Διεθνή

Με μπουλντόζες και τανκς στο Αλ Σιφά η ισραηλινή επιχείρηση

Η απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για παρατεταμένες ανθρωπιστικές παύσεις, απορρίφθηκε από το Ισραήλ

Parallaxi
με-μπουλντόζες-και-τανκς-στο-αλ-σιφά-η-ι-1082186
Parallaxi

Συνεχίζεται η επίθεση του ισραηλινού στρατού στο Αλ Σίφα που χρησιμοποιεί μπουλντόζες και τανκς εντός του συγκροτήματος.

Η απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για παρατεταμένες ανθρωπιστικές παύσεις, απορρίφθηκε από το Ισραήλ που συνεχίζει την επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Μπάιντεν επιμένει ότι υπάρχουν πληροφορίες για ύπαρξη ορμητηρίου της Χαχμάς στο Αλ Σίφα στηρίζοντας το Ισραήλ, χωρίς ωστόσο να έχει προσκομίσει κάποιο στοιχείο.

Στη βόρεια Γάζα έχει απομείνει πλέον μόνο ένα νοσοκομείο, ενώ όλος ο παλαιστινιακός θύλακας αναμένεται να μείνει για ακόμη μία φορά χωρίς επικοινωνία λόγω έλλειψης καυσίμων.

Σύνοψη των σημαντικότερων εξελίξεων

  • Η Λωρίδα της Γάζας συνεχίζει να δέχεται επιθέσεις από τον ισραηλινό στρατό για 41η συνεχόμενη ημέρα. Θάνατοι αναφέρθηκαν σε όλη τη Λωρίδα κατά τη διάρκεια της νύχτας, και ο ΟΗΕ δήλωσε ότι πλέον υπάρχει μόνο ένα νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα με τη δυνατότητα να δεχθεί ασθενείς.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα μετά από μία πρώτη υποχώρησή τους χθες. Είναι όλο και πιο δύσκολο να επικοινωνήσει κανείς με το εκατοντάδες ιατρικό προσωπικό, τους εκτοπισμένους και τους ασθενείς – εκεί νοσηλεύονται και τα πρόωρα μωρά – που βρίσκονται ακόμα μέσα. Αναφορές κάνουν λόγο για ανακρίσεις Παλαιστινίων και για συλλήψεις, καθώς το Ισραήλ προσπαθεί να βρει στοιχεία για το αρχηγείο της Χαμάς που εδώ και καιρό ισχυρίζεται ότι βρίσκεται κάτω από το Αλ Σίφα.
  • Ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε για ακόμα μία φορά την υποστήριξή του στο Ισραήλ – ακόμη και αν οι αποδείξεις αυτές για το κέντρο διοίκησης και ελέγχου είναι προς το παρόν ανύπαρκτες. Είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν τις δικές τους πληροφορίες χωρίς να αναφέρει στα μέσα ενημέρωσης ποιες είναι αυτές οι πληροφορίες.
  • Μετά από περισσότερο από ένα μήνα καταστροφικών συγκρούσεων και περισσότερους από 11.000 Παλαιστίνιους και 1.200 Ισραηλινούς νεκρούς, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την Τετάρτη ψήφισμα με το οποίο ζητά εκτεταμένη ανθρωπιστική παύση και την απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα. Οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία επί του ψηφίσματος, το οποίο δεν αναφέρει τη λέξη «κατάπαυση του πυρός», και το Ισραήλ απέρριψε τη νομικά δεσμευτική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Μπουλντόζες στο Αλ Σίφα

Το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο στρατός του Ισραήλ ανέπτυξε μπουλντόζες στο νοσοκομείο Ας Σίφα.

«Ισραηλινές μπουλντόζες κατέστρεψαν τμήματα της νότιας εισόδου» του κέντρου υγείας, ανέφερε το υπουργείο σε λακωνική ανακοίνωσή του στα αραβικά.

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση στο νοσοκομείο.

«Απόψε διεξάγουμε στοχευμένη επιχείρηση στο νοσοκομείο Σίφα. Συνεχίζουμε να προχωράμε μπροστά», τόνισε μέσω Telegram ο υποστράτηγος Γιαρόν Φίνκελμαν, επικεφαλής των δυνάμεων που διεξάγουν επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 2.300 άνθρωποι, ασθενείς, νοσηλευτικό προσωπικό και εκτοπισμένοι, βρίσκονται στο κτιριακό συγκρότημα.

Ο ισραηλινός στρατός διέγραψε ανάρτηση με το οπλοστάσιο της Χαμάς στο Αλ Σίφα

Ο ισραηλινός στρατός (IDF) κατέβασε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανέβηκε την Πέμπτη στο X, πρώην Twitter, στην οποία καταγράφονταν όπλα που φέρεται να βρέθηκαν μέσα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας.

Οι IDF δεν έδωσαν καμία εξήγηση για τη διαγραφή της ανάρτησης. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα υπάρχει το κέντρο διοίκησης της Χαμάς, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί.

Η Χαμάς απορρίπτει σταθερά τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ενώ χαρακτήρισε τα βίντεο του IDF «σκετς και θεατρινισμούς».

«Τα στοιχεία που παρουσίασε ο στρατός είναι γελοία και άχρηστα. Το Ισραήλ απέτυχε για άλλη μια φορά να αποδείξει αυτό που ισχυρίζεται εδώ και εβδομάδες. Ο στόχος του Ισραήλ είναι να ασκήσει πίεση στα νοσοκομεία και το ιατρικό προσωπικό και να εκτοπίσει τον πληθυσμό», ανέφερε εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Μπάιντεν: Είπα στον Νετανιάχου ότι η λύση των δυο κρατών είναι η μόνη απάντηση στη σύγκρουση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μιλώντας στους δημοσιογράφους (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Kevin Lamarque) μετά τη συνάντησή του με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο Σαν Φρανσίσκο, είπε ότι κατέστησε σαφές στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου πως η λύση δύο κρατών είναι η μόνη απάντηση για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης και η κατοχή της Γάζας θα ήταν λάθος.

Πρόσθεσε πως έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για ν’ απελευθερώσει ομήρους που κρατά η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς στη Γάζα, αλλά αυτό δεν σημαίνει συμμετοχή του αμερικανικού στρατού.

Επανέλαβε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ πίστευαν, όπως και το Ισραήλ, πως η Χαμάς είχε την έδρα της κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα, όπου ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε μια αδιανόητη επιδρομή χθες Τετάρτη, προσθέτοντας ότι η ισλαμιστική οργάνωση διέπραξε εγκλήματα πολέμου.

Ο αμερικανός πρόεδρος υπερασπίστηκε, επίσης, την άρνησή του να ζητήσει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι η Χαμάς παρουσίαζε μια συνεχιζόμενη απειλή για το Ισραήλ και πως οι ισραηλινές δυνάμεις προσπαθούσαν ν’ αποφύγουν τις απώλειες αμάχων.

«Η Χαμάς έχει ήδη δηλώσει δημόσια ότι σχεδιάζει να επιτεθεί ξανά στο Ισραήλ όπως έκανε πριν, κόβοντας κεφάλια μωρών, καίγοντας γυναίκες και παιδιά ζωντανά. Επομένως, η ιδέα ότι θα σταματήσουν και δεν θα κάνουν τίποτα δεν είναι ρεαλιστική», είπε.

Οι αναφορές ότι η Χαμάς αποκεφάλισε μωρά στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ενώ υπάρχουν στοιχεία για απώλειες ισραηλινών αμάχων από διασταυρούμενα πυρά, παρότι η βαρβαρότητα της σφαγής κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι δεν αμφισβητείται.

«Στοχευμένες» επιχειρήσεις

Ο Μπάιντεν υποστήριξε επίσης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις μεταπήδησαν από τους εναέριους βομβαρδισμούς, τους οποίους φαινόταν να παραδέχεται πως ήταν «αδιάκριτοι» εν μέρει, σε πιο στοχευμένες χερσαίες επιχειρήσεις, αφού σύμφωνα με τις αναφορές από τη Γάζα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 11.000 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους πάνω από 4.500 παιδιά.

«Δεν είναι βομβαρδισμός περιοχής. Αυτό είναι διαφορετικό πράγμα. Περνούν μέσα από αυτά τα τούνελ, πάνε στο νοσοκομείο. Φέρνουν επίσης θερμοκοιτίδες ή φέρνουν άλλα μέσα για να βοηθήσουν τους ανθρώπους στο νοσοκομείο και έδωσαν, μου είπαν, στους γιατρούς και τους νοσηλευτές και το προσωπικό την ευκαιρία να διαφύγουν τον κίνδυνο. Αυτή είναι λοιπόν μια διαφορετική ιστορία από αυτήν που πιστεύω ότι συνέβαινε πριν, ο αδιάκριτος βομβαρδισμός» ανέφερε.

Και συνέχισε: «Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις αναγνωρίζουν ότι έχουν την υποχρέωση να επιδεικνύουν όσο μεγαλύτερη προσοχή μπορούν, όταν κυνηγούν τους στόχους τους. Δεν είναι σαν να σπεύδουν στο νοσοκομείο χτυπώντας τις πόρτες, ξέρετε, τραβώντας τους ανθρώπους στην άκρη και πυροβολώντας ανθρώπους αδιακρίτως».

«Συγκρατημένα αισιόδοξος»

Ο Μπάιντεν ισχυρίστηκε επίσης ότι επίκειται μια πιθανή συμφωνία ομήρων, λέγοντας πως οι Ισραηλινοί είχαν συμφωνήσει σε μια «παύση» ως μέρος της συμφωνίας, αλλά στη συνέχεια σταμάτησε απότομα, και δείχνοντας ότι αναγνωρίζει την ανησυχία του υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, πρόσθεσε τελικά: «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος».

Η σθεναρή υπεράσπιση του Μπάιντεν στον ισραηλινό στρατό δεν συμβαδίζει με τις πρόσφατες παρατηρήσεις ανώτερων αξιωματούχων των ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν μετατοπιστεί δίνοντας έμφαση στις εκκλήσεις να τηρηθεί το ανθρωπιστικό δίκαιο και ν’ αποφευχθούν οι απώλειες αμάχων.

Οπως φαίνεται επιβεβαιώνονται οι αναφορές ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ τάσσεται πιο ανεπιφύλακτα υπέρ του Ισραήλ από πολλούς άλλους στην κυβέρνησή του.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα