Διεθνή

Με τις ευλογίες του ΔΝΤ “θεραπεία σοκ” του Μιλέι στην Αργεντινή

Ο νέος πρόεδρος της χώρας ξεκίνησε το ψαλίδισμα των δημοσίων δαπανών για να αντιμετωπίσει πληθωρισμό και έλλειμμα.

Parallaxi
με-τις-ευλογίες-του-δντ-θεραπεία-σοκ-1083679
Parallaxi

Η κυβέρνηση του ακραίου φιλελεύθερου νέου προέδρου της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι, που ανέλαβε την εξουσία προχθές Κυριακή, ανακοίνωσε μεγάλη υποτίμηση, κατά 50% και πλέον, του πέσο, του εθνικού νομίσματος, που διαμορφώνεται στα 880:1 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ (από 391), στο πλαίσιο πακέτου μέτρων σκληρής λιτότητας, θεραπείας «σοκ» για να σταθεροποιηθεί η οικονομία, που είναι αντιμέτωπη με υψηλό πληθωρισμό, υψηλά δημόσια ελλείμματα και δυσβάστακτο κρατικό χρέος.

Η υποτίμηση του πέσο αποτελεί μέρος των μέτρων «εκτάκτου ανάγκης» που ανακοινώθηκαν από τον νέο υπουργό Οικονομίας Λουίς Καπούτο, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων μειώσεων των επιδοτήσεων από το κράτος στις τιμές της ενέργειας και των δημοσίων συγκοινωνιών.

Τα μέτρα αυτά, που παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Οικονομίας σε συνέντευξη Τύπου, έχουν σκοπό να αποφευχθεί η «καταστροφή» που θα έφερνε ο υπερπληθωρισμός, που θα μπορούσε κατά τον κ. Καπούτο να φθάσει το 15.000%.

Το ΔΝΤ εξαίρει τα “τολμηρά” μέτρα του Μιλέι

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) χαιρέτισε χθες Τρίτη το πακέτο «τολμηρών» μέτρων που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής Λουίς Καπούτο.

«Η αποφασιστική εφαρμογή» των μέτρων «θα συμβάλει να σταθεροποιηθεί η οικονομία και θα θέσει τη βάση για πιο βιώσιμη ανάπτυξη που θα οδηγεί ο ιδιωτικός τομέας», ανέφερε το ΔΝΤ, το οποίο έχει χορηγήσει δάνειο ύψους 44 δισεκ. δολαρίων στην τρίτη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα