Μέση Ανατολή: Έρχονται εντονότερες συγκρούσεις για Ισραήλ και Χεζμπολάχ λέει επικεφαλής του ΟΗΕ στον Λίβανο
Μήνυμα Μπάιντεν στους ομήρους της Χαμάς: Κάντε υπομονή, ερχόμαστε - Όλες οι τελευταίες εξελίξεις
Ο επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) εξέφρασε σήμερα τον φόβο ότι θα εντατικοποιηθούν οι συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, με φόντο τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο στρατηγός Αρόλδο Λάθαρο Σάενθ είπε ότι ανησυχεί για την κατάσταση στον νότιο Λίβανο και «την πιθανότητα οι εχθροπραξίες να επεκταθούν και να εντατικοποιηθούν» ανάμεσα σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ.
«Προτεραιότητα της UNIFIL προς το παρόν είναι να εμποδίσει την κλιμάκωση, να διαφυλάξει τη ζωή των αμάχων και την ασφάλεια των κυανόκρανων που προσπαθούν να παρέμβουν», υπογράμμισε.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά τη συνάντηση που είχε ο Σάενθ στη Βηρυτό με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι.
Από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, στις 7 Οκτωβρίου, σχεδόν καθημερινά ο ισραηλινός στρατός και ένοπλες οργανώσεις –κυρίως η Χεζμπολάχ– ανταλλάσσουν πυρά στα σύνορα. Θέσεις της UNIFIL έχουν πληγεί κατ’ επανάληψη από τους βομβαρδισμούς.
Στα τέλη Οκτωβρίου μια οβίδα έπεσε στο γενικό επιτελείο της στη Νακούρα και ένας κυανόκρανος τραυματίστηκε ελαφρά από βλήμα κοντά στη μεθοριακή κοινότητα Χούλα.
Τουλάχιστον 88 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον νότιο Λίβανο, εκ των οποίων οι 65 ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ και τουλάχιστον 10 ήταν άμαχοι – μεταξύ αυτών και ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου. Από την ισραηλινή πλευρά, οι νεκροί είναι εννέα, έξι εκ των οποίων ήταν στρατιώτες.
Ο στρατηγός Λάθαρο Σάενθ είπε ότι ο ρόλος της UNIFIL «παραμένει κρίσιμης σημασίας και στόχος της είναι να εμποδίσει οποιαδήποτε κλιμάκωση», υπογραμμίζοντας ότι είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί η απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η απόφαση αυτή, με την οποία μπήκε τέλος στον πόλεμο του 2006 μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, προβλέπει ότι μόνο ο λιβανέζικος στρατός θα δρα στο έδαφος της χώρας.
Στους 11.320 ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς
Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε την Τρίτη ότι 11.320 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, από την έναρξη του πολέμου την 7η Οκτωβρίου.
Μεταξύ των θανάτων που έχουν καταγραφεί έως αυτή τη στιγμή βρίσκονται 4.650 παιδιά και 3.145 γυναίκες, ανέφερε η κυβέρνηση της Χαμάς. Επιπλέον, 29.200 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.
Ο υπουργός Υγείας της Χαμάς είπε, από την πλευρά του, ότι δεκάδες πτώματα είναι διασκορπισμένα στους δρόμους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζα και είναι αδύνατη η περισυλλογή τους, καθώς ο ισραηλινός στρατός στοχοθετεί τα ασθενοφόρα και τους διασώστες που επιχειρούν να τα προσεγγίσουν.
Μήνυμα Μπάιντεν στους ομήρους της Χαμάς: Κάντε υπομονή, ερχόμαστε
Μήνυμα ελπίδας έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στους ομήρους της Χαμάς και στις οικογένειές τους λέγοντας «κάντε υπομονή, ερχόμαστε»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι συμμετέχει σε καθημερινές συσκέψεις με αντικείμενο τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για θετική έκβαση.
«Κάντε κουράγιο,ερχόμαστε», ήταν το μήνυμα που έστειλε στις οικογένειες των ομήρων, όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι συνομιλεί καθημερινά με όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις με στόχο την απελευθέρωση ομήρων, αποφεύγοντας όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Κατά την επίθεση που εξαπέλυσαν μαχητές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι στο νότιο Ισραήλ και περισσότεροι από 240 απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας. Μόλις τέσσερις όμηροι έχουν απελευθερωθεί μέχρι σήμερα.
Την Κυριακή ο πρόεδρος των ΗΠΑ καταδίκασε «απερίφραστα» την ομηρία εκατοντάδων ανθρώπων στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου ενός 3χρονου παιδιού με αμερικανική υπηκοότητα του οποίου οι γονείς σκοτώθηκαν κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
Οι οικογένειες των ισραηλινών ομήρων της Χαμάς ξεκίνησαν σήμερα πορεία από το Τελ Αβίβ προς την Ιερουσαλήμ, απαιτώντας από την κυβέρνηση Νετανιάχου να εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους.
Στην Ουάσινγκτον διοργανώνεται απόψε πορεία αλληλεγγύης στο Ισραήλ, έπειτα από πληθώρα διαδηλώσεων σε αρκετές μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ κατά των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.
Μέχρι σήμερα, από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με απολογισμό της Χαμάς.
Το «κεφάλι» του Νετανιάχου ζητούν βουλευτές και υπουργοί του κόμματός του
Στο Ισραήλ γίνεται αναφορά ότι υπάρχουν συζητήσεις ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματος Λικούντ για την αποπομπή του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Σύμφωνα με τις ειδήσεις της ισραηλινής τηλεόρασης Channel 13, το μέλλον του πρωθυπουργού Νετανιάχου έχει αρχίσει να συζητείται μεταξύ υπουργών και βουλευτών του κόμματος Λικούντ σε σχέση με τον πόλεμο στη Γάζα.
Αναφέρθηκε ότι οι υπουργοί και οι βουλευτές μέλη του Λικούντ συζήτησαν την απόσυρση της ψήφου εμπιστοσύνης από τον Νετανιάχου, την απομάκρυνσή του από την πρωθυπουργία και τη συνέχιση με νέο ηγέτη. Επισημάνθηκε επίσης ότι το γεγονός ότι το θέμα αυτό άρχισε να συζητείται από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Στο ειδησεογραφικό άρθρο, στο οποίο αναφερόταν επίσης γιατί οι βουλευτές του Λικούντ πήραν αυτή τη στάση, σημειώνεται ότι ο Νετανιάχου ενήργησε με την πρόβλεψη ότι πολλοί από αυτούς τους βουλευτές δεν θα αποτελούσαν πλέον σημαντικό μέρος του πολιτικού συστήματος αν ο Νετανιάχου παρέμενε επικεφαλής του κόμματος και ηττούνταν στις επόμενες εκλογές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μια ομάδα βουλευτών εξετάζει ως εκ τούτου το ενδεχόμενο να λάβει μέτρα για να αποσύρει την ψήφο δυσπιστίας μετά το τέλος του πολέμου στη Γάζα.
Σε μια τέτοια περίπτωση, αναμένεται ότι επικεφαλής της κυβέρνησης θα είναι ένα εξέχον στέλεχος του Λικούντ που δεν θα κατέβει στις εκλογές, ενώ η κατάσταση αυτή χαρακτηρίστηκε ως «περίπλοκο πολιτικό βήμα», καθώς ο Νετανιάχου θα έχει αρκετό χρόνο για να αποτρέψει αυτή την πρωτοβουλία.
Πρόσφατες δημοσκοπήσεις στο Ισραήλ δείχνουν ότι ο Νετανιάχου και το κόμμα του Λικούντ χάνουν την εξουσία, ενώ το Κόμμα Εθνικής Ενότητας και ο ηγέτης του Μπένι Γκαντζ βρίσκονται σε άνοδο.
Χαμάς: «Κακοσκηνοθετημένο έργο» οι «ενδείξεις» του Ισραήλ ότι όμηροι κρατούνταν σε νοσοκομείο
Για «κακοσκηνοθετημένο έργο» κάνει λόγο το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι έχει «ενδείξεις» πως η οργάνωση κρατούσε ομήρους σε ένα παιδιατρικό νοσοκομείο της Γάζας.
Την Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι εμφανίστηκε σε ένα βίντεο δηλώνοντας ότι βρίσκεται στο παιδιατρικό νοσοκομείο Αλ Ραντίσι, στην Πόλη της Γάζας, όπου, όπως είπε, βρέθηκαν «ενδείξεις» της παρουσίας ομήρων, όπως ένα μπιμπερό ή ένα κομμάτι σχοινί κοντά σε μια καρέκλα. Έδειξε επίσης ένα χαρτί κρεμασμένο σε έναν τοίχο λέγοντας ότι ήταν το «πρόγραμμα» των «δεσμοφυλάκων» των ομήρων.
EXCLUSIVE RAW FOOTAGE: Watch IDF Spokesperson RAdm. Daniel Hagari walk through one of Hamas’ subterranean terrorist tunnels—only to exit in Gaza’s Rantisi hospital on the other side.
Inside these tunnels, Hamas terrorists hide, operate and hold Israeli hostages against their… pic.twitter.com/Nx4lVrvSXH
— Israel Defense Forces (@IDF) November 13, 2023
«Δεν υπάρχει ούτε μια απόδειξη» σε αυτό το βίντεο, απάντησε το υπουργείο Υγείας της Γάζας, κάνοντας λόγο για «κακή σκηνοθεσία». «Ο κατακτητής (σ.σ. το Ισραήλ) πιστεύει ότι η παρουσία βρεφικών κρεβατιών σε ένα παιδιατρικό νοσοκομείο αποτελεί ασυνήθιστη απόδειξη, κοροϊδεύει τον κόσμο», πρόσθεσε.
Το Αλ Ραντίσι έχει εκκενωθεί -«υπό την απειλή των όπλων», σύμφωνα με τη Χαμάς- και είναι πλέον άδειο.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι εντόπισε «μια υποδομή της Χαμάς στο υπόγειο» του νοσοκομείου αυτού, σύμφωνα με τον Χαγκάρι, ο οποίος εμφανίζεται να κάνει αυτοψία στον χώρο.
«Το υπόγειο εμφανίζεται στα αρχικά σχέδια του νοσοκομείου ως χώρος αποθήκευσης και οι εκτοπισμένοι κατέφυγαν εκεί» για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς, απάντησε η Χαμάς. Εάν το χρησιμοποιούσε η οργάνωση «γιατί δεν συνέλαβαν κανέναν μαχητή εκεί;» διερωτάται στην ανακοίνωσή της.
Πρόωρα μωρά κι ασθενείς σε ΜΕΘ αργοσβήνουν σε θαλάμους χωρίς ρεύμα Τόσο απελπιστική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας, που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ανθρωπιστικές οργανώσεις τα χαρακτηρίζουν πλέον νεκροταφεία.
Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera Arabic, ο Dr Ashraf al-Qudra, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, δήλωσε ότι λόγω της έλλειψης καυσίμων, όλα τα νοσοκομεία του πολιορκημένου θύλακα θα μπορούσαν να κλείσουν μέσα σε 48 ώρες.
Εν μέσω αναφορών για μωρά που πεθαίνουν λόγω έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος και ασθενείς που αντιμετωπίζουν πυρά ελεύθερων σκοπευτών, το Ισραήλ συντονίζει τη μεταφορά θερμοκοιτίδων για νεογνά και αναπνευστήρων για παιδιά από ένα ισραηλινό νοσοκομείο στο νοσοκομείο Αλ Σίφα.
Εν τω μεταξύ, περισσότερα από 100 πτώματα είχαν συσσωρευτεί στο νοσοκομείο, δημιουργώντας μια οξεία υγειονομική κρίση.