Μελόνι: Απαγορεύει την αναζήτηση παρένθετης μητέρας και εκτός συνόρων – Προσπάθεια να αφανιστεί η ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ιταλία
Ποια είναι η επόμενη ημέρα για την γείτονα χώρα
Τις πληγές της μετράει η Ιταλία, αυτές που προκαλεί η ακροδεξιά κυβέρνηση, που εδώ και δύο χρόνια κάνει πράξη το όραμα της Τζόρτζια Μελόνι, για μια χώρα αφοσιωμένη περισσότερο στην αφύπνιση του εθνικιστικού αισθήματος, παρά στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η παρένθετη μητρότητα ήταν ήδη απαγορευμένη στη γειτονική χώρα, αλλά αυτό δεν πλήρωνε τα «Αδέλφια της Ιταλίας». Από την Τετάρτη, η πρακτική της «ενοικιαζόμενης μήτρας» όπως είχε χαρακτηρίσει η Μελόνι απαξιωτικά την παρένθετη μητρότητα, έλαβε μια μορφή καθολικού εγκλήματος, διεθνούς χαρακτήρα.
«Όπως ακριβώς η τρομοκρατία ή η γενοκτονία» θα πρόσθετε η Washington Post σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης Μελόνι. Ο νέος νόμος απαγορεύει στους πολίτες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, να καταφύγουν στο εξωτερικό.
Italy has blocked all paths for gays to have children after passing law banning international surrogacy.
Follow: @AFpost pic.twitter.com/EdznqadA5S
— AF Post (@AFpost) October 16, 2024
Ποια είναι η επόμενη ημέρα για την Ιταλία
Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι θεσμοθέτησε την ποινικοποίηση της παρένθετης μητρότητας για να προασπιστεί το μοντέλο της «παραδοσιακής οικογένειας» και όσοι δεν συμμορφωθούν, τιμωρούνται. Καθώς η συντηρητική της ατζέντα βρίσκει αντίκρισμα και πλέον, μιλάμε για νομοθεσία των μουσολινικών της ονείρων, η Μελόνι επιβάλλεται, έχοντας φροντίσει οι παραβάτες να τιμωρηθούν. Όσοι δεν συμμορφώνονται, θα έρχονται αντιμέτωποι μέχρι και με ποινή φυλάκισης δύο ετών και πρόστιμα ύψους έως και 1 εκατ. ευρώ (836.000 λίρες Αγγλίας).
Προσπάθεια να αφανιστεί η ΛΟΑΤΚΙ+;
Η απόφαση των «Αδελφών» για τον νέο νόμο, έχει πολλές μεταφράσεις. Η επικρατέστερη από αυτές, θέλει την ακροδεξιά να «χτυπά» ακόμη μια φορά τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.
Σε μια διαμαρτυρία την Τρίτη, πριν την ψηφοφορία του ιταλικού κοινοβουλίου, οι διαδηλωτές στράφηκαν κατά της κυβέρνησης, που «επιτίθεται στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα» και ζημιώνει όσους θέλουν να κάνουν παιδιά, παρά την κατακόρυφη μείωση των γεννήσεων στην Ιταλία.
«Αν κάποιος κάνει παιδί, θα πρέπει να του δοθεί μετάλλιο. Εδώ αντίθετα σε στέλνουν στη φυλακή… αν δεν κάνεις παιδιά με τον παραδοσιακό τρόπο. Πρόκειται για έναν τερατώδη νόμο. Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει κάτι τέτοιο» τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Φράνκο Γκριλίνι, ένας οργισμένος ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ στην Ιταλία.
Italy bans couples from travelling abroad for surrogacy https://t.co/r7AybWLtCv
— BBC News (World) (@BBCWorld) October 16, 2024
Με τη σειρά της, η πρόεδρος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Rainbow Families Alessia Crocini, δήλωσε ότι «το 90% των Ιταλών που επιλέγουν την παρένθετη μητρότητα είναι ετεροφυλόφιλα ζευγάρια. Ως επί το πλείστον, όμως, το κάνουν κρυφά, πράγμα που σημαίνει ότι η νέα απαγόρευση θα επηρεάσει εκ των πραγμάτων μόνο τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια».
Τον Απρίλιο, η Τζόρτζια Μελόνι αποκάλεσε την παρένθετη μητρότητα «απάνθρωπη» πρακτική μιλώντας σε εκδήλωση στη Ρώμη. Είπε ότι η διαδικασία αντιμετωπίζει τα παιδιά ως προϊόντα του σούπερ μάρκετ, απηχώντας τη θέση που εξέφρασε η Καθολική Εκκλησία.
Δεν είναι λίγες οι δημόισιες τοποθετήσεις της Μελόνι, απέναντι στη ΛΟΑΤΚΙ+. Το 2022, η νυν πρωθυπουργός της Ιταλίας, είχε πει «ναι στη φυσική οικογένεια, όχι στο λόμπι των ΛΟΑΤ». Το 2023, η κυβέρνησή της έδωσε εντολή στο δημοτικό συμβούλιο του Μιλάνου να σταματήσει την καταγραφή των παιδιών ομόφυλων γονέων, χωρίς πια να κρύβει τις προθέσεις της.
Οι νόμοι για την παρένθετη μητρότητα σε όλο τον κόσμο
-Η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Γερμανία είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, που απαγορεύουν καθολικά την παρένθετη μητρότητα.
-Στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι παράνομη η πληρωμή για παρένθετη μητρότητα πέραν των εύλογων εξόδων της παρένθετης μητέρας. Η παρένθετη μητέρα θα είναι εγγεγραμμένη στο πιστοποιητικό γέννησης μέχρι να μεταβιβαστεί η γονική μέριμνα μέσω γονικής απόφασης.
-Στην Ιρλανδία, τις Κάτω Χώρες, το Βέλγιο και την Τσεχική Δημοκρατία, δεν είναι δυνατόν να επιβληθεί δικαστικά μια συμφωνία παρένθετης μητρότητας. Το ίδιο ισχύει και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το δικαστήριο θα αποφασίσει τι είναι προς το συμφέρον του παιδιού σε περίπτωση διαφωνίας.
-Η Ελλάδα δέχεται τα ζευγάρια από άλλες χώρες και παρέχει νομική προστασία στους υποψήφιους γονείς. Οι γονείς και η παρένθετη μητέρα πρέπει να υπογράψουν σύμβαση, η οποία εγκρίνεται από το δικαστήριο. Η παρένθετη μητέρα δεν έχει νομικά δικαιώματα επί του παιδιού, το οποίο αναγνωρίζεται ως παιδί των γονέων που το επιθυμούν.
-Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς επιτρέπουν την παρένθετη μητρότητα σε ομόφυλα ζευγάρια και τους αναγνωρίζουν ως νόμιμους γονείς από τη γέννηση.