Διεθνή

Μακρόν: «Σε θανάσιμο κίνδυνο η Ευρώπη – Μπορεί να πεθάνει»

«Δεν είμαστε απλώς υποτελείς των Ηνωμένων Πολιτειών»

Parallaxi
μακρόν-σε-θανάσιμο-κίνδυνο-η-ευρώπη-829465
Parallaxi

Η Ευρώπη πρέπει να ξεφύγει από την αυτοεπιβαλλόμενη αφέλειά της ή θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο να πεθάνει. Αυτή ήταν η αυστηρή προειδοποίηση στο επίκεντρο μιας σημαντικής ομιλίας για την ΕΕ που εκφώνησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την Πέμπτη στο Παρίσι.

Επί δύο ώρες στο ιστορικό αμφιθέατρο του πανεπιστημίου της Σορβόννης, ο Γάλλος πρόεδρος έλεγε ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει γρήγορα αν θέλει να επιβιώσει σε έναν κόσμο που αλλάζει.

«Πρέπει να είμαστε διαυγείς και να αναγνωρίσουμε ότι η Ευρώπη μας είναι θνητή. Μπορεί να πεθάνει. Όλα εξαρτώνται από τις επιλογές που θα κάνουμε, και αυτές οι επιλογές πρέπει να γίνουν τώρα», είπε.

Η ομιλία του κ. Μακρόν χαρακτηρίστηκε ως η συνέχεια της ομιλίας-ορόσημο του 2017 στη Σορβόννη, όταν, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, προέτρεψε για πρώτη φορά την Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει σε μεγαλύτερη αυτάρκεια στην άμυνα και την οικονομία.

Ερχόμενη λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, η ομιλία θεωρήθηκε επίσης ως μια προσπάθεια να αναζωογονήσει την εκστρατεία του κόμματός του.

Επί του παρόντος, οι υποστηρικτές του προέδρου υπολείπονται κατά πολύ της σκληρής δεξιάς της Μαρίν Λεπέν.

Σε μια απαισιόδοξη αποτίμηση της έλλειψης ετοιμότητας της Ευρώπης για την «αλλαγή παραδείγματος» που αντιμετωπίζει τώρα ο κόσμος, ο κ. Μακρόν είπε ότι η εχθρότητα της Ρωσίας, η έλλειψη ενδιαφέροντος από τις ΗΠΑ και ο ανταγωνισμός από την Κίνα κινδυνεύουν να αφήσουν την ΕΕ «στο περιθώριο και να υποβιβαστεί».

«Η εποχή κατά την οποία η ΕΕ αγόραζε την ενέργεια και τα λιπάσματά της από τη Ρωσία, ανέθετε την παραγωγή της στην Κίνα και εξαρτιόταν από τις ΗΠΑ για την ασφάλειά της – αυτή η εποχή έχει τελειώσει», δήλωσε.

Σε απάντηση κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να είναι έτοιμοι για «μαζικές στρατηγικές αποφάσεις» για την άμυνα και την οικονομία, υποστηρίζοντας ότι μια μεγάλη δόση προστατευτισμού είναι πλέον απαραίτητη για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Η Ευρώπη πρέπει να οικοδομήσει μια αξιόπιστη ανεξάρτητη άμυνα, είπε, ώστε να μπορεί, αν χρειαστεί, να πάει σε πόλεμο χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Μακρόν πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκοί στρατοί δεν πρέπει να συγχωνευθούν, αλλά πρέπει να μοιραστούν κοινούς στόχους, όπως μια ενδεχόμενη αντιπυραυλική ασπίδα σε όλη την ήπειρο, και ζήτησε τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής στρατιωτικής ακαδημίας. Καθώς τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ – οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου – «δεν σέβονται πλέον τους κανόνες» του ανοικτού διεθνούς εμπορίου, ήταν ζωτικής σημασίας η ΕΕ να πολεμήσει τη δική της γωνία. «Δεν μπορούμε να είμαστε οι μόνοι που υπακούουν στους κανόνες», δήλωσε. «Είμαστε πολύ αφελείς».

Ο πρόεδρος Μακρόν δήλωσε ότι «ανέλαβε πλήρως» την άρνησή του να αποκλείσει την αποστολή χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία, την οποία διατύπωσε για πρώτη φορά σε ομιλία του τον Φεβρουάριο. Είπε ότι η «στρατηγική ασάφεια» αποτελεί σημαντικό μέρος της νέας γεωπολιτικής τάξης. «Γιατί θα πρέπει να πούμε στους Ρώσους ποια είναι τα όριά μας;» διερωτήθηκε.

Ωστόσο, είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει ότι «δεν είμαστε απλώς υποτελείς των Ηνωμένων Πολιτειών… ότι είμαστε μια εξισορροπητική δύναμη που απορρίπτει τον διπολικό [κόσμο]. Δεν είμαστε απλώς ένα μικρό τμήμα της Δύσης».

Ο πρόεδρος είπε επίσης ότι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την επιβίωση της Ευρώπης είναι η δική της αποθράσυνση. «Η Ευρώπη μπορεί να πεθάνει από μόνη της», είπε. «Ο κίνδυνος είναι να συνηθίσουμε όλοι μας να υποτιμούμε τον εαυτό μας».

Έτσι, προέτρεψε τους Ευρωπαίους να επανασυνδεθούν με τις αξίες που έκαναν την ήπειρο διαφορετική.

Η Ευρώπη δεν είναι ένα κομμάτι γης, είναι μία αντίληψη της ανθρωπότητας

«Δεν είμαστε σαν τους άλλους. Δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε αυτό», είπε. «[Η Ευρώπη] δεν είναι απλώς ένα κομμάτι γης, είναι μια αντίληψη της ανθρωπότητας».

Προειδοποιώντας για τους κινδύνους που εγκυμονούν η διαδικτυακή παραπληροφόρηση, η βία και η πορνογραφία, είπε ότι η απάντηση της Ευρώπης θα πρέπει να είναι η επιβολή ενός ορίου ηλικίας 15 ετών για την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Πρέπει να ανακτήσουμε τον έλεγχο της ζωής των παιδιών μας».

Ο τόνος του προέδρου ήταν αισθητά πιο κινδυνολογικός από την ομιλία του πριν από επτά χρόνια, αλλά, όπως είπε, από τότε έχουν συμβεί πολλά.

Χάρηκε που οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι επιτέλους ξυπνούν από την «αφέλειά» τους, αλλά προειδοποίησε ότι δεν έχουν ακόμη εκτιμήσει πλήρως ότι «δεν είμαστε οπλισμένοι απέναντι στους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε».

Η ομιλία θα θεωρηθεί καθησυχαστική για το προεκλογικό του στρατόπεδο, με επικεφαλής την άγνωστη Βαλερί Χαγιέρ, διότι τοποθετεί τη Γαλλία στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης και τονίζει την υπεροχή του κ. Μακρόν έναντι των άλλων ηγετών της ΕΕ.

Πηγή: iEidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα