Μακρόν για ταραχές στη Γαλλία: «Αποκαταστάθηκε η τάξη και οι ένοχοι θα τιμωρηθούν»
Μιλώντας σε δημοσιογράφους δήλωσε πως «Η πρώτη απάντηση είναι η τάξη, η ηρεμία και η αρμονία. Πρέπει να εργαστούμε για τις βαθύτερες αιτίες αυτού που συνέβη»
«Η τάξη αποκαταστάθηκε» στη Γαλλία, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επισκεπτόμενος σήμερα Πέμπτη το δημαρχείο της πόλης Πο, όπου συναντήθηκε με εκλεγμένους εκπροσώπους της περιοχής.
Μιλώντας προς τους δημοσιογράφους ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως «βιώσαμε όλοι μια σημαντική στιγμή στη ζωή της Γαλλίας. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Η πρώτη απάντηση είναι η τάξη, η ηρεμία και η αρμονία και στη συνέχεια πρέπει να εργαστούμε για τις βαθύτερες αιτίες αυτού που συνέβη».
«Θα λάβουμε ορισμένες αποφάσεις μεγάλης εμβέλειας τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε εν συνεχεία, ο Mακρόν σημειώνοντας ότι ο γαλλικός λαός είναι «σοκαρισμένος» και ότι ο ίδιος επιθυμεί να δράσει με «αυστηρότητα και αποφασιστικότητα». «Είναι ζήτημα οικονομικών πόρων; Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτή είναι η μόνη απάντηση», συνέχισε, εξαίροντας τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν οι αστυνομικές αρχές τις πρόσφατες ταραχές.
Στο μεταξυ κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης 6 Ιουλίου δεν αναφέρθηκαν βίαια επεισόδια. Μόνο 20 άτομα συνελήφθησαν και ο αριθμός των περιστατικών που καταγράφηκαν είναι μειωμένος, επισημαίνουν οι αρχές.
«Η χθεσινή νύχτα έδειξε ότι η κατάσταση έχει επανέλθει λίγο πολύ στο φυσιολογικό», δήλωσε η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν κατά τη διάρκεια επίσκεψής της σε περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί από τις ταραχές. «Παραμένουμε, φυσικά, σε εξαιρετική επαγρύπνηση, μειώνοντας πολύ σταδιακά τα μέτρα ασφαλείας», πρόσθεσε, λέγοντας επίσης ότι είναι «αποφασισμένη να μην υπάρξει καμία ατιμωρησία για τους δράστες αυτής της βίας».
Τις τελευταίες ημέρες, ο Μακρόν προσπάθησε να επιτύχει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της επίδειξης συμπόνιας και αποφασιστικότητας. Χαρακτήρισε τον πυροβολισμό του 17χρονου Ναέλ Μ. «ασυγχώρητο» και «ανεξήγητο». Αλλά, κατήγγειλε και τις ταραχές ως «απαράδεκτη χειραγώγηση του θανάτου ενός εφήβου».
Η δημόσια πίεση να εξεταστούν πιο προσεκτικά οι πρακτικές της αστυνομίας και οι ισχυρισμοί για ρατσισμό στις δυνάμεις ασφαλείας, πέρα από την επανεξέταση των κανόνων εμπλοκής, αυξάνεται. Το 2017, για παράδειγμα, δόθηκε στους αστυνομικούς το δικαίωμα να πυροβολούν σε διάφορα υποθετικά σενάρια, μεταξύ άλλων όταν ένας οδηγός αρνείται να σταματήσει και θεωρείται κίνδυνος για ζωές.
Με πληροφορίες από Politico, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ