«Μαύρη Δευτέρα» για τις αγορές – «Πάρτε το φάρμακό σας», προτρέπει ο Τραμπ

Παρά τον πανικό, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε ατάραχος

Parallaxi
μαύρη-δευτέρα-για-τις-αγορές-πάρτ-1301624
Parallaxi

Σοκ στις διεθνείς αγορές προκαλούν οι σαρωτικοί τελωνειακοί δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε Ασία και Ωκεανία να κάνουν βουτιά τη Δευτέρα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, υπερασπιζόμενος τα μέτρα του, παρομοίασε τα δασμολογικά μέτρα με «φάρμακο», λέγοντας πως «μερικές φορές πρέπει να το πάρεις για να γίνεις καλά».

Κατρακύλα στις ασιατικές αγορές

  • Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 βούτηξε έως και 8,8%, με όλες τις 225 μετοχές του δείκτη να κινούνται πτωτικά.
  • Ο δείκτης Topix έχασε 8%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε βουτιά 17,3%, έχοντας καταγράψει συνολική απώλεια 30% τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις.
  • Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 έχασε πάνω από 6%, ενώ στη Νότια Κορέα ο Kospi υποχώρησε κατά 4,4%.

«Μαύρη Δευτέρα» προμηνύεται για τη Wall Street. Πτωτική ήταν η τάση και στα προθεσμιακά συμβόλαια των δεικτών της Wall Street:

  • Ο Dow Jones έδειχνε πτώση -3,56%
  • Ο S&P 500 στο -3,85%

Η τιμή του αμερικανικού πετρελαίου υποχώρησε κάτω από τα 60 δολάρια, επίπεδο που είχε να καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2021.

Παρά τον πανικό, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε ατάραχος:

«Μερικές φορές πρέπει να παίρνεις το φάρμακό σου για να γίνεις καλά», είπε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους, υποβαθμίζοντας τις αντιδράσεις.

Ο Τραμπ αποκάλυψε επίσης πως είχε συνομιλίες με Ευρωπαίους και Ασιάτες ηγέτες που «παρακαλούν» για συμφωνία. Ερωτηθείς για ενδεχόμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, απάντησε:

«Η Ευρώπη έκανε περιουσία στην πλάτη μας. Δεν μας αγοράζουν αρκετά προϊόντα, άρα δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε.»

Για κίνδυνο “αρνητικού σοκ ζήτησης” και αποδυνάμωσης της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη εξαιτίας των δασμών Τραμπ μιλά ο Γ. Στουρνάρας 

Για τον κίνδυνο ενός “αρνητικού σοκ ζήτησης” εξαιτίας των σαρωτικών δασμών που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιεί, στο πλαίσιο συνέντευξής του στους Financial Times, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε σε δυνητικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης, ως αποτέλεσμα του εμπορικού πολέμου ο οποίος προμηνύεται παγκοσμίως, στον απόηχο των δασμών που επέβαλαν οι ΗΠΑ. “Μια αξιοσημείωτη αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη του αναμενόμενου αποδυνάμωση της (σ.σ. οικονομικής) δραστηριότητας, συμπαρασύροντας τον πληθωρισμό χαμηλότερα των στόχων μας”, εξήγησε.

Ο κ. Στουρνάρας προειδοποίησε ότι η ευρωζώνη, βρίσκεται αντιμέτωπη με αυτό το σοκ τη στιγμή κατά την οποία οι προοπτικές ανάπτυξης ήσαν ήδη αδύναμες και ο πληθωρισμός όδευε προς τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα, που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η επόμενη απόφαση της ΕΚΤ επί του ύψους των επιτοκίων, η οποία συναρτάται με το ύψος του πληθωρισμού, αναμένεται τη 17η Απριλίου.

Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την προηγουμένη εβδομάδα ότι η Ουάσινγκτον θα προχωρήσει στην επιβολή δασμών 20% στα περισσότερα ευρωπαϊκά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, οι οποίες αποτελούν τη μεγαλύτερη αγορά για ευρωπαϊκά προϊόντα, με συνολικό μερίδιο πλησίον του 21% των εξαγωγών της ΕΕ το 2024. Η επιβολή ακόμη υψηλότερων δασμών σε κινεζικά προϊόντα ωθεί αναλυτές να προβλέπουν επαναπροσανατολισμό των κινεζικών εξαγωγών από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη, εξέλιξη που θα μπορούσε να σημάνει ακόμη χαμηλότερο επίπεδο πληθωρισμού.

Ενόψει των ανακοινώσεων Τραμπ περί δασμών την προηγουμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ είχε αναφερθεί στην πιθανότητα αναστολής του ρυθμού μείωσης των επιτοκίων, μετά την έκτη κατά σειρά μείωσή τους από τα μέσα του 2024 στο επίπεδο του 2,5%.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε τον Μάρτιο ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 0,5% στο πλαίσιο αυτού του εμπορικού πολέμου “εξαιτίας των αντιποίνων της ΕΕ και μιας πιο αδύναμης ισοτιμίας του ευρώ”.

Αντίθετα, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι “οι δασμοί είναι ασφαλώς αντιπληθωριστικό μέτρο” για την ευρωζώνη. Τόνισε ότι τα προστατευτικά μέτρα των ΗΠΑ είναι “χειρότερα του αναμενομένου” και ότι δημιουργούν “ανεπανάληπτο” βαθμό “παγκόσμιας αβεβαιότητας (σ.σ. ως προς τη χάραξη) πολιτικής”, που βαρύνει στην οικονομική δραστηριότητα.

Ερωτηθείς εάν η κατάσταση θα αιτιολογούσε μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, ο κ. Στουρνάρας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Αν και παραμένει δυσχερής “η ακριβής πρόβλεψη των επιπτώσεων των δασμών”, η επιβολή τους “θα μπορούσε” να μειώσει “από 0,5% ως 1,0%” την ανάπτυξη της ευρωζώνης. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι αναθεώρησε προς το χειρότερο την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη στο 0,9%.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα