Μεγάλες διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο Pegasus – Πολλές οι αντιδράσεις

Λαμβάνει διαστάσεις η υπόθεση κατασκοπείας μέσω του λογισμικού Pegasus

Parallaxi
μεγάλες-διαστάσεις-παίρνει-το-σκάνδα-789126
Parallaxi

«Εντελώς απαράδεκτη», εάν ισχύει, χαρακτήρισε την υπόθεση παγκόσμιας κατασκοπείας δημοσιογράφων και αξιωματούχων μέσω ενός Ισραηλινού κακόβουλου λογισμικού η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες σε πολλά μεγάλα μέσα ενημέρωσης, ακτιβιστές, δημοσιογράφοι, αντιπολιτευόμενοι και αντιφρονούντες από ολόκληρο τον κόσμο κατασκοπεύονταν χάρη σε λογισμικό που είχε δημιουργηθεί από την ισραηλινή εταιρεία NSO Group.

Το λογισμικό με το όνομα Pegasus, έχει τη δυνατότητα να εγκατασταθεί μόνο του στη συσκευή χωρίς να χρειάζεται να «ξεγελάσει» τον χρήστη να το κατεβάσει και αφού εγκατασταθεί αποκτά πρόσβαση στα μηνύματα του WhatsApp, το email, τα SMS, τα δεδομένα GPS και το βιβλίο επαφών του τηλεφώνου. Λειτουργεί δηλαδή ως ένας πραγματικός κατάσκοπος όλων των δραστηριοτήτων του χρήστη.

Τηλέφωνα δημοσιογράφων από πολλά μεγάλα μέσα όπως Associated Press, Reuters, CNN, The Wall Street Journal, Le Monde και Financial Times βρίσκονται στη λίστα των περισσότερων από πενήντα χιλιάδων τηλεφωνικών αριθμών οι κάτοχοι των οποίων ενδέχεται να είχαν γίνει στόχος παρακολούθησης του λογισμικού. Στη λίστα αυτή φαίνεται να βρίσκονται επίσης και τα τηλέφωνα πολιτικών και αξιωματούχων από ολόκληρο των κόσμο.

Υπάρχουν υπόνοιες ότι το λογισμικό χρησιμοποιήθηκε σε χώρες με αυταρχικά καθεστώτα για την παρακολούθηση των αντιπάλων τους. Σε μερικές από αυτές τις χώρες έχουν ήδη προκύψει αντιδράσεις, όπως για παράδειγμα στην Ουγγαρία. Βουλευτές της αντιπολίτευσης ζήτησαν έρευνα αφότου ομάδα μέσων ενημέρωσης ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν αγόρασε το κακόβουλο λογισμικό για να κατασκοπεύει δημοσιογράφους, πολιτικούς και επιχειρηματίες που του ασκούσαν κριτική. Συγκεκριμένα μάλιστα φαίνεται ότι τουλάχιστον πέντε δημοσιογράφοι και δέκα Ούγγροι δικηγόροι παρακολουθούνταν από το λογισμικό. Λόγω των αποκαλύψεων αυτών βουλευτές της αντιπολίτευσης ζητούν να γίνει έρευνα για τον εάν όντως το λογισμικό χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση, η οποία όπως είναι φυσικό το αρνείται.

Μαρόκο-υπόθεση Pegasus: Το Μαρόκο απορρίπτει τις κατηγορίες κατασκοπείας

Το Μαρόκο διέψευσε κατηγορηματικά σήμερα την προσφυγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας του στο ισραηλινό λογισμικό Pegasus, προκειμένου να κατασκοπεύσει δημοσιογράφους ή προσωπικότητες της χώρας ή άλλων χωρών, όπως το κατηγορούν διεθνή ΜΜΕ.

Η μαροκινή κυβέρνηση κατήγγειλε ως “αναληθείς” τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι υπηρεσίες ασφαλείας του βασιλείου “διείσδυσαν στα τηλέφωνα διαφόρων δημοσίων προσώπων της χώρας και άλλων χωρών και υπευθύνων διεθνών οργανώσεων μέσω ενός λογισμικού ηλεκτρονικού υπολογιστή”.

Πρόκειται για “ψευδείς ισχυρισμούς, που είναι παντελώς αβάσιμοι. Το Μαρόκο είναι ένα κράτος δικαίου, που εγγυάται τον μυστικό χαρακτήρα των προσωπικών επικοινωνιών (…) στο σύνολο των πολιτών και των ξένων κατοίκων του Μαρόκου”, τονίζεται στο δελτίο τύπου.

“Η κυβέρνηση δεν απέκτησε ποτέ λογισμικά πληροφορικής για να διεισδύσει σε μέσα επικοινωνίας, όπως και οι μαροκινές αρχές δεν έχουν ποτέ προσφύγει σε τέτοιου είδους ενέργειες”, αναφέρει το δελτίο τύπου, όπου προστίθεται πως “η συλλογικότητα των ΜΜΕ (…) αδυνατεί να προσκομίσει αποδείξεις για να στηρίξει αυτούς τους ισχυρισμούς”.

Πληροφορίες: ΑΠΕ

Δείτε επίσης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα