Μεσανατολικό: Παραδόθηκαν δύο Ισραηλινοί όμηροι από τη Χαμάς στον Ερυθρό Σταυρό

Ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός - Οι διαπραγματευτές πιέζουν για μια νέα διήμερη παράταση της εκεχειρίας

Parallaxi
μεσανατολικό-παραδόθηκαν-δύο-ισραηλ-1088570
Parallaxi

Δύο Ισραηλινοί που κρατούνταν όμηροι από τη Χαμάς παραδόθηκαν σε μέλη της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) στη Λωρίδα της Γάζας και βρίσκονται «καθ’ οδόν προς το Ισραήλ», ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός.

Οι όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Από την Παρασκευή, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα απελευθερώνει περίπου δέκα ομήρους κάθε μέρα και το Ισραήλ αποφυλακίζει τριπλάσιο αριθμό Παλαιστίνιων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές. «Και άλλοι Ισραηλινοί όμηροι θα παραδοθούν στην ΔΕΕΣ μέσα στις επόμενες ώρες», τόνισε ο ισραηλινός στρατός.

  • Ισραήλ-Ισπανία : Ανακαλείται η Ισραηλινή πρέσβειρα στην Ισπανία μετά τις δηλώσεις του Πέδρο Σάντεθ    

Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακαλεί “για διαβουλεύσεις” την πρέσβειρά του στην Ισπανία, μετά τις «σκανδαλώδεις» δηλώσεις του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ για τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

«Λόγω των σκανδαλωδών δηλώσεων του Ισπανού πρωθυπουργού, ο οποίος επανέλαβε αβάσιμους ισχυρισμούς, αποφάσισα να ανακαλέσω τη Ισραηλινή πρέσβειρα στην Ισπανία» Ροντίκα Ραντιάν-Γκόρνον για «διαβουλεύσεις» στην Ιερουσαλήμ, εξήγησε με ανάρτηση στο Χ ο Έλι Κοέν.

  • Γαλλία-Μεσανατολικό: Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, μετά τη σύνοδο της COP28 στο Ντουμπάι, θα μεταβεί στο Κατάρ για το ζήτημα της απελευθέρωσης των ομήρων

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP28) που θα πραγματοποιηθεί στο Ντουμπάι, θα μεταβεί στο Κατάρ όπου θα έχει διαβουλεύσεις για το ζήτημα της απελευθέρωσης των ομήρων που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς. Ο Γάλλος πρόεδρος θα έχει επίσης συναντήσεις στο Ντουμπάι, όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ, με τους επικεφαλής πολλών κρατών της περιοχής μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου ‘Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ, αλλά και ο πρόεδρος του Ισραήλ Ιτσχάκ Χέρτζογκ.

  • Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατηγορούν το ολλανδικό κράτος για “συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου” στη Γάζα

Ολλανδικό δικαστήριο πρόκειται να ερευνήσει τη Δευτέρα την καταγγελία οργανώσεων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υποστηρίζουν ότι το ολλανδικό κράτος είναι συναυτουργός εγκλημάτων πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας επειδή παρέδωσε εξαρτήματα μαχητικών αεροσκαφών F-35 στο Ισραήλ. Οι οργανώσεις αυτές, μεταξύ των οποίων είναι και τα παραρτήματα της Διεθνούς Αμνηστίας και της Oxfam στην Ολλανδία, λένε ότι η χώρα «συμβάλλει στις μεγάλης κλίμακας και σοβαρές παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου από το Ισραήλ στη Γάζα» επειδή επέτρεψε την εξαγωγή ανταλλακτικών για τα ισραηλινά μαχητικά ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται.

Η υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας είπε στο πρακτορείο ANP ότι δεν μπορεί να σχολιάσει την υπόθεση ενόψει της εκδίκασής της.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η εφημερίδα NRC έγραψε, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, ότι η Ολλανδία επέτρεψε την αποστολή ανταλλακτικών για τα ισραηλινά F-35 παρά τις προειδοποιήσεις νομικών συμβούλων ότι τα μαχητικά αυτά χρησιμοποιούνταν για βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας και αυτό θα μπορούσε να συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Μέχρι να εφαρμοστεί η παύση του πυρός, το Ισραήλ βομβάρδιζε τη Γάζα επί επτά εβδομάδες, σε αντίποινα για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου σε ισραηλινό έδαφος από τη Χαμάς, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι και άλλοι 240 απήχθησαν. Οι παλαιστινιακές υπηρεσίες υγείας λένε ότι έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα περισσότεροι από 15.000 Γαζαίοι. Πολλοί αξιωματούχοι του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου και του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι τα αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ στη Γάζα μπορεί να ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου, δεδομένου του υψηλού αριθμού των αμάχων μεταξύ των θυμάτων. Το Ισραήλ αρνείται τις καταγγελίες ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου, τονίζοντας ότι οι δυνάμεις του τηρούν το διεθνές δίκαιο όταν πολεμούν Παλαιστίνιους μαχητές που δρουν σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές.

«Να κλιμακωθεί η αντίσταση» κατά του Ισραήλ ζήτησε η Χαμάς αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την επίθεση με πυροβόλα όπλα το πρωί της Πέμπτης (30/11) στην Ιερουσαλήμ, κατά την οποία τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

«Οι αδελφοί Μουράντ Νεμρ (38 ετών) και Ιμπραχίμ Νεμρ (30 ετών) (…), μέλη των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ από τη Σουρ Μπάχερ», συνοικία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, «θυσιάστηκαν διεξάγοντας επιχείρηση» κατά την οποία «σκοτώθηκαν τρεις έποικοι και τραυματίστηκαν άλλοι», ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της.

H παλαιστινιακή οργάνωση πρόσθεσε ότι «η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε ως φυσική απάντηση στα πρωτοφανή εγκλήματα που διαπράττει η κατοχή», αναφερόμενη στη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα και την αντιμετώπιση των Παλαιστίνιων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές.

Η ισραηλινή αστυνομία επιβεβαίωσε ότι οι δύο δράστες της επίθεσης, αδέλφια από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, σκοτώθηκαν μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν εναντίον πολιτών που περίμεναν σε στάση λεωφορείου στην Ιερουσαλήμ.

Το βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση:

10 ομήρους απελευθερώνει σήμερα η Χαμάς

Παράλληλα, πηγή της Χαμάς δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι σήμερα θα απελευθερωθούν 10 Ισραηλινοί όμηροι -δύο από τους οποίους έχουν και ρωσική υπηκοότητα- στο πλαίσιο της συμφωνίας ανακωχής με το Ισραήλ.

Η αρχική συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς προέβλεπε τετραήμερη ανακωχή, η οποία έχει παραταθεί δύο φορές μέχρι στιγμής.

Η παράταση, που ανακοινώθηκε σήμερα, λήγει αύριο, Παρασκευή.

Οι διαπραγματευτές πιέζουν για μια νέα διήμερη παράταση της εκεχειρίας

Αιγύπτιοι και Καταριανοί διαπραγματευτές ασκούν πιέσεις για μια νέα διήμερη παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα σε συνδυασμό με περισσότερες απελευθερώσεις κρατουμένων και αύξηση στην παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ανέφερε σήμερα ανακοίνωση της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφόρησης.

Η σημερινή παράταση περιλαμβάνει την απελευθέρωση δέκα Ισραηλινών που συνελήφθησαν όμηροι από την Χαμάς και 30 παλαιστινίων ομήρων καθώς και την παροχή των ίδιων επιπέδων ανθρωπιστικής βοήθειας όπως και τις προηγούμενες έξι ημέρες, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφόρησης της Αιγύπτου (SIS) Ντία Ρασουάν.

«Η Αίγυπτος θα συνεχίσει να καταβάλλει τις εντονότερες προσπάθειές της για να διασφαλίσει τη συνεχιζόμενη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς το βόρειο και το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα