Εργαλείο αναγνώρισης πιθανών δολοφόνων δημιουργείται από την κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας
Οι πληροφορίες που θα αξιοποιεί το πρόγραμμα
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται σε διαδικασία δημιουργίας ενός προγράμματος «πρόβλεψης δολοφονιών», το οποίο έχει ως στόχο να χρησιμοποιήσει τα προσωπικά δεδομένα των ατόμων που είναι γνωστά στις αρχές για να εντοπίσει τους ανθρώπους που είναι πιθανότερο να γίνουν δολοφόνοι.
Οι ερευνητές φέρονται να χρησιμοποιούν αλγορίθμους για να αναλύσουν τις πληροφορίες χιλιάδων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων εγκλημάτων, καθώς προσπαθούν να εντοπίσουν εκείνους που έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαπράξουν σοβαρά, βίαια εγκλήματα.
Το πρόγραμμα ονομαζόταν αρχικά «πρόγραμμα πρόβλεψης ανθρωποκτονιών», αλλά η ονομασία του άλλαξε σε «ανταλλαγή δεδομένων για τη βελτίωση της εκτίμησης κινδύνου». Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ελπίζει ότι το σχέδιο θα συμβάλει στην ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας, αλλά οι ακτιβιστές το έχουν χαρακτηρίσει «ανατριχιαστικό και δυστοπικό».
Το έργο που ξεκίνησε η βρετανική κυβέρνηση
Η ύπαρξη του έργου ανακαλύφθηκε από την ομάδα πίεσης Statewatch και ορισμένες από τις εργασίες του έγιναν γνωστές μέσω εγγράφων που ελήφθησαν από αιτήματα για την ελευθερία της πληροφόρησης.
Η Statewatch αναφέρει ότι στο πλαίσιο του έργου θα χρησιμοποιηθούν δεδομένα από άτομα που δεν έχουν καταδικαστεί για ποινικό αδίκημα, συμπεριλαμβανομένων προσωπικών πληροφοριών σχετικά με τον αυτοτραυματισμό και λεπτομερειών που αφορούν την ενδοοικογενειακή κακοποίηση. Οι αξιωματούχοι το αρνούνται σθεναρά, επιμένοντας ότι έχουν χρησιμοποιηθεί μόνο δεδομένα για άτομα με τουλάχιστον μία ποινική καταδίκη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.
Η κυβέρνηση λέει ότι το έργο είναι σε αυτό το στάδιο μόνο για έρευνα, αλλά οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται θα ενσωματώσουν μεροληψία στις προβλέψεις κατά των μειονοτικών εθνοτήτων και των φτωχών ανθρώπων.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι το πρόγραμμα θα «επανεξετάσει τα χαρακτηριστικά των δραστών που αυξάνουν τον κίνδυνο διάπραξης ανθρωποκτονίας» και «θα διερευνήσει εναλλακτικές και καινοτόμες τεχνικές επιστήμης δεδομένων για την εκτίμηση του κινδύνου ανθρωποκτονίας».
Το έργο θα «παρέχει στοιχεία προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της εκτίμησης του κινδύνου σοβαρών εγκλημάτων και τελικά θα συμβάλει στην προστασία του κοινού μέσω καλύτερης ανάλυσης», πρόσθεσε εκπρόσωπος.
Οι πληροφορίες που θα αξιοποιεί το πρόγραμμα
Το έργο, το οποίο ανατέθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού όταν ήταν στην εξουσία ο Ρίσι Σούνακ, χρησιμοποιεί δεδομένα σχετικά με την εγκληματικότητα από διάφορες επίσημες πηγές, συμπεριλαμβανομένης της Υπηρεσίας Επιτήρησης και δεδομένα από την αστυνομία του Μάντσεστερ πριν από το 2015.
Τα είδη των πληροφοριών που υποβάλλονται σε επεξεργασία περιλαμβάνουν ονόματα, ημερομηνίες γέννησης, φύλο και εθνικότητα, καθώς και έναν αριθμό που ταυτοποιεί τα άτομα στον εθνικό υπολογιστή της αστυνομίας, με βάση όσα έκανε γνωστά ο Guardian.
Ο ισχυρισμός της Statewatch ότι θα χρησιμοποιηθούν δεδομένα από αθώους ανθρώπους και όσους έχουν απευθυνθεί στην αστυνομία για βοήθεια βασίζεται σε ένα μέρος της συμφωνίας ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της GMP.
Ένα τμήμα ανέφερε: «είδος των προσωπικών δεδομένων που θα μοιράζονται» από την αστυνομία με την κυβέρνηση περιλαμβάνει διάφορους τύπους ποινικών καταδικαστικών αποφάσεων, αλλά παρατίθεται επίσης η ηλικία που ένα άτομο εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως θύμα, συμπεριλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας, και η ηλικία που είχε ένα άτομο όταν ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την αστυνομία.
Επίσης, θα κοινοποιούνται – και θα απαριθμούνται στις «ειδικές κατηγορίες δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα» – «δείκτες υγείας που αναμένεται να έχουν σημαντική προγνωστική ισχύ», όπως δεδομένα σχετικά με την ψυχική υγεία, τον εθισμό, την αυτοκτονία και την ευαλωτότητα, τον αυτοτραυματισμό, καθώς και την αναπηρία.
Πιθανή η ενίσχυση των προκαταλήψεων
Η Sofia Lyall, ερευνήτρια του Statewatch, δήλωσε: «Η προσπάθεια του Υπουργείου Δικαιοσύνης να κατασκευάσει αυτό το σύστημα πρόβλεψης δολοφονιών είναι το τελευταίο ανατριχιαστικό και δυστοπικό παράδειγμα της πρόθεσης της κυβέρνησης να αναπτύξει τα λεγόμενα συστήματα «πρόβλεψης» εγκλημάτων.
«Ξανά και ξανά, η έρευνα δείχνει ότι τα αλγοριθμικά συστήματα για την «πρόβλεψη» του εγκλήματος είναι εγγενώς ελαττωματικά».
«Αυτό το τελευταίο μοντέλο, το οποίο χρησιμοποιεί δεδομένα από τη θεσμικά ρατσιστική μας αστυνομία και το Υπουργείο Εσωτερικών, θα ενισχύσει και θα μεγεθύνει τις διαρθρωτικές διακρίσεις που διέπουν το ποινικό νομικό σύστημα», τονίζει.
«Όπως και άλλα συστήματα του είδους του, θα κωδικοποιήσει την προκατάληψη έναντι των φυλετικών και χαμηλού εισοδήματος κοινοτήτων. Η δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου εργαλείου για τη δημιουργία προφίλ ανθρώπων ως βίαιων εγκληματιών είναι βαθιά λανθασμένη και η χρήση τόσο ευαίσθητων δεδομένων σχετικά με την ψυχική υγεία, τον εθισμό και την αναπηρία είναι εξαιρετικά παρεμβατική και ανησυχητική».