Διεθνή

Μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας παραιτείται – Διέρρεε τα ονόματα των νικητών των βραβείων Νόμπελ

Η Καταρίνα Φρόστενσον επιλέγει τώρα να φύγει από τη Σουηδική Ακαδημία.

Parallaxi
μέλος-της-σουηδικής-ακαδημίας-παραιτ-364592
Parallaxi

Η Σουηδική Ακαδημία, που απονέμει το Βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας, ανακοίνωσε σήμερα πως ένα από τα μέλη της θα αποχωρήσει αφού έρευνα έδειξε ότι ήταν υπεύθυνη για τη διαρροή των ονομάτων των νικητών.

Η ποιήτρια Καταρίνα Φρόστενσον και ο φωτογράφος σύζυγός της Ζαν-Κλοντ Αρνό, ο οποίος φυλακίστηκε πέρυσι για βιασμό, βρέθηκαν στο επίκεντρο ενός σκανδάλου στη Σουηδική Ακαδημία το οποίο οδήγησε την τελευταία στην απόφαση να μην απονείμει το Βραβείο Λογοτεχνίας πέρυσι. Φέτος το βραβείο θα έχει δύο νικητές.

Η Ακαδημία ανέφερε ότι θα καταβάλει στην Φρόστενσον, η οποία αρνείται ότι παραβίασε τους κανόνες εμπιστευτικότητας, μηνιαία σύνταξη περίπου 1.400 δολαρίων ΗΠΑ και επίδομα ενοικίου, έπειτα από έναν διακανονισμό.

«Η Καταρίνα Φρόστενσον επιλέγει τώρα να φύγει από τη Σουηδική Ακαδημία», ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

Η Ακαδημία, που ιδρύθηκε τον 18ο αιώνα προκειμένου να διασφαλίσει την προστασία της σουηδικής γλώσσας, επιλέγει τον νικητή του Βραβείου Νόμπελ μόνο στο πεδίο της λογοτεχνίας. Τα βραβεία στους τομείς της επιστήμης, της ιατρικής και των οικονομικών επιλέγονται από άλλα σουηδικά ιδρύματα και το βραβείο ειρήνης από μια νορβηγική επιτροπή.

Πέρυσι, ο Αρνό, σύζυγος της Φρόστενσον, κρίθηκε ένοχος δύο κατηγοριών για βιασμό και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2,5 ετών.

Ο Αρνό, που ήταν επικεφαλής ενός πολιτιστικού ινστιτούτου το οποίο είχε δοσοληψίες με την Ακαδημία, κατηγορείτο επίσης για διαρροή των ονομάτων των νικητών του βραβείου Νόμπελ σε πολλές περιπτώσεις τα οποία είχε μάθει από τη σύζυγό του. Αρνείται την κατηγορία.

Πολλά μέλη της Ακαδημίας αποχώρησαν μετά το σκάνδαλο. Από τότε η Ακαδημία έχει διορίσει πολλά νέα μέλη και έχει συστήσει μια νέα επιτροπή για το βραβείο, με στόχο να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του κοινού και να διατηρήσει το δικαίωμα να επιλέγει τους νικητές του πιο περίβλεπτου λογοτεχνικού βραβείου στον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα