός εάν το Εφετείο ανατρέψει την απόφαση.

Από την πλευρά του, το Εφετείο του Παρισιού εξέδωσε ανακοίνωση, την Τρίτη (1/4), στην οποία ανέφερε ότι θα εκδικάσει την έφεση της Μαρόν Λεπέν και θα εκδώσει απόφαση πριν από το καλοκαίρι του 2026. Η απόφαση για την απαγόρευση της υποψηφιότητας της Μαρίν Λεπέν προκάλεσε αμέσως την καταδίκη των συμμάχων της στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Ενώ λίγοι αμφισβήτησαν την ενοχή της Μαρίν Λεπέν, ακόμη και ορισμένοι από τους αντιπάλους της αμφισβήτησαν δημοσίως το κατά πόσον τα δικαστήρια θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν απαγόρευση εκλογιμότητας αντί να περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία των εφέσεων.

Πάντως, στη Γαλλία, οι περισσότερες ποινές αίρονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των εφέσεων. Οι αντιδράσεις οδήγησαν, επίσης, σε απειλές κατά των δικαστών που εμπλέκονται στην υπόθεση, ένας εκ των οποίων έχει ήδη λάβει αστυνομική προστασία.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα