Μερτς: Το Βερολίνο χρηματοδοτεί ουκρανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Αντιδράσεις από τη Ρωσία

Parallaxi
μερτς-το-βερολίνο-χρηματοδοτεί-ουκρα-1314552
Parallaxi

Οι πιέσεις προς τη Ρωσία εντείνονται και οι δηλώσεις κορυφαίων ηγετών της Δύσης φανερώνουν την πολυπλοκότητα μιας «ειρηνευτικής διαδικασίας» που δεν έχει ακόμη αρχίσει.

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς διαβεβαίωσε σήμερα ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να εντείνει τις πιέσεις προς το Κρεμλίνο, επισημαίνοντας ότι το Βερολίνο χρηματοδοτεί ουκρανικής κατασκευής πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς «χωρίς περιορισμούς στην εμβέλεια».

«Δεν θα αποκαλύψουμε λεπτομέρειες δημοσίως», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι τεχνικές και στρατιωτικές διαστάσεις της συνεργασίας καλύπτονται από διαβαθμισμένες διαβουλεύσεις.

Εχοντας δίπλα του τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τόνισε ότι η Γερμανία θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει πως «ο Nord Stream 2 δεν θα επανεκκινήσει ποτέ», ενώ πρόσθεσε πως η στρατηγική πίεσης στη Μόσχα «ανοίγει τον δρόμο για διαπραγματεύσεις».

Ο Μερτς επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να στηρίξουν τεχνικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών είναι «απαραίτητη» για την επιτυχία κάθε διαπραγμάτευσης.

Tόνισε ότι το ζήτημα της χρηματοδότησης της Ουκρανίας θα τεθεί εκ νέου στο επικείμενο G7, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική σημασία της συνέχισης της ευρωπαϊκής και διατλαντικής στήριξης προς το Κίεβο. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ειρηνευτικής πρωτοβουλίας, απάντησε ότι η Ρωσία «δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ουκρανία». «Οι μαζικές αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο δεν είναι η γλώσσα της ειρήνης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε επικρίσεις για έλλειψη διπλωματικής δράσης, δήλωσε: «Oποιος ισχυρίζεται ότι δεν έχουμε κάνει αρκετή διπλωματία για να τερματιστεί ο πόλεμος, αγνοεί πλήρως τι συνέβη τις τελευταίες τρεις εβδομάδες».

Συμφωνίες για επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία

«Η Ουκρανία και η Γερμανία έχουν συνάψει νέες συμφωνίες για επενδύσεις στον τομέα της άμυνας», ανακοίνωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Αν και δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες, υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας με τη στήριξη των συμμάχων της χώρας.

Εντείνονται οι πιέσεις της Δύσης στη Ρωσία

Ωστόσο, η ατμόσφαιρα δεν παραπέμπει σε αποκλιμάκωση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε δημόσια τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι «παίζει με τη φωτιά», προκαλώντας άμεση αντίδραση από τη Μόσχα.

Ο Τραμπ, σε ανάρτησή του στο Truth Social, προειδοποίησε ότι «πραγματικά άσχημα πράγματα» θα είχαν ήδη συμβεί στη Ρωσία, αν δεν μεσολαβούσε ο ίδιος. «Αυτό που δεν καταλαβαίνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ότι, αν δεν υπήρχα εγώ, θα είχαν ήδη συμβεί ΠΟΛΥ ΚΑΚΑ πράγματα στη Ρωσία», έγραψε.

Η απάντηση του Κρεμλίνου ήταν διπλή. Ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ, δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «δεν είναι επαρκώς πληροφορημένος» για την πραγματική κατάσταση στον πόλεμο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι η διοίκηση Τραμπ καταβάλλει «σημαντικές προσπάθειες» για την ειρηνική διευθέτηση και εξέφρασε «ευγνωμοσύνη για τις πρωτοβουλίες διαμεσολάβησης του προέδρου Τραμπ προσωπικά».

Οπως είπε, «η Ρωσία –όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες– έχει τα δικά της εθνικά συμφέροντα, που είναι πάνω απ’ όλα».

Ο ίδιος ο Πούτιν, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία άνω των δύο ωρών με τον Τραμπ στις 19 Μαΐου, δήλωσε ότι συμφώνησε να προχωρήσει σε κοινή εργασία με την Ουκρανία πάνω σε μνημόνιο που θα περιγράφει τα βασικά σημεία μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, περιλαμβανομένου του χρονοδιαγράμματος για κατάπαυση του πυρός.

Ο Πεσκόφ επιβεβαίωσε πως η Ρωσία ετοιμάζεται για νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, ενώ διατηρεί ανοιχτή επικοινωνία με την Ουάσιγκτον.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 296 ουκρανικά drones σε 13 περιοχές μέσα σε μία νύχτα, ενώ η Ουκρανία δήλωσε ότι δέχθηκε 88 drones και πέντε βαλλιστικούς πυραύλους.

Οι ρωσικές δυνάμεις προωθήθηκαν πέρα από τα σύνορα της περιφέρειας Κουρσκ, καταλαμβάνοντας χωριά στο ουκρανικό Σούμι, στα βορειοανατολικά της χώρας.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 50.000 στρατιώτες κοντά στο Σούμι, αλλά διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί μέτρα για την αποτροπή μεγάλης κλίμακας επίθεσης.

Ο Πούτιν, σύμφωνα με τη ρητορική του τελευταίου διαστήματος, επιδιώκει τη δημιουργία «νεκρής ζώνης» στα σύνορα Ρωσίας–Ουκρανίας, ενώ ο νέος υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Αντρέι Μπελούσοφ, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί την κρίση ως πρόσχημα για την ενίσχυση της παρουσίας του στην Ανατολική Ευρώπη και τη Βαλτική.

Τόνισε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν πρόοδο σε όλο το μέτωπο.

Πηγή: Kathimerini.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα