Διεθνή

Μελόνι: Συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με τον Ερντογάν

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Τουρκία.

Parallaxi
μελόνι-συναντήθηκε-στην-κωνσταντινο-1108756
Parallaxi

Την Τουρκία επισκέφθηκε η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, η οποία συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτή θα είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη της Μελόνι στην Τουρκία, η οποία, σημειώνεται, είχε ασκήσει δριμεία κριτική στον Ερντογάν, πριν αναλάβει πρωθυπουργός της Ιταλίας τον Οκτώβριο του 2022.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του κρατικού πρακτορείου Anadolu, δεν μεταδίδουν πληροφορίες για το περιεχόμενο των συνομιλιών και την ατζέντα της συνάντησης των δύο ηγετών, με το τουρκικό πρακτορείο, μάλιστα, να σημειώνει ότι πρόκειται για «συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών».

Ωστόσο, το τετ α τετ με τον Ερντογάν δεν θεωρείται άσχετο με το γεγονός ότι η Ιταλία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία της G7, στην οποία συμμετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ιταλία, στις αρχές Ιανουαρίου.

Βόλτα στο «Μεγάλο Παζάρι»

Οι κάμερες, πάντως, «συνέλαβαν» την Τζόρτζια Μελόνι σε μία «διακριτική εξερεύνηση στο Μεγάλο Παζάρι» της Κωνσταντινούπολης, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής της στην Τουρκία.

Όπως σημειώνουν τουρκικά ΜΜΕ, «επιδεικνύοντας έντονο ενδιαφέρον για τον τοπικό πολιτισμό, η πρωθυπουργός Μελόνι δοκίμασε τουρκικά γλυκά και περιηγήθηκε στην αγοράς, θαυμάζοντας ιδιαίτερα τις περίπλοκες ταπισερί και τα εκθέματα εκλεκτών κοσμημάτων. Εκλεκτός οικοδεσπότης για την περίσταση αυτή ήταν ο Metin Sönmez, διευθυντής λειτουργίας του διάσημου εστιατορίου Poolside Restaurant στο Μεγάλο Παζάρι».

Τι γράφουν τα ιταλικά ΜΜΕ

Σύμφωνα με πηγές της ιταλικής κυβέρνησης, η συνάντηση της Τζόρτζια Μελόνι με τον Τούρκο πρόεδρο διήρκεσε δυόμιση ώρες.

Κύρια θέματα συζήτησης, όπως γράφει στον ιστότοπό της η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ήταν το μεταναστευτικό – ιδίως οι ροές από τη Λιβύη προς την Κάτω Ιταλία, δια της θαλάσσιας οδού – η ασφάλεια στη Μεσόγειο, οι εμπορικές συναλλαγές των δυο χωρών και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία.

Ιταλικές πηγές αναφέρουν ότι πέρυσι μειώθηκαν κατά 56% οι θαλάσσιες ροές παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία προς την Ιταλία. Οι δυο χώρες, παράλληλα, σύμφωνα με την La Repubblica, σκοπεύουν να αυξήσουν την συνεργασία τους και σε ό,τι αφορά την Λιβύη.

Η σημερινή (20/1) συνάντηση, τέλος, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης της Ρώμης, αποτέλεσε ευκαιρία για να συζητηθεί και το θέμα των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, από οικονομικής, πολιτικής και εμπορικής απόψεως.

Πηγή: in.gr
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα