Μέση Ανατολή: Ένα βήμα πριν τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα – Νετανιάχου: Η Χαμάς είναι νεοναζί

Νέα «βροχή» από ρουκέτες της Χαμάς στο Ισραήλ – Εκρήξεις σε Ιερουσαλήμ, Τελ Αβίβ και άλλες πόλεις - Πληροφορίες για ταξίδι Μπάιντεν στο Ισραήλ

Parallaxi
μέση-ανατολή-ένα-βήμα-πριν-τη-χερσαία-ε-1070479
Parallaxi

Θα νικήσουμε γιατί πρόκειται για την ίδια μας την ύπαρξη – Μέρος του άξονα του κακού που συνθέτουν Ιράν και Χεζμπολάχ είναι η Χαμάς, είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στην Κνεσέτ

Στην εναρκτήρια συνεδρίαση της χειμερινής διάσκεψης της Κνεσέτ μίλησε σήμερα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως το Ισραήλ θα φτάσει στην τελική νίκη απέναντι στη Χαμάς, την οποία χαρακτήρισε «μια νέα εκδοχή του ναζισμού».

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με την καταστροφή που μας βρήκε πριν από δέκα ημέρες. Θα ερευνήσουμε τα πάντα μέχρι τέλους», είπε αρχικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «τώρα είμαστε ενωμένοι για έναν στόχο – τη νίκη. Θα νικήσουμε γιατί πρόκειται για την ίδια την ύπαρξή μας σε αυτόν τον χώρο, ο οποίος έχει πολλές σκοτεινές δυνάμεις».

«Η Χαμάς είναι μέρος του άξονα του κακού, που συνθέτουν το Ιράν και η Χεζμπολάχ. Θέλουν να επιστρέψουν τη Μέση Ανατολή στην άβυσσο», είπε, ακόμα, ο Νετανιάχου. «Τώρα πολλοί άνθρωποι στον κόσμο καταλαβαίνουν ποιον έχει απέναντί του το Ισραήλ. Καταλαβαίνουν ότι η Χαμάς είναι μια νέα εκδοχή του ναζισμού. Και όπως ο κόσμος ενώθηκε για να νικήσει τους Ναζί και το ISIS, έτσι πρέπει να ενωθούμε και εμείς για να νικήσουμε τη Χαμάς», τόνισε.

«Συναντήθηκα χθες με τους εκπροσώπους των οικογενειών των απαχθέντων. Είμαστε δεσμευμένοι απέναντι σε όλες τις οικογένειες. Δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια για την επιστροφή των αδελφών μας», είπε, αναφερόμενος στους ομήρους που κρατά η Χαμάς στη Γάζα.

  • Νέα «βροχή» από ρουκέτες της Χαμάς στο Ισραήλ – Εκρήξεις σε Ιερουσαλήμ, Τελ Αβίβ και άλλες πόλεις

Συναγερμός σήμανε πριν από λίγη ώρα στο Ισραήλ, με τις σειρήνες να ηχούν στην πρωτεύουσα Ιερουσαλήμ για νέα επίθεση της Χαμάς με ρουκέτες, την ώρα που αναβρασμός επικρατεί και στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες η συνεδρίαση της Κνεσέτ (το ισραηλινό κοινοβούλιο), που ήταν σε εξέλιξη, διακόπηκε, με τους συμμετέχοντες να εκκενώνουν την αίθουσα προς αναζήτηση καταφυγίου.

Έτοιμοι για τη χερσαία επιχείρηση  

Δύο παράλληλες και εντελώς διαφορετικές επιχειρήσεις εξελίσσονται γύρω από τη Μέση Ανατολή. Την ίδια στιγμή που η πολεμική επιχείρηση ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς βάφεται καθημερινά στο αίμα, εκδηλώνεται σειρά διεθνών πρωτοβουλιών για την κατάπαυση του πυρός που ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, 16 του μηνός.

Η ανάφλεξη που απειλεί με γενίκευση σε όλη τη Μέση Ανατολή έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 4.100 ανθρώπους και στις δύο εμπόλεμες πλευρές, δηλαδή το Ισραήλ και τη Χαμάς, στη μεγάλη πλειοψηφία τους άμαχοι Ισραηλινοί και κάτοικοι της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δεν θα στοχοθετεί για κάποιες ώρες σήμερα τους δρόμους που οδηγούν από το βόρειο τμήμα της Γάζας στο νότιο, την ώρα που ετοιμάζει χερσαία επιχείρηση εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα, όπου κυριαρχεί η Χαμάς.

«Θα αποφύγουμε να στοχοθετήσουμε τους καθορισμένους άξονες έως τις 12 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)», είχε δηλώσει ο Αβιχάι Αντραέ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

«Για την ασφάλειά σας εκμεταλλευθείτε αυτό το διάστημα για να μετακινηθείτε από τα βόρεια και την πόλη της Γάζας προς τον νότο», είχε προειδοποιήσει ο ίδιος.

Ως γνωστόν, το Ισραήλ έχει καλέσει τους κατοίκους του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας, περίπου 1,1 εκατ. ανθρώπους, να μετακινηθούν προς τα νότια, σημειώνοντας ότι πλήττει την πόλη της Γάζας με στόχο να καταστρέψει τα επιχειρησιακά κέντρα της Χαμάς.

Από τις 7 Οκτωβρίου πάντως, 2.750 κάτοικοι του θύλακα έχουν σκοτωθεί και 9.700 έχουν τραυματιστεί, ενώ περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχουν βρει τραγικό θάνατο στο Ισραήλ.

Επίσης, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι 199 άνθρωποι κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς, σύμφωνα με επικαιροποιημένο απολογισμό, καθώς ο προηγούμενος έκανε λόγο για 155 ομήρους. «Ενημερώσαμε τις οικογένειες των 199 ομήρων», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ.

Πόλεμος και διπλωματία – Οι ελπίδες για εκεχειρία

Νωρίτερα, η είδηση που μετέδωσε το Reuters, ότι ΗΠΑ, Ισραήλ και Αίγυπτος συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός, διαψεύστηκε άμεσα, από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εκεχειρία και ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα». Αλλά και ο Ιζάτ αλ Ρισκ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Χαμάς, επίσης δήλωσε ότι οι πληροφορίες περί συμφωνίας εκεχειρίας «είναι αναληθείς».

Μάλιστα, το Ισραήλ ενεργοποίησε σχέδιο για την απομάκρυνση των κατοίκων 28 χωριών που βρίσκονται σε απόσταση έως δύο χιλιομέτρων κατά μήκος των βορείων συνόρων του με τον Λίβανο. Ένα από τα χωριά στο βόρειο Ισραήλ, η Στούλα, δέχθηκε πυραυλική επίθεση από τη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ χθες, Κυριακή. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι σκοτώθηκε ένας άμαχος.

Στο μεταξύ, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι κατήγγειλε νωρίτερα ότι το Ισραήλ δεν έχει επιτρέψει το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα για την ασφαλή έξοδο των Παλαιστινίων, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας «επικίνδυνη».

«Την άμεση διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων» στη Λωρίδα της Γάζας και τη δημιουργία «διαδρόμων» για να δοθεί βοήθεια στον πληθυσμό, ζήτησε ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου. «Αξιώνουμε την άμεση παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και το άνοιγμα ασφαλών διαδρόμων για την παροχή βοήθειας στον πληθυσμό», δήλωσε ο Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ, στη διάρκεια συνόδου των υπουργών Δικαιοσύνης των αραβικών χωρών στη Βαγδάτη.

Καθοριστικής σημασίας για τα επόμενα βήματα του πολέμου, που μαίνεται για 10η ημέρα, θα είναι το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που έχει συγκαλέσει για τις 8 το βράδυ τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας στο στρατιωτικό αρχηγείο του Τελ Αβίβ, ο Μπένιαμιν Νετανιάχου, όπου δεν αποκλείεται να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις για τη Λωρίδα της Γάζας.

Η Μέση Ανατολή βρίσκεται «στο χείλος της αβύσσου»!

Ο επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha), Μάρτιν Γκρίφιθς ετοιμάζεται να επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή για να στηρίξει τις διαπραγματεύσεις που έχουν στόχο την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας. Ο Γκρίφιθς δήλωσε ότι το γραφείο του βρίσκεται «σε ενδελεχείς συζητήσεις» με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και άλλους.

Εκπρόσωπος του Ocha επεσήμανε ότι ο Γκρίφιθς σκοπεύει να βρίσκεται στο Κάιρο αύριο Τρίτη και αργότερα να μεταβεί σε άλλα σημεία στην περιοχή, ένα ταξίδι που αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες.

Ωστόσο, δεν έχουν εκλείψει εντελώς οι ελπίδες ότι έστω και την τελευταία στιγμή προτού αρχίσει η χερσαία επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων, θα «χτυπήσει» η διπλωματία, σταματώντας τις εχθροπραξίες.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας συναντάται στο Κάιρο με τον πρόεδρο της Αιγύπτου και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εξεύρεση διπλωματικών οδών.

Για τον ίδιο σκοπό, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, θα ταξιδέψει αύριο στο Ισραήλ, όπως μετέδωσε το δίκτυο ntv επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

Στο Ισραήλ επέστρεψε από το Κάιρο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, για δεύτερο γύρο διπλωματικών επαφών.

Αύριο, Τρίτη, 17 Οκτωβρίου, οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ θα συνεδριάσουν μέσω τηλεδιάσκεψης σε μία έκτακτη σύνοδο κορυφής. Σε μία αυστηρή δήλωση που διάβασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, οι «27» υπερασπίστηκαν το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά είπαν ότι πρέπει να είναι «σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε χθες Κυριακή τη Χαμάς να αφήσει ελεύθερους όλους τους ομήρους που κρατά, και το Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποιώντας πως η Μέση Ανατολή βρίσκεται «στο χείλος της αβύσσου»!

  • Πέρασμα της Ράφα: Πηγή ζωής για τη Γάζα – Ο ρόλος Αιγύπτου και Ισραήλ

Στο νότιο άκρο της Γάζας εκεί που είναι τα σύνορα με την Αίγυπτο βρίσκεται το πέρασμα της Ράφα, το οποίο τα τελευταία 24ωρα γίνονται αγωνιώδεις προσπάθειες από τη διεθνή κοινότητα για να ανοίξει για τους ξένους υπηκόους και τους κατοίκους που έχουν διπλή υπηκοότητα και για να μπορέσει να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια.

Αυτό θα σημάνει μια διαφυγή από τον πόλεμο για έναν περιορισμένο αριθμό Παλαιστινίων. Αλλά οι περισσότεροι από τα 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους της Γάζας θα παραμείνουν παγιδευμένοι μέσα στον κατεστραμμένο από τον πόλεμο θύλακα. Άγνωστο παραμένει αν θα επιτραπεί να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα με δεκάδες φορτηγά να περιμένουν στο πέρασμα το πράσινο φως.

Η Ράφα είναι η μόνη πύλη της Γάζας προς τον υπόλοιπο κόσμο που δεν ελέγχεται άμεσα από το Ισραήλ.

Υπάρχουν άλλα δύο το Ερέζ στη βόρεια Γάζα και το Κερέμ Σαλόμ που εξυπηρετεί εμπορικούς σκοπούς. Αμφότερα ελέγχονται από το Ισραήλ.

Βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Αιγύπτου στο πλαίσιο συμφωνίας με το Ισραήλ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, ποτέ δεν ήταν ένα κανονικό, πλήρως ανοιχτό συνοριακό πέρασμα.

Έχει κλείσει για ημέρες, εβδομάδες και μήνες κάθε φορά ανάλογα με τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Όταν ανοίγει είναι συχνά διακοπτόμενο και μπορεί ξαφνικά να κλείσει ξανά.

Οι κάτοικοι της Γάζας δεν ξέρουν ποτέ πότε θα ανοίξει ή για πόσο, οπότε είναι αδύνατο για αυτούς να προγραμματίσουν τη ζωή τους.

Μάλιστα οι Παλαιστίνιοι που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το συνοριακό πέρασμα πρέπει να ενημερώσουν τις τοπικές παλαιστινιακές αρχές δύο έως τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα και μπορεί να απορριφθούν είτε από τις παλαιστινιακές είτε από τις αιγυπτιακές αρχές με ελάχιστη προειδοποίηση ή εξήγηση.

Όταν το πέρασμα είναι ανοιχτό, είναι γεμάτο με ανθρώπους, μερικές φορές χιλιάδες, που δεν ήξεραν αν θα τα κατάφερναν. Όποιος βρίσκεται έξω από τη Γάζα όταν κλείσει η Ράφα, δεν έχει καμία πιθανότητα να ξαναμπεί.

Η Αίγυπτος ελέγχει αυστηρά το πέρασμα της Ράφα με τους Παλαιστίνιους να την κατηγορούν ότι είναι συνένοχη στην πολιορκία της Γάζας αρνούμενη να κρατήσει τα σύνορα μόνιμα ανοιχτά 24 ώρες την ημέρα.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για την Αίγυπτο να ανοίξει τώρα αυτό το πέρασμα και να επιτρέψει σε εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της Γάζας να ξεφύγουν από τον πόλεμο.

Αν το έκανε οι κάτοικοι της Γάζας θα γινόταν πρόβλημα της Αιγύπτου και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει το Κάιρο.Ανησυχεί επίσης για το ενδεχόμενο να εισέλθουν ισλαμιστές μαχητές στη χώρα, αλλά και τις επιπτώσεις στην οικονομία της που διέρχεται μια σοβαρή κρίση.

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι της Γάζας φοβούνται ότι αν φύγουν και μεταβούν στο Σινά τότε δεν θα επιστρέψουν ποτέ σε μία δεύτερη Νάκμπα.

Το Ισραήλ με τη σειρά του θέλει να εμποδίσει τους μαχητές της Χαμάς να φύγουν από τη Γάζα και θέλει να επιθεωρήσει όλα τα φορτηγά που ταξιδεύουν στη Γάζα για να διασφαλίσει ότι δεν μεταφέρουν όπλα.

  • Ταξιδεύει ο Μπάιντεν στο Ισραήλ; Ακύρωσε το ταξίδι του στο Κολοράντο και οι φήμες «φουντώνουν»

Ο πρόεδρος Μπάιντεν αναβάλλει το προγραμματισμένο ταξίδι του για το Κολοράντο των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος θέλοντας να επικεντρωθεί στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μείνει στην Ουάσιγκτον όπου θα έχει συναντήσεις υψηλού επιπέδου για το Ισραήλ και την ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίσσεται στη Γάζα, ωστόσο οι εικασίες για ενδεχόμενη επίσκεψή του στο Ισραήλ, ολοένα και «φουντώνουν».

Σύμφωνα με το Al Jazeera, ο Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο ενός ταξιδιού στο Ισραήλ τις επόμενες ημέρες μετά από πρόσκληση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά δεν έχει επισημοποιηθεί κάτι προς το παρόν.

Ο Νετανιάχου συναντήθηκε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επέστρεψε στο Ισραήλ τη Δευτέρα μετά από πολυήμερες προσπάθειες διπλωματίας σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα