Διεθνή

Η Μέγκαν έχει έναν νέο ρόλο να μάθει

Όταν παντρευτεί τον πρίγκιπα Χάρι και ενταχθεί στους κόλπους της βρετανικής μοναρχίας.

Parallaxi
η-μέγκαν-έχει-έναν-νέο-ρόλο-να-μάθει-317410
Parallaxi

Από την υπόκλιση στη βασίλισσα Ελισάβετ έως την προσφώνησή της “Μεγαλειοτάτη”, η Μέγκαν Μαρκλ πρέπει να μάθει τους βασιλικούς κανόνες όταν παντρευτεί τον πρίγκιπα Χάρι και ενταχθεί στους κόλπους της βρετανικής μοναρχίας.

‘Αγραφοι κανόνες ορίζουν πώς πρέπει να συμπεριφέρονται τα μέλη της βασιλικής οικογένειας αλλά και το κοινό όταν βρεθεί κοντά τους. Παρότι πολλά παμπάλαια πρωτόκολλα έχουν παραμεριστεί, υπάρχει ακόμη κάποια εθιμοτυπία που η Μαρκλ πρέπει να τηρεί μετά τον γάμο της με τον εγγονό της βασίλισσας.

“Το πρόβλημα είναι πως πρέπει να θυμάται ότι ως μέλος της βασιλικής οικογένειας την εκπροσωπεί”, δήλωσε ο Γκραντ Χάρολντ, που υπηρέτησε ως οικονόμος του Χάρι όταν εργαζόταν για τον πατέρα του 33χρονου πρίγκιπα, τον πρίγκιπα-διάδοχο Κάρολο και τώρα παρέχει οδηγίες για τρόπους συμπεριφοράς στον βασιλικό οίκο.

“Συνεπώς πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη πίεση για να διασφαλιστεί ότι η Μέγκαν κάνει το σωστό, γιατί το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε η ίδια είναι να κάνει κάτι λάθος ή να υποπέσει σε κάποιο σφάλμα με αποτέλεσμα η ίδια να γίνει πρωτοσέλιδο, γεγονός δυσάρεστο για την ίδια και τη βασιλική οικογένεια”, δήλωσε ο Χάροντ.

Για κάποια που μεγάλωσε στο Λος ‘Αντζελες, η ζωή πίσω από τους τοίχους των Ανακτόρων –όπου οικονόμοι, υπηρέτες και μέλη του προσωπικού του βασιλικού οίκου που συχνά φορούν τη χαριτωμένη τυπική στολή με τα κατακόκκινα γιλέκα και με εχεμύθεια φέρουν εις πέρας την αποστολή τους– δεν θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετική.

“Πιστεύω ότι η Μέγκαν θα τα καταφέρει, ωστόσο θα βρει κάποιες φλυαρίες αφόρητες”, τονίζει ο ‘Αντριου Μόρτον που έχει γράψει μια βιογραφία της μέλλουσας νύφης. “Αυτή ήταν μια κοπέλα υπέρμαχος της ισότητας των φύλων στον ΟΗΕ και τώρα πρέπει να υποκλίνεται στη βασίλισσα, ακόμη στη μέλλουσα συνυφάδα της Κέιτ Μίντλετον στις ιδιωτικές περιστάσεις”.

Ο Χάρολντ αναφέρει ότι το τυπικό πρωτόκολλο που περιβάλλει τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, όπως πότε και σε ποιόν θα γίνει υπόκλιση, πώς θα κάθονται στα επίσημα γεύματα στα Ανάκτορα, πώς θα τρώνε, καθιερώθηκε τον 17ο αιώνα από τον Γάλλο βασιλιά Λουδοβίκο 14ο πριν υιοθετηθεί από άλλους μονάρχες.

“Εθιμοτυπία και πρωτόκολλο έχουν βαρύνοντα ρόλο στη βασιλική οικογένεια. Είναι σημαντικά για τη μοναρχία αιώνες τώρα”, τονίζει ο Χάρολντ. “Οι κανόνες αυτοί λένε τί αναμένεται από τα μέλη της οικογένειας, τί πρέπει να κάνουν και τί να μην κάνουν”.

Όπως για παράδειγμα, έως ότου η Μέγκαν παντρευτεί τον Χάρι και υιοθετήσει το στιλ της “Αυτής Βασιλικής Υψηλότητας” θα πρέπει, αυστηρά μιλώντας, να υποκλίνεται σε όλα τα άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας με αυτόν τον τίτλο, όπως και στην Κέιτ, τη σύζυγο του πρίγκιπα Ουίλιαμ.

Το αυστηρό πρωτόκολλο επιβάλλει επίσης ότι η Μέγκαν πρέπει να περπατά πίσω από τη βασίλισσα, παρότι όπως δηλώνει ο Χάρολντ, αυτό δεν θα το δει ποτέ κανείς δημόσια. Όμως, καθώς η μοναρχία εξελίσσεται και εκσυγχρονίζεται, οι κανόνες αυτοί δεν είναι τόσο σημαντικοί όσο ήταν κάποτε, κάτι που παραδέχεται η βασιλική οικογένεια.

“Δεν υπάρχουν υποχρεωτικοί κώδικες συμπεριφοράς όταν συναντά κανείς τη βασίλισσα ή ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας, αλλά πολύς κόσμος θέλει να τηρούνται αυτοί οι παραδοσιακοί κανόνες”, αναφέρει η ιστοσελίδα της βασιλικής οικογένειας, πριν εξηγήσει πώς γίνεται η υπόκλιση και πώς απευθύνεται ένας κοινός θνητός στους Ουίνδσορ.

“Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας υποκλίνονται στη βασίλισσα”, δηλώνει ο ιστορικός του βασιλικού οίκου Ούγκο Βίκερς. Η βασίλισσα δεν νοιάζεται επί της ουσίας αν ο κόσμος υποκλίνεται σε αυτήν ή όχι. Νομίζω ότι το πρωτόκολλο είναι καθορισμένο και δεν θα είναι δύσκολο να το μάθει η Μέγκαν”.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα